Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 213

Wątek: [przemo-lukas] Fotografia przyrodnicza. Tylko szkła manualne.

Mieszany widok

Domyślnie Odp: [przemo-lukas] Fotografia przyrodnicza. Tylko szkła manualne.

Z kwiatkiem to dziwna sprawa. Generalnie na światełko polowałem. Tylko (tak sobie tłumaczę) tuż przed zapisaniem obrazu na matrycę musiały zmienić się warunki oświetleniowe i balans ciut zaszalał. Ja tego nie poprawiałem tylko podciągnąłem jeszcze w tejże kolorystyce.
    Co do "problemu" czarnym tłem. Z czasem jak będę zamieszczał więcej fotografii w różnych galeriach, zobaczysz, że to zamierzony efekt. Teraz - kiedy mam ich jeszcze mało, ktoś może pomyśleć, że tak tłumaczę swoje błędy. )) Uwielbiam kontrastowe tematy na czarnym tle. Moim zdaniem jest to sprawa dyskusyjna. Tak samo jak makro można byłoby oceniać portret. Jedni wolą na naturalnym tle z pięknym bokehem inni studyjny low-key
    Ale dla Cibie coś z ciekawym bokehem w makro (tło może nie idealne):
    12.
    Ta dla odmiany Industarem 61Ł/MC.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 09-09-2014 o 16:33

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Autorevuenon (Tomioka) 55/1.4 - pieknie rysuje w dobrych warunkach wychodzi elegancki SWIRL bokeh
    Miałem sprzedać to szkło, ale jednak leży w torbie i czeka na użycie

Te mydełko na 1,4 jest genialne.

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Ogólnie można rzec, że jest dobrze.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

tryton
    Czekałem z niecierpliwością na Twój komentarz. Masz piękne prace. Zawsze mi się one podobały. Ale znając Twój pogląd na niektóre tematy fotografii makro (najkrócej aby owad był osadzony w "naturalnym środowisku") trochę się obawiałem.Tym bardziej jest mi bardzo przyjemnie, czytać takie słowa. I jeszcze bardziej urosłeś w moich oczach za otwartość na inne podejście do tematu.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 09-09-2014 o 18:23

Uzależniony Awatar tryton
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    tryton
    Czekałem z niecierpliwością na Twój komentarz. Masz piękne prace. Zawsze mi się one podobały. Ale znając Twój pogląd na niektóre tematy fotografii makro (najkrócej aby owad był osadzony w "naturalnym środowisku") trochę się obawiałem.Tym bardziej jest mi bardzo przyjemnie, czytać takie słowa. I jeszcze bardziej urosłeś w moich oczach za otwartość na inne podejście do tematu.
    No to jak mi tak miło napisałeś, to z przyzwoitości się bardziej wysilę i powiem więcej niż poprzednie lakoniczne, że jest dobrze
    Odniosę się do zdjęć, na temat których mam jakieś zdanie własne:
    2 - jest to ciekawie złapany pająk z dobrym podświetleniem obiektu głównego (znaczy tegoż pająka)
    3 - podobnie jak 2, ale 2 lepsze
    4 - zasłoniłem ręką samą górę i jest wtedy dużo lepiej
    6-9 - fajna seria i pomysłowa zabawa z kolorem
    10 - całkiem dobrze złapany szczegół, ale wolę w takich sytuacjach troszke jaśniej w tle
    12 - fajne
    14 - jedno z ulubionych
    16 - super ujęcie, tło jednak psuje efekt
    24 - jedno z ulubionych
    30 - jedno z ulubionych
    31 - przepalone
    33, 34 - ciekawe
    35 - a to jest przykład "ni w pięć ni w dziesięć" - albo bliżej i bawimy się w szczegół, albo troszkę z dalsza i pokazujemy całego.

To jest moja osobista opinia. Wątek będę śledził bo jest ciekawy.
    Tryton
    --------------------------------------------------------------
    5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS

Tryton dziękuję serdecznie. Jest mi niezmiernie miło. Może jedynie 31 pozwolisz, że troszkę będę "bronił". Przepałów na pancerzykach jest niezmiernie mało, a liść? a liść ma od spodu takie białe "futerko". Może to potęguje wrażenie przepału? No nic. Bardzo się cieszę, że zechcesz śledzić mój temat.
    Salas wielkie dzięki. Miło czytać takie komentarze. Staram się pokazywać w makro również nieco inne obrazy niż te często oglądane.
    Więc chłopaki, może to głupia sprawa, ale ten "fioł" jest dla Was.
    36.

37. Kropla na pawim piórze:

38.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 19-09-2014 o 20:22

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez przemo-lukas Zobacz posta
    Ta dla odmiany Industarem 61Ł/MC.
    Dziękuję.

Słodziutkie kolorki i ładnie wyszło. Muszę zgapić i coś zrobić Vivitarem S.1 70-210 Macro.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 09-09-2014 o 22:45

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

14 zwraca uwagę i tu trzeba "walczyć" z płytką GO, jak to w macro.
    Dopisz proszę - czym zrobione.

Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów