Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Wątek: Przejście na system Canona...

Dopiero zaczyna

Domyślnie Przejście na system Canona...

Witajcie.
    Jako iż jestem tutaj nowy chciałbym powiedzieć coś o sobie... Od 4 lat zajmuje się fotoreportażem oraz dokumentem, głównie na Żywiecczyźnie. Przez te 4 lata pracowałem na sprzęcie Nikona, jednakże obecnie chciałbym ów system zmienić. Padło na Canona. Mój dylemat to aparaty, ponieważ obiektywy mam już wybrane. Pierwotnie miałby to być 2 Canony 5DMk III ale... no właśnie... czy to dobry wybór? Czy może lepiej kupić np 6D + 5DMk III? Bardzo nie lubię zadawać pytań sprzętowych ale w tym wypadku byłem zmuszony. Bardzo proszę o odpowiedź, a jeśli podobny temat już padł to przepraszam.
    Ostatnio edytowane przez Franco_21 ; 10-09-2014 o 12:10

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Odp: Przejście na system Canona...

Cześć. Dosyć ogólnie napisałeś, stąd moje pytanie:
    Czy wiesz jakie są różnice między tymi korpusami (zakładam że wiesz) i co w jednym jak i drugim przeszkadza Ci (utrudniać może prace)?
    Pozdrawiam Rysiek

Dopiero zaczyna

Tak znam specyfikacje tych aparatów, nawet miałem oba w rękach przez jakiś czas ale nie na tyle aby wiedzieć jak sprawdzą się w pracy.
    Czego się obawiam - 11 pól AF w 6D w tym tylko jeden krzyżowy... pytanie jak działa środkowy w trudnych warunkach oświetleniowych, i jak działają pozostałe w normalnych warunkach?
    Jak jest z ergonomią 6D przy dłuższej pracy w zmiennych warunkach?

Co fotografuje - Głównie są to reportaże z uroczystości patriotyczno-kościelnych, wydarzeń społeczno-kulturalnych, koncerty, sport (ale w wydaniu amatorskim) oraz dokumentuje życie swojej miejscowości...

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez Franco_21 Zobacz posta
    Czego się obawiam - 11 pól AF w 6D w tym tylko jeden krzyżowy... pytanie jak działa środkowy w trudnych warunkach oświetleniowych, i jak działają pozostałe w normalnych warunkach?
    Jak jest z ergonomią 6D przy dłuższej pracy w zmiennych warunkach?
    Nie lubie odsyłać do przydługich wątków, ale tutaj polecam TEN

Cytat Zamieszczone przez Franco_21 Zobacz posta
    Co fotografuje - Głównie są to reportaże z uroczystości patriotyczno-kościelnych, wydarzeń społeczno-kulturalnych, koncerty, sport (ale w wydaniu amatorskim) oraz dokumentuje życie swojej miejscowości...
    W tym roku na paru weselach byłem z kolegą filmującym uroczystości z tym związane właśnie 6D. W ciemnych warunkach bawiłem się tym sprzętem i muszę powiedzieć, że AF lepiej się spisywał w ciemnicy (porównując do 5D MKII). Wiec podejrzewam, że dla Twoich zastosowań będzie wystarczający też i to z zapasem. Sport amatorski to i 5D spisywał mi się (choć nie perfekcyjnie ). W 6D opóźnienie migawki jest dużo mniejsze niż w drugiej piątce, więc będzie tylko lepiej.
    Więcej mogą Ci jedynie odpowiedzieć koledzy mający do czynienia na codzień z tymi aparatami. Mi wydaje się że zestaw 5D III i 6D będzie w 100% odpowiedni.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 10-09-2014 o 13:47
    Pozdrawiam Rysiek

Dopiero zaczyna

Dzięki za opinię

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Osobiscie sam wybralbym dwie takie same puszki. W tym wypadku 2x6D.

Centralny lapie gdy 5D3 juz lezy i kwiczy.

Mieszanie miedzy 5D i 6D, szczegolnie dla kogos kto siedzial w Nikonie moze byc nieprzyjemne.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Osobiscie sam wybralbym dwie takie same puszki. W tym wypadku 2x6D.

Centralny lapie gdy 5D3 juz lezy i kwiczy.

Mieszanie miedzy 5D i 6D, szczegolnie dla kogos kto siedzial w Nikonie moze byc nieprzyjemne.
    2 takie same puszki to bardzo dobry pomysł. 2x6D na pewno będzie tańsze więc można ew. zainwestować w lepsze szkła. Chyba, że w ogóle nie masz ograniczeń finansowych to 2x5dmk3

Zmiany systemu zazwyczaj są bardzo kosztowne. Może przyjrzyj się też ofercie nikona.
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna

Z tym że ja dosyć często używam jednak bocznych punktów AF...

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Więc dylemat masz rozwiązany, 5d3.

Czesc.
    6D jest mniejszym bratem 5DIII. Oba sa genialne aparaty. 5DIII ma niesamowity AF Co przy reporterce jest czasami najwazniejsze jako ze nie masz czasu na przkomponowanie. Oba modele daja male szumy przy wyzszych ISO. 6D jest lzejszy i mniejszy niz 5DIII ktory natomiast jest szybszy 6 frames/ sec. 5DIII umozliwia robic HDR zdjecia w RAW czego 6D nie moze. 5DIII ma wbudowany Moire filter i co mi bardzo pasuje- posiada dwie karty pamieci
    Nie zastanawiaj sie i bierz oba. Bedziesz niesamowicie zadowolony z obu.
    Ostatnio edytowane przez flipflap ; 10-09-2014 o 14:33

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów