Jeśli to jest Visa czy MC to pewnie tak. A jest?
Jeśli to jest Visa czy MC to pewnie tak. A jest?
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
I visa i mc mają w swojej ofercie prepaid, od banku zależy, czy wprowadza taki produkt na rynek.
Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem![]()
c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
mój FB
mój Flickr
No oczywiście że tak, banki i różne inne instytucje finansowe oferują różniste karty (setki co najmniej) w systemie Visa, Mastercard, czy cokolwiek.
W tym wiele kart prepaid. Karty prepaid są głównie NIE po to, żeby było bezpieczniej (bo karty kredytowe są najbezpieczniejsze) ale np. dla osób, którym nikt nie da karty kredytowej na rozsadnych warunkach z większym limitem, lub do obsługi konta na którym są pieniądze, a nie wpłaca sie na kazdy zakup.
Sam mam kartę połączona z kontem bankowym (nb. założonym specjalnie do kilku przelewów z/do Polski, bo ten bank akurat oferuje niskie koszty przelewów). Nie używam jej nigdy w żadnym Internecie, właśnie dlatego, że jest połączona z moimi własnymi pieniędzmi. A leży tam jakaś suma po to, żeby nie płacić żadnych miesięcznych opłat. Więc nie kosztuje mnie to ani centa.
Ale innej karty, też połaczonej z kontem, używam codziennie, choć w Internecie też bardzo rzadko. Nie pamiętam kiedy ostatnio zatankowałem za gotówkę. Pewnie z ćwierć wieku temu.
Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 08-03-2015 o 02:55
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
A jak się ma to do takiej ustawy:
" ... Zgodnie z Ustawą z dnia 16 listopada 2000r. o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu (tekst jedn. DZ.U z
2010r. Nr 46 poz. 276 z późn. zm. instytucje obowiązane są do stosowania wobec swoich klientów środków bezpieczeństwa finansowego
polegających na identyfikacji klienta i weryfikacji jego tożsamości polegającej m.in. na ustaleniu i zapisaniu cech dokumentu
stwierdzającego na podstawie odrębnych przepisów tożsamość klienta.
Identyfikacja osoby składającej dyspozycję możliwa jest wyłącznie w oparciu o ważny dokument (zgodnie z ww ustawą, dokumentem
takim jest dowód osobisty albo paszport). Po otrzymaniu nowego dokumentu tożsamości dokonaj jego rejestracji w Banku.
Klientom posiadającym nieaktualny dokument tożsamości zablokowana zostanie możliwość realizacji transakcji finansowych
oraz zawierania umów o nowe produkty.
Aktualizacji dokumentu tożsamości* można dokonać w dowolnym Oddziale Banku. ..."
Gdzie z uwagi na upływ terminu ważności dowodu, zostałem taką wiadomością poinformowany z banku.
Nie wnikałem jeszcze jak się mają do tego karty płatnicze przypisane do rachunku i czy będą działać.
W tych czasach czesto to wada. Niestety.
To nie jest prawda. Trzy dni temu poszedłem do Urzędu po nowy Dowód, bo stary stracił ważność. Pani wydała mi zaświadczenie i zwróciła stary dowód odcinając narożnik z hologramem.
Kilka godzin później wstąpiłem do Banku i na ten nieważny dowód wypłacono mi pieniążki
Jeśli chodzi o Alle... to reguluję transakcje przez PayU - skąd mam wiedzieć na jakie konto pójdzie moja kasa ???
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
Dokładnie tak jak mówi PMP - dowód stracił ważność z końcem poprzedniego m-ca i nie ma znaczenia czy jest ucięty czy nie, bo i tak stracił ważność.
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII