Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: Bateria szybko pada 6D

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie Bateria szybko pada 6D

Przede wszystkim witam wszystkich, ponieważ jestem tu nowy.
    Po kilku dobrych latach powróciłem do Canona i padło na 6D. Generalnie z zakupu jestem bardziej niż zadowolony, ale...
    Przy odbiorze pojawił się problem z bateriš: aparatu nie dało się uruchomić, więc poprosiłem sprzedawcę o podładowanie baterii . Po kilku godzinach wróciłem do sklepu i po odłšczeniu baterii od ładowarki... aparat nadal nie ożył.
    Ponownie podłšczyłem jš osobiœcie na ok15-20 min. Wszystko zadziałało. W domu wyjechałem baterię prawie do 0 kręcac filmy, żeby sprawdzić jak się zachowa przy kolejnym ładowaniu. Efekt- wszystko w porzšdku.
    Zadowolony bawiłem się dalej i zabrałem sprzęt na spacer. Okazało się, że po zrobieniu ok 130 zdjęć bateria ma 43%. Wprawdzie bawiłem się w przesyłanie zdjęć przez wi-fi, ale nie trwało to godzinami.
    Telefon do Canona- konsultant stwierdził, że "podczas robienia zdjęć na dworze, w zmiennych warunkach, to raczej w porzšdku". Ale chyba nie w przypadku, kiedy łšczny czas pracy aparatu wynosił mniej niż godzinę.
    Nikonem robiłem na baterii ok. 1000 zdjęć. Czy może mi ktoœ powiedzieć jaki jest pobór mocy i żarłocznoœć wi-fi? GPS sam nie włšczałem- wydaje mi się, ze jest wyłšczony. Czy może być to wina samego body?
    nie mam możliwoœci przetestowania innej baterii.
    Nie mam ochoty wysyłać nowego sprzętu do serwisu...

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Bateria szybko pada 6D

Cytat Zamieszczone przez midget Zobacz posta
    Przede wszystkim witam wszystkich, ponieważ jestem tu nowy.
    Po kilku dobrych latach powróciłem do Canona i padło na 6D. Generalnie z zakupu jestem bardziej niż zadowolony, ale...
    Przy odbiorze pojawił się problem z bateriš: aparatu nie dało się uruchomić, więc poprosiłem sprzedawcę o podładowanie baterii . Po kilku godzinach wróciłem do sklepu i po odłšczeniu baterii od ładowarki... aparat nadal nie ożył.
    Ponownie podłšczyłem jš osobiœcie na ok15-20 min. Wszystko zadziałało. W domu wyjechałem baterię prawie do 0 kręcac filmy, żeby sprawdzić jak się zachowa przy kolejnym ładowaniu. Efekt- wszystko w porzšdku.
    Zadowolony bawiłem się dalej i zabrałem sprzęt na spacer. Okazało się, że po zrobieniu ok 130 zdjęć bateria ma 43%. Wprawdzie bawiłem się w przesyłanie zdjęć przez wi-fi, ale nie trwało to godzinami.
    Telefon do Canona- konsultant stwierdził, że "podczas robienia zdjęć na dworze, w zmiennych warunkach, to raczej w porzšdku". Ale chyba nie w przypadku, kiedy łšczny czas pracy aparatu wynosił mniej niż godzinę.
    Nikonem robiłem na baterii ok. 1000 zdjęć. Czy może mi ktoœ powiedzieć jaki jest pobór mocy i żarłocznoœć wi-fi? GPS sam nie włšczałem- wydaje mi się, ze jest wyłšczony. Czy może być to wina samego body?
    nie mam możliwoœci przetestowania innej baterii.
    Nie mam ochoty wysyłać nowego sprzętu do serwisu...
    Możesz nie mieć wyjścia. Jeżeli masz możliwość, sprawdź ładowarkę i aparat na innym akumulatorze. Wifi jest sporym złodziejem prądu, więc nie używaj modułu, gdybyś miał do dyspozycji drugą baterię. GPS również wyłącz, jeżeli nie wiesz czy jest wyłączony sprawdź w instrukcji jak to zrobić
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 08-09-2014 o 15:09

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Jaki obiektyw bo np. Tamron 24-70 miał wadę i zżerał baterie w 6D.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Myślę, że bez drugiej baterii nie będziesz wiedział czy jest OK, czy nie. Swoją drogą jak można pracować tylko na jednej baterii?
    Ja, jak nagrywam filmy, przeglądam itp., to potrafię mieć poniżej 100 zdjęć na ładowaniu (mam dwie oryginalne baterie i obie zachowują się tak samo).

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Kapuhy Zobacz posta
    Swoją drogą jak można pracować tylko na jednej baterii?
    Ja, jak nagrywam filmy, przeglądam itp., to potrafię mieć poniżej 100 zdjęć na ładowaniu (mam dwie oryginalne baterie i obie zachowują się tak samo).
    Mam jedną, bo aparat mam 3 dni... Ponieważ nie jest to moje główne źródło zasilania portfela, nie zainwestuję 20K na dzień dobry. Choć wiadomo, że muszę się jeszcze doposażyć. :-)

Wracając do problemu- ile nagrywasz, że przy przeglądaniu wychodzi Ci 100 zdjeć? Przyznam, że jestem w szoku. Używałem D90 do zdjęć i często nie wyłączałem go przez dłuższy czas. 1000 zdjęć spokojnie. D7100 do filmowania- wiadomo- przez LCD. Całkowity czas na jednej baterii... 2,5-3h.

Nie wyobrażam sobie ile baterii potrzeba na ślub, jeśli 6D będzie tak leciał. Oczywiście 1 to kiepski żart, ale 10... jeszcze gorszy.
    Sprawdziłem GPS- wyłączony. Nie byłem pewny wcześniej, bo pisałem poza domem.

Koledzy, do ilu dobijacie na pełnej baterii wyłącznie fotami, z szybkim przeglądaniem?

Adam71- wziąłem z 24-105 L
    Ostatnio edytowane przez midget ; 08-09-2014 o 18:16

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Cytat Zamieszczone przez midget Zobacz posta
    Mam jedną, bo aparat mam 3 dni...
    Adam71- wziąłem z 24-105 L
    Trzeba liczyć tak ze 3 cykle pełne rozładowanie/naładowanie, żeby nowa bateria osiągnęła pełną sprawność. Ja zawsze biorę ze sobą dwie baterie albo jedną na 100%, gdziekolwiek nie idę z aparatem. Wcześniej miałem D700 (bez filmów, fakt) i mam wrażenie że 6D jest o wiele bardziej prądożerny. W sumie 20 Mpix RAW, magic lantern, dużo przeglądania, wideo, itp. Dlatego napisałem, że nie wyobrażam sobie pracy z 6D na jednej baterii wyłącznie. - ja dużo oglądam w aparacie, powiększam, usuwam, itp.
    A 24-105 ma do tego IS (w Twoim przypadku), co też ciągnie jak się używa.
    Ostatnio edytowane przez Kapuhy ; 08-09-2014 o 19:12

Coś już napisał

ja dużo oglądam w aparacie, powiększam, usuwam, itp.
    A 24-105 ma do tego IS (w Twoim przypadku), co też ciągnie jak się używa.
    Ja również, ale (przeliczając) 250 fotek na baterii to porażka. Mam nadzieję, że formatowanie pomoże. Tylko, czy faktycznie ta bateria tego wymaga? Nie pamiętam już jak to było na początku w D90- wydawało mi się, że nie formatowałem. Tam kit też ma stabilizację i nie wydaje mi się, żeby tyle żarła. Fakt- tutaj bawiłem się jeszcze ustawiając i przeglądając menu. Tutaj trudno powiedzieć ile klikałem...

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Bateria starcza normalnie z tym że ja nie bawię się ani WiFi ani GPS. Nie zauważyłem żeby byłą różnica niż w innych puszkach. Chyba masz walniętą baterie - to była nowa sztuka ze sklepu ? Może ktoś podmienił baterie ? Zresztą sam 6D pokazuje jaki jest stan baterii - nie ile naładowana ale jaka pojemność.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    DJ

Każda cywilna bateria wymaga formatowania - smartfon, laptop, itp. Choć ja i tak generalnie zawsze staram się rozładowywać do końca (do ok 10%) - nawet po okresie formatowania.

Uzależniony

Każda cywilna bateria wymaga formatowania - smartfon, laptop, itp. Choć ja i tak generalnie zawsze staram się rozładowywać do końca (do ok 10%) - nawet po okresie formatowania.
    Czasy kiedy baterie wymagały formatowania minęły w niepamięć.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów