Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Wątek: następca 30D co chcielibyscie w nim zobaczyć

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Ja bym jeszcze z hardware zgłosił dwa sloty na karty (CF i SD z mozliwoscią rozdzielenia zapisy zdjec np RAW na CF a jpg na SD) no i chciałbym by jpg zapisywany razem z RAW-em zaczynał sie od rozdzielczości 1024 a nie 1600 jak jest obecnie. Profesjonalne lustra (jedynki i im podobne) i tak skazane bedą na min 22mp na FF wiec w nastepcy 10 lub 12 mp to raczej powinien być standard. No i zeby tego cropa zostawili (kazdy chce mieć dobra puszke ale nie każdy chce kasę od razu na eLki wydawać a i zbyt na te szkła do cropa firma bedzie miała. Jak by cena spadła do 2 tys to chętnie bym sobie 2 takie 40D kupił jedna wwersji z cropem a drugą FF by oddać co cesarskie cesarzowi a co boskie Bogu. Nakłady na rozwój cydry już sie im chyba zwróciły ceny alektroniki lecą na łeb wiec te 2 tys jest w pełni realne za 2-3 lata - w końcu cyfra w produkcji jest zapewne tańsza od analoga w Końcu EOS 50 czy Nikon 90x niwiele od tej kwoty sie różniły.

No i autofokus jednak przydałby sie trochę leszy bo teraz w ciemnosci to nawet 10 letni Nikon 90x kładzie go na łopatki.

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Broncobilly
    Profesjonalne lustra (jedynki i im podobne) i tak skazane bedą na min 22mp na FF wiec w nastepcy 10 lub 12 mp to raczej powinien być standard.
    Nie szastajcie za Canona tak tymi mega pixelami. Toz juz 30D mial miec 10mpix. I co?? Kupa. Tak mi sie cos widzi, ze albo tempo pixelizacji zwolnilo, albo Cwanon sie przyczail i przywali wkrotce czyms zdecydowanie nowym/lepszy (nowa technologia matryc, nowy DIGIC etc).
    Przemawia za tym kosmetycznosc zmian w korpusach (brak nowych matryc, elektroniki) i prawdopodobny krotki czas zycia modelu 5D, co sugeruja spadki cen i rabaty, chyba szybsze niz w przypadku innych modeli. I wogole mam wrazenie ze 5D to takie badanie rynku jest wogole (czy narod bedzie chcial FF, czy tylko krzyczy na dpreview). Albo sie myle i spadki cen wymusilo D200, ktore przeciez schodzi jak "cieple buleczki" ;-)

A moja lista zyczen:
    - ISO w wizjerze
    - bracketing pod przyciskiem
    - "drabinka" +/- 3EV
    - przycisk z MLU
    - FF
    - ha, tu was zaskocze, ciut mniejszy grip!! Teraz z plytka do niczego nie siegam.
    - I mam jeszcze jedno marzenie :-) Taki ficzer: Blokuje pomiar swiatla przyciskiem, blokuje jeszce raz, a Cwanon mi wyswietla (moze byc w tym samymy miejscu co ISO) roznice w EV Takie szybkie sprawdzanie czy mi "histogram nie wyjedzie" ;-) przy pomiarze punktowym. Tak wiem, mozna drabinka w trybie M, ale jak sie ma drabinke +/- 2EV to se mozna :-/
    - CF z ustawieniem czasu blokowania ekspozycji (o ile sie nie myle wszstkie Cwanony maja zafiksowny ten czas.

A najbardziej mnie wnerwia to ze wiekszosc naszych zyczen, to ... software

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Uprawnienia umieszczania postów