Niedawno sprzedawałem stary aparat.
Nabywca poprosił, aby wysłać od razu, bo zostały 2 dni do urodzin syna, a to miał być prezent. Dołączył potwierdzenie przelewu w PDFie.
Wysłałem. Pieniądze przyszły. Następnego dnia dostałem maila od nabywcy, że ma już przesyłkę i bardzo mi dziękuje.
To taka historyjka dla równowagi, że jednak nie każdy jest oszustem.
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
Moja wycieczkowa galeria
Tego nie wiesz, bo ostrzeżenie wysłał człowiek w swoim pierwszym poście na forum.
Szczegółów brak - tylko oskarżenie o oszustwo.
Wątpię w to szczerze, bo o ile tablet to towar chodliwy, to kompresor, ktory wazy z 50kg. Kto to kupi na odleglosc bez sprawdzenia....
Jak dla mnie w tych ofertach nie ma nic podejrzanego.
Biegam, bo lubię
Ustosunkowując się do Pańskiej wypowiedzi
Post dodany aby uchronić potencjalnych "nabywców"
Co do kompresora - jak się udało ustalić facet działa od kilku dni na OLX.pl wystawia kilka przedmiotów gospodarstwa domowego (żeby uwiarygodnić, że jest uczciwym sprzedawcą) i jedną "okazję". Bardzo długo proponuje odbiór osobisty, lecz jak się zgodzisz to nagle każdego dnia coś mu nie pasuje, a przy wysyłce pobraniowej boi się, że paczka nie zostanie odebrana i będzie stratny, a przy niskiej cenie jest to nie opłacalne. Z jednego IP komputera wystawia na kilku kontach w podobnym jak ww. schemacie aukcje, podając inne dane zarówno swoje jak i adresowe, niezmienny pozostaje nr konta. Oczywiście po wpłacie konta na OLX oraz mailowe są kasowane i zakładane nowe. Mam nadzieje, że rozwiałem wątpliwości. Pozdrawiam
I jeszcze tak na domknięcie - rachunek to prepaid BZWBK więc dane do przelewu możesz podać jakie tylko Ci się podoba. Bierzesz kasę za przedmiot, wypłacasz w bankomacie i znikasz. Tak jak napisał mateusz53 kompresor to ściema dla zmydlenia oczu. Najważniejsza jest "okazja" z tabletem czy inną elektroniką.
Boniek
Swoją drogą to głupota każdej ze stron nie zna granic, Kupujący naraża się na utratę gotówki a Sprzedający pójdzie siedzieć za parę groszy przekręconych w nędzny sposób - litości![]()
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII
karta prepaidowa bankowa takie coś w rodzaju co masz w komórkach na karte
niby do rejestracji możesz podać dane jakie tam sobie wymyślisz ale żeby dostać kartę do reki trzeba podać jakiś adres na który zostanie wysłana wiec jakiś ślad zostaje
OK, ale żeby zrealizować przekręt na OLX potrzebny jest jakiś rachunek bankowy, bo nie da się chyba przelać kasy "na kartę płatniczą"?
No tak, zostaje... zapewne adres słupa.niby do rejestracji możesz podać dane jakie tam sobie wymyślisz ale żeby dostać kartę do reki trzeba podać jakiś adres na który zostanie wysłana wiec jakiś ślad zostaje
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Sprawdzajac adres, jakoś miałem przeczucie, że to będzie w samym rogu mapy....
Mogłyby równie dobrze być Ustrzyki Górne albo jakaś wieś pod Suwałkami.![]()
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.