Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 5d mark III + analogowe szkła = problem

Domyślnie Canon 5d mark III + analogowe szkła = problem

Cześć, zanim zmuszony będę wysłać puszkę do CSI może ktoś będzie wiedział w czym może leżeć problem, którego sedno polega na tym, że po podpięciu do 5D III analogowych szkieł zaczyna wariować elektronika w puszce, tj. bardzo szybko zmieniają sie wartości czasu naświetlania, przysłony i focusa, podgląd włącza się na ułamek sekundy, podobnie menu? Testowane dwa szkła na dwóch puszkach 5d3 i jednej 5d2, tylko z moją jest problem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Canon 5d mark III + analogowe szkła = problem

Cytat Zamieszczone przez deiformis Zobacz posta
    ... Testowane dwa szkła na dwóch puszkach 5d3 ...
    Porównaj firmware tych puszek z twoją. Może jest inna wersja i stąd różnice.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

co rozumiesz jako "analogowe" szkla? szkla pod mocowanie EF z czasow przed cyfrowymi korpusami, czy szkla manualne mocowane przez adaptery?
    www albo tez flickr

Faktycznie miałem firmware starszy w momencie testów, ale zaktualizowanie nic nie dało, natomiast podpinałem starsze szkła przez M42, ale nowy Samyang 14mm zachowuje się tak samo z moją puszką...

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Faktycznie miałem firmware starszy w momencie testów, ale zaktualizowanie nic nie dało, natomiast podpinałem starsze szkła przez M42, ale nowy Samyang 14mm zachowuje się tak samo z moją puszką...
    Na przejściówce i Samyangu masz chipy dające potwierdzenie ostrości? Jeśli nie, to czy masz ustawione w aparacie 'zdjęcia bez obiektywu'?

Są chipy, a opcji "zdjęcia bez obiektywu" i tak jeszcze nie udało mi się znaleźć ^^

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Są chipy, a opcji "zdjęcia bez obiektywu" i tak jeszcze nie udało mi się znaleźć ^^
    Może nie być. Możliwe, że tą opcję miałem w Panasonicu, a nie Canonie.
    Jeśli są chipy, działają przy innych korpusach i styki są czyste, to mi pomysły się kończą. Rozumiem, że z innymi obiektywami/bez obiektywu jest OK?

Dokładnie, szkła z AF-em działają bez zarzutu a tu takie zaskoczenie ^^

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Są chipy,
    [...]
    szkła z AF-em działają bez zarzutu a tu takie zaskoczenie ^
    No to juz wiem co odpowie serwis Canona - "Proszę używać oryginalnych obiektywów i akcesoriów firmy CANON"
    i jeszcze zagrozi odpłatnymi naprawami bo możesz zepsuć aparat podpinając obcą elektronikę.

Czy jak masz zdjęty obiektyw albo podepniesz obiektyw przez przejściówkę BEZ chipa to też wariuje?

Być może masz w aparacie procesor/chip z innej serii , który gryzie się z chipem w przejściówce.
    Jedyna rada to upgrade chipów w przejściówkach lub ich pozbycie się.
    R3 + RF85LDS

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Deiformis masz zły czip do swojego body. Kiedyś też tak miałem z przejściówką z allegro, generalnie miałem dostać "biały czip" a przysłano "czarny czip" i zaczęły się wariacje jak w Twoim opisie. Czasy migały, właściwie nie dało się nic ustawić, kręcenie pokrętłem też na nic się zdało. To było za czasów canona 650d - dodam tylko, że body się nie zepsuło. Zwykłe szkła z AF były używalne w pełni. Po otrzymaniu właściwego czipa musiałem styki jeszcze docierać, bo nie łączyło - ale jak załapał w nowej przejściówce to potwierdzenie ostrości wreszcie funkcjonowało.
    Zrób jeszcze mały test - zaklej taśmą te styki co masz w przejściówce i podepnij do 5dIII - nie powinien wariować.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów