Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Zmiana z 600D na ??

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Zmiana z 600D na ??

Cytat Zamieszczone przez Adam.n Zobacz posta
    Zbieram się na zmianę mojej 600D na coś wyższego, zdjęcia robię dla siebie, na wakacjach, czasem na jakiś eventach na których pracuje.
    70D spełni Twoje wymagania, świetny AF, dość lekki - o ile zostaniesz przy cropie.
    Do tego Sigma 18-35 i jest czym robić.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 07-09-2014 o 18:05

Początki nałogu Awatar Adam71
    Miasto
    Pruszków

Co do obrazka to 600D na 70D nic nie da. 90% będzie to samo. Zyska na AF i troszkę na wysokim ISO. A wywali prawie 4000 zł. Ale czy masz jakieś obiektyw i co potrzebujesz ?
    Ja byłbym za zmianą od razu na FF. Jak nowy to 6D . Jak używany to 5D + jakieś super szkło ( jeśli nie filmujesz) z L-ek .

Coś już napisał
    Miasto
    Sulejówek

Cytat Zamieszczone przez Adam71 Zobacz posta
    Ja byłbym za zmianą od razu na FF. Jak nowy to 6D . Jak używany to 5D + jakieś super szkło ( jeśli nie filmujesz) z L-ek .
    Też polecam przejście na FF. Niedawno zmieniłem 50D na 6D i powiem że było warto.
    6D || 5D || EF 17-40mm f/4 L || EF 35mm f/1.4 || EF 50mm f/1.4 || EF 85 mm f/1.8 || EF 135 mm f/2.0 || SPEEDLITE 580 EX II

A ja mimo wszystko prosiłbym o wymienienie wad 600D, które ciebie irytują. Dobrze jakbyś wstawił też fotografie lub linki do galerii i konkretnie napisał co jest nie tak. Kilku znajomym poradziłem dokupienie szkieł i zmianę dotychczasowych przyzwyczajeń. O dziwo wystarczyło.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Ja niedawno zamieniłem 600 na na mało używany 7d. jestem baaardzo zadowolony, Różnica , zawłaszczać w AF kolosalna ale i jakość zdjeć dla mnie wyraźnie lepsza.I dopłata tylko niecałe 2000. Robię głownie zdjęcia z podróży, trochę w miastach.
    Ostatnio edytowane przez Bartek ; 09-09-2014 o 20:23

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Bartku na czym, ta nowa jakosc zdjec polega?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    rawy z 7d się przyjemniej obrabia od wypluwanych z 600d ja odczułem to nawet po przesiadce z 600d na 60d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Zacznijmy od tego , że jestem amatorem. Zdjęcia wykonuję dla własnej przyjemności i są to bardziej zapisy mijanych miejsc czy chwil niż ujęcia artystyczne czy pozowane.Dlatego skierowałem uwagę na 7d który nosi przydomek "reporterski dla amatora"

Po pierwsze autofocus - dużo pewniejszy , dokładniejszy, sprawdził się w zdjęciach dzikich zwierząt. Zdecydowanie mniej nieostrych ujęć.
    Po drugi - tryb seryjny -szybszy , pewniejszy, więcej zdjęć w serii
    Po trzecie - ogólna jakość i pancerność aparatu - dla mnie to ważna cecha . W tym roku był narażony na spory kurz i dużą wilgotność. Oczywiście działał bez zarzutu , czułem się pewniej
    No i najtrudniejsza do opisania róznica:
    Zdjęcia po prostu mi się bardziej podobają. Mają w sobie to "coś" czego nie potrafiłem wydobyć z 600d jakkolwiek subiektywnie to brzmi.Nie potrafię tu podać wymiernego parametru.

Podsumowując - cieszę się z mojego 7d , na taką zmianę było mnie stać i dobrze , że się na nią zdecydowałem. Fotografia daje mi więcej przyjemności.
    Ostatnio edytowane przez Bartek ; 10-09-2014 o 21:35

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Bartek Zobacz posta
    Podsumowując - cieszę się z mojego 7d , na taką zmianę było mnie stać i dobrze , że się na nią zdecydowałem. Fotografia daje mi więcej przyjemności.
    I tego się trzymaj, właśnie tej przyjemności.
    Pewnie za jakiś czas pomyślisz nad FF, tak jak ja już dumam, ale póki co wystarczy mi pięćdziesiątka.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 10-09-2014 o 21:51

Nie chcę pisać, że moja opinia jest obiektywna. Z pewnością nie.
    Ale jeśli koledze faktycznie są niezbędne większe serie, szczelne body i mikroregulacja, to ja dyskutował nie będę.
    Ale powiem szczerze, że w większości przypadków (przy wykonywaniu fotografii jakie wykonuję) to obrazek z 600d i 7d będzie bardzo porównywalny. Moim zdaniem warto raczej właśnie zainwestować w szkła czy oświetlenie. No i poczekajmy na odpowiedź kolegi na pytanie zawarte w poprzedniej mojej wypowiedzi.
    P.s.1 Nowy sprzęt - nowe pomysły. Ale z biegiem czasu doszedłem do wniosków jak powyżej.
    P.s.2 Używam 7D. Kupiłem go świadomie, bo wiedziałem za co przepłacam.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów