Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 53

Wątek: następca 30D co chcielibyscie w nim zobaczyć

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Ja bym jeszcze z hardware zgłosił dwa sloty na karty (CF i SD z mozliwoscią rozdzielenia zapisy zdjec np RAW na CF a jpg na SD) no i chciałbym by jpg zapisywany razem z RAW-em zaczynał sie od rozdzielczości 1024 a nie 1600 jak jest obecnie. Profesjonalne lustra (jedynki i im podobne) i tak skazane bedą na min 22mp na FF wiec w nastepcy 10 lub 12 mp to raczej powinien być standard. No i zeby tego cropa zostawili (kazdy chce mieć dobra puszke ale nie każdy chce kasę od razu na eLki wydawać a i zbyt na te szkła do cropa firma bedzie miała. Jak by cena spadła do 2 tys to chętnie bym sobie 2 takie 40D kupił jedna wwersji z cropem a drugą FF by oddać co cesarskie cesarzowi a co boskie Bogu. Nakłady na rozwój cydry już sie im chyba zwróciły ceny alektroniki lecą na łeb wiec te 2 tys jest w pełni realne za 2-3 lata - w końcu cyfra w produkcji jest zapewne tańsza od analoga w Końcu EOS 50 czy Nikon 90x niwiele od tej kwoty sie różniły.

No i autofokus jednak przydałby sie trochę leszy bo teraz w ciemnosci to nawet 10 letni Nikon 90x kładzie go na łopatki.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Większość rzeczy, ktore mnie by interesowały już się w tym wątku pojawiło, a mianowicie:
    1) Tryb "ISOv" (obok istniejących Av i Tv),
    2) ISO wyświetlane cały czas obok czasu i przysłony,
    3) definiowane granice dolne i górne we wszystkich trzech w/w trybach,
    4) lampa wbudowana pracująca jako "Master" (sterująca bezprzewodowo lampami zewnętrznymi z funkcją "slave")
    5) odstąpienie od "spawarki" i powrót do wspomagania AF za pomocą (pod)czerwieni,

Pkt 1 i 2 to w sumie sprowadzenie ISO do roli trzeciego, równorzędnego parametru naświetlania (obok czasu migawki i wartości przysłony).
    Z kolei 4 i 5 łącznie to tak jak napisał KuchateK: ST-E2 wbudowany w aparat.

Obok tego chętnie bym widział:
    - sterowanie rodem z 50E (drive, metering i AF mode przełączane pokretłami),
    - siatkę wyświetlaną w wizjerze (a'la D70),
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 30-03-2006 o 09:20
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Broncobilly
    Profesjonalne lustra (jedynki i im podobne) i tak skazane bedą na min 22mp na FF wiec w nastepcy 10 lub 12 mp to raczej powinien być standard.
    Nie szastajcie za Canona tak tymi mega pixelami. Toz juz 30D mial miec 10mpix. I co?? Kupa. Tak mi sie cos widzi, ze albo tempo pixelizacji zwolnilo, albo Cwanon sie przyczail i przywali wkrotce czyms zdecydowanie nowym/lepszy (nowa technologia matryc, nowy DIGIC etc).
    Przemawia za tym kosmetycznosc zmian w korpusach (brak nowych matryc, elektroniki) i prawdopodobny krotki czas zycia modelu 5D, co sugeruja spadki cen i rabaty, chyba szybsze niz w przypadku innych modeli. I wogole mam wrazenie ze 5D to takie badanie rynku jest wogole (czy narod bedzie chcial FF, czy tylko krzyczy na dpreview). Albo sie myle i spadki cen wymusilo D200, ktore przeciez schodzi jak "cieple buleczki" ;-)

A moja lista zyczen:
    - ISO w wizjerze
    - bracketing pod przyciskiem
    - "drabinka" +/- 3EV
    - przycisk z MLU
    - FF
    - ha, tu was zaskocze, ciut mniejszy grip!! Teraz z plytka do niczego nie siegam.
    - I mam jeszcze jedno marzenie :-) Taki ficzer: Blokuje pomiar swiatla przyciskiem, blokuje jeszce raz, a Cwanon mi wyswietla (moze byc w tym samymy miejscu co ISO) roznice w EV Takie szybkie sprawdzanie czy mi "histogram nie wyjedzie" ;-) przy pomiarze punktowym. Tak wiem, mozna drabinka w trybie M, ale jak sie ma drabinke +/- 2EV to se mozna :-/
    - CF z ustawieniem czasu blokowania ekspozycji (o ile sie nie myle wszstkie Cwanony maja zafiksowny ten czas.

A najbardziej mnie wnerwia to ze wiekszosc naszych zyczen, to ... software

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    - i wogole oprogramowanie w stylu GNU
    Wlasnie. Jak dla mnie moze byc bez gwarancji ale open source z narzedziami developerskimi :-) Proponuje nazwe Wasia@Home

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

a mnie to rybka co bedzie w nastepcy 30D, jak dla mnie moga i zegar z kukulka zamontowac i 5 przyciskow print (do druku w kolorze, sepi, bw, negatyw i custom)

jak chce w koncu qoorva szkiel pozadnych, a nie jakies tam kolejne srele pixele
    aparaty juz teraz mamy dobre tylko obiektywow nam trzeba
    ...

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    jak chce w koncu qoorva szkiel pozadnych, a nie jakies tam kolejne srele pixele aparaty juz teraz mamy dobre tylko obiektywow nam trzeba
    Ano tez tak myślę Zresztą mam nadzieję, że moim następnym aparatem to będzie już jakiś FF!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Raff
    Zresztą mam nadzieję, że moim następnym aparatem to będzie już jakiś FF!
    Ja też mam taką nadzieję :-)
    Tylko marzy mi się coś na kształt 50E z pełnowymiarową matrycą, dodatkowo sterujące lampami "slave" i z ISO potraktowanym jako trzeci parametr naświetlania.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bonk
    a mnie to rybka co bedzie w nastepcy 30D...
    brawno dla tego pana

W ogóle zastanawia mnie ONANIŚCI po co ten łudzący wątek??!!
    Jeszcze 30D dobrze na półki nie wyszło a już planujecie nowości....
    Bzdurą jest jak każdy z Was, który pisze że: 'eee, ten aparat to będę miał na lata!'

Tjaaaa! Raczej dopóki nie wyjdzie kolejny nowy z jakimś tam guziczkiem/funkcją bez którego jednak do tej pory nie dało się pracować

@BONK - btw, mówisz o nowych szkłach. A te co masz są nie ten teges??

Uzależniony Awatar Raff
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Tylko marzy mi się coś na kształt 50E z pełnowymiarową matrycą, dodatkowo sterujące lampami "slave" i z ISO potraktowanym jako trzeci parametr naświetlania.
    No, no. Tylko żeby czarny był (ja akurat mam srebrnego 50E). Mnie to ISO jakoś nie kręci. Jednak czas i przysłona mają wpływ na ostrość statyczną i dynamiczną a więc ekspresję zdjecia. ISO jedynie pośrednio bo ma wpływ na ich wartości, no i jednak zmienia szumność ISO w wizjerze i łatwy dostęp do zmiany, to dla mnie przydatna funkcja. Ja tam nie potrzebuję aż tylu fajerwerków co tu są wymieniane.

Mój ideał na dziś - 350D wielkości 300D z jego nawigacją MENUbyWASIA i przyciskiem zmiany drive'a jak w 300D. Do tego EF!!! 17-55/2.8 IS USM i jakoś przebiduję do 6D

Coś już napisał Awatar Wiesiek_TGT

Domyślnie WiFi

A ja marzę o wbudowanym WiFi.
    Jakiś ISUS już to ma.
    Do pracy w studio, gdzie trzeba na notebooku szybko obejżeć np. rozkład świateł i cieni to rewelacja.
    A dziś dostępny dokręcany WiFi moduł kosztuje niecałe 800 USD

Wiesiek

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów