taka karta ma normalne konto bankowe z numerem można na nią przelewać środki i dokonywać płatności
taka karta ma normalne konto bankowe z numerem można na nią przelewać środki i dokonywać płatności
karta została pomyślana jako bezpieczne narzędzie do zakupów w necie, czyli zakładasz takie konto prepaid chcesz kupić coś za np. 100zł ale nie chcesz użyć do tego swojej karty kredytowej bo boisz się że jej dane trafią w niepowołane ręce i wyczyszczą Ci konto, wiec przelewasz na prepaida 100zł kupujesz i nawet jak ukradną te dane karty to nic z niej nie ukradną... taki był zamysł tych kart
a życie oczywiście znalazło dodatkowe zastosowania takich kart
Skopiowane z niebezpiecznik.pl :
"Niektórzy oszuści na Allegro przyjmują wpłaty na konta techniczne kart pre-paid. Po pierwsze są anonimowi bo karty są na okaziciela. Po drugie, bank zaksięguje na karcie KAŻDY przekaz, bez względu na to jaką nazwę beneficjenta i referencje podał wpłacający (w przekazach na zwykłe konta aâvista dane beneficjenta muszą się zgadzać z kartoteką w banku). W związku z powyższsym oszust może zwyczajnie napisać âprosimy o wpłatę na konto firmy XYZ sp. z o.o.; nasz numer IBAN: PLXXXXâŚâ i tym samym nie wzbudzi podejrzeń u kupujących .... Numery kart pre-paid można rozpoznać bo mają swoje specjalne numery kierunkowe (np. PLxx10900075xxxx⌠dla kart pre-paid BZWBK) dlatego widząc taki numer trzeba zachować ostrożność."
Boniek
Uzupełniając powyższe informacje.
Karty o których mowa są zupełnie anonimowe i nie jest potrzebna osoba tzw. "słupa". Karty można takie nabyć np. poprzez ich zakup na OLX.pl:
Karta pĹatnicza w systemie prepaid. Bielsko-BiaĹa ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
Karta Prepaid uwaga szeĹÄ karty 30 zĹ jedna PoznaĹ Stare Miasto ⢠OLX.pl (dawniej Tablica.pl)
Częstym zjawiskiem jest też sprzedawanie takich kart na różnego rodzaju imprezach zorganizowanych (np. juwenalia), żeby uchronić się przed zbyt dużym wydatkiem np na %. Karta ma swoje konto techniczne, na które można zrobić zwykły przelew. Można też doładować taką kartę w punkcie zakupu.
Bardzo dobrze, że kwestia kart prepaid została poruszona na tym forum, ponieważ wiedza ludzi w takich "nowych wynalazkach" jest bardzo mała, a oszuści na tym bazują.
Odpowiednie narzędzia istniały na rynku już dawno, np. wirtualna karta w mBanku. Tyle, że powiązana z rzeczywistym rachunkiem bankowym którego właściciela weryfikowano.
To co opisujecie wygląda tak, jakby renomowany sklep z bronią wprowadził na rynek broń bez numerów seryjnych i sprzedawał ją bez sprawdzania czy nabywca ma pozwolenie.
Nie jest trudno przewidzieć podstawowe zastosowanie takiego produktu...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Korzystam z takiej karty w WBK. Tylko do płacenia za zakupy w Internecie, szczególnie w AppStore. Tylko że ja jestem głupi i podałem swoje prawdziwe dane. Cóż, człowiek cały czas się uczy.
Ciekawe kiedy w Polsce w końcu zdechnie "przelew bankowy na konto" jako forma płatności za drobne transakcje w detalu?
Jest to instrument z natury przestarzały, koślawy, niewygodny, zawodny, powolny i co tam jeszcze najgorszego.
Karty płatnicze i kredytowe sa o rzędy wielkości bezpieczniejsze i łatwiejsze.
Przelewy bankowe sa dla firm i to dla większych transakcji. Tylko w przypadkach, kiedy nie ma się żadnej watpliwości z kim się ma do czynienia. Ja przelewów dokonałem z wielkim trudem i mozołem kilka razy w życiu i tylko w zwiazku z Polska albo inna egzotyczna zagranica. Nawet kupujac w HK nie robiłem przelewów.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Przelewy międzynarodowe faktycznie mogą być obarczone tą wadą, a czasem mogą być też najzwyczajniej w świecie drogie (20 AUD prowizja za przelew 99 AUD, wtf?).
Ja wiem, że ty mieszkasz w cywilizowanym świecie, ale tu u nas, w buszu, koszty utrzymania i prowizje od transakcji kartą są wciąż wysokie. Poza tym jak ty sobie wyobrażasz płacenie kartą za transakcje między osobami prywatnymi? Paypal? No to patrz wyżej.
Przelewy bankowe w Polsce popularne są tylko z jednego względu - są w większości przypadków tanie, a księgowanie trwa góra 1 dzień (roboczy).
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII