Dziękuję serdecznie za bardzo miłe słowa.
Tak, da się fotografować.
P.s. Powiem tak po cichu na ucho. Kitem też da radę. Problem w tym, że zazwyczaj i niestety jest to nasz pierwszy obiektyw. Oglądając fotografie innych zastanawiamy się jakimi szkłami fotografują zwalając wszelkie niepowodzenia na tego bidulę. Ale każdy kto trochę już ogarnął fotografię powinien powrócić do tego szkła. Nie mówię, że zaskoczy. Bo niby czemu? Ale generalnie będą lepsze foty od tych pierwszych.![]()
No nic. Kolejne z Mir 1B:
71.
Teraz często widzę w lesie tą roślinę. A używałeś do makro stałki dłuższej niż 135?
I proszę, jak przyjemnie tło wygląda i kwiatek ze szkła za kilkadziesiąt PLN.
słowiczek nie, nawet ze 135 popełniłem dosłownie kilka na początku swojej zabawy. Ale właśnie zastanawiam się nad 135 tką.I wszystko przemawia za tym, że zakup będzie i oczywisty i oklepany.
P.s. Wczoraj do Taira dołożyłem z ciekawości jeden pierścionek. Ale z takim grzmotem biegać nie uśmiecha mi się. Ale miło by było motylki z 1.5m fotografować.
A roślinkę spotykam w lesie jako pojedyncze większe badylki i na łąkach, takie niziutkie w skupiskach. Moja to ta łąkowa. Ktoś wie jak to się nazywa?
RobertON dokładnie tyle zapłaciłem za szkiełko. Ale tylko dla tego, że kupiłem jako "zepsuty zenit".Ludziska poszaleli z cenami za manuale. Ale nadal można coś ciekawego wygrzebać.
![]()
Szkoda na 69 tego nieostrego z przodu, bo trochę dominuje w kadrze. Zalety: generalnie poza tym co napisałem to już dobrze w odbiorze.
70 - jest ok.
Tryton
--------------------------------------------------------------
5DmkIII, 40D, 17-40L f4, 24-105L f4 IS, 50 f1.8 II, 85 f1.8, 100 f2.8L IS macro, 100-400L f4.5-5.6 IS
Jasnota plamista. Popularna na łąkach, na leśnych polanach czy torfowiskach. Jest też odmiana z białymi kwiatami, to jasnota biała.
--- Kolejny post ---
A gdyby podeprzeć się choćby monopodem? Właśnie, wtedy robactwo jest na tyle daleko, że nie panikuje. To już spory dystans, a wciąż przynajmniej ładny close-up.
Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 05-05-2015 o 00:47
Mir 1B plus mieszek.
72.
Mniszek lekarski? Świetne![]()