Ja ma tak, że czy oryginał, czy Phottix, na pokazach lotniczych potrafię machnąć ok. 1500-2000 fotek, z Af ciągłym, ciągłym IS + jeszcze przeglądanie fotek i usuwanie w przerwach. Oczywiście wifi i gps wyłączone![]()
Ja ma tak, że czy oryginał, czy Phottix, na pokazach lotniczych potrafię machnąć ok. 1500-2000 fotek, z Af ciągłym, ciągłym IS + jeszcze przeglądanie fotek i usuwanie w przerwach. Oczywiście wifi i gps wyłączone![]()
Ktoś pamiętam pisał, że zrobił 1900 szt na oryginalnej baterii, ja zrobiłem 1300 i jeszcze było z 20 %. Nie korzystałem z WiFi czy GPS i raczej mało przeglądałem zdjęcia.
Zestaw ma 3 dni- prosto ze sklepu. Nie wydaje mi się, żeby ktoś podmienił, bo sam odpakowywałem ją z folii. Aparat pokazuje stan baterii bdb. Wszystkie trzy prostokąciki zielone. A nie wiecie czy da się sprawdzić jakie partie były wadliwe?
Może jutro dostanę od kumpla z 5D na próbę. Na pewno dam znać.
6d - s 35 1.4 a - c 85 1.8 - t 16-28 2.8 - 430ex ii - yn 560 iii - s nx 10 - s nx 30 2.0
past: 5d - 40d - 20d - c 28 1.8 - c 35 2.0 - c 17-40 4.0 l - t 90 2.8 vc - c 70-210 3.5-4.5 - t 17-50 2.8 - t 17-35 2.8-4.0
Paweł Postaleniec fotoBLOG
To byłem jąi nadal ciskam na jednym aku ponad dwa tysiące fotek. Szkła mam bez is. Podglad 2s. Zawsze rozladowuje alu do końca. Na jakimś chińskim zamienniku za 50 zł robię około 1500 zdjęć . Mam go juz jakies pół roku. Przeszedł juz naprawdę sporo cykli ladowania i nie widzę aby jakis strasznie sie zmniejszyła ilość możliwych zdjec do zrobienia po jednym ladowaniu.
6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)
Jezeli to firmowa bateria canona to trafiles na jakas felerna. Ja uzywam WiFi i GPS i starcza na caly dzien. Kiedys robilem Stop Motion project z 6D gdzie spokojnie wystarczyla mi na kilka tysiecy jpg. Mialem tez inna chinska podrobe ktora siadala od razu.
No toś mnie pocieszył... Jak komuś się coś może skopcić, to akurat jestem ja...
Poobserwuję przez najbliższe dni. Nie nakłapię naraz 1000 fotek. Zresztą szkoda migawki.
Wybaczcie pytanie, ale do czego jest opcja zapisu i usuwania informacji o baterii. Wcześniej się z czymś takim nie spotkałem.
Jak sprawdzamy stan, to tam jest opcja pod guzikiem INFO- zarajestruj/usuń dane.
Najpierw może tak:
Orientacyjna liczba zdjęć oraz maksymalny czas nagrywania filmów w aparacie EOS 6D w oparciu o czas pracy akumulatora
Jak należy ładować akumulator? (EOS 6D)
Na stopień zużycia akumulatora podczas pracy ma tak wiele czynników, że każdy będzie otrzymywał inne wyniki. A ci spryciarze od kilku tysięcy zdjęć na jednym akumulatorze niech może DOKŁADNIE opiszą w jakich warunkach używają aparatu, z jakim bądź jakimi obiektywami i przy jakich ustawieniach w menu aparatu.
Przy użyciu tego obiektywu (jeden z najnowszych modeli Tamrona ze stabilizacją) z włączoną stabilizacją przy robieniu zdjęć na nominalnych F na krańcowych ogniskowych:
Przy wyłączonym WiFi wraz z GPS oraz takich ustawieniach w menu aparatu:
Wskaźnik procentowy zaczął w moim 6D migać przy takiej ilości wykonanych zdjęć:
Data produkcji tego akumulatora to wrzesień 2012 a aparat kupiłem w drugiej połowie czerwca 2013. Połowa zdjęć była wykonywana w normalny sposób (pojedynczo) przez ostatnie kilka dni, połowa w trybie seryjnym dzisiaj aby jak najszybciej nabić licznik. Ostrzenie odbywało się za pomocą wizjera i centralnego punktu AF, tryb One-Shot AF. Zdjęcia są u mnie zapisywane na kartę pamięci SDHC UHS-I 32GB SanDisk Extreme Pro 95MB/s. Po każdym zrobionym zdjęciu było uruchamiane przeglądanie na ekranie LCD (przewijanie przód-tył, powiększanie-zmniejszanie). Jak gdzieś wychodzę z aparatem (przeważnie na jakieś 2 godz. dziennie) to mam go cały czas włączonego, czasem jak się zapomnę to potrafię zostawić go w takim stanie (włączonego) na nockę w plecaku.
A akumulator akumulatorowi nierówny:
To mój drugi oryginalny akumulator wyprodukowany w styczniu 2013. Niestety nie kojarzę który był dostarczony wraz z aparatem bo po prostu nigdy zwracałem na to uwagi, czy ten z z września 2012 czy może ten ze stycznia 2013.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 08-09-2014 o 23:23
Skoro jestem takim spryciarzem to opiszę
BIP - wyłączony
Korekcja obiektywu włączona
tylko RAW
Tryb - priorytet czasu
ISO - od 100 do 400
AF - tryb ciągły (kilka razy one shot może się zdarzyć)
Zdjęcia seryjne
Wszelkie odszumianie, ALO, itp. powyłączane.
Szkło Canon 100-400 L, tryb IS włączony cały czas.
Temperatura na polu - do 15 do 25 st. C.
Do tego jak pisałem przeglądanie i usuwanie w przerwach między lotami.
Też się dziwę, że tyle fot wychodzi, ale narzekać nie mogę![]()