Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
lol, jak ten jest taki super ostry to widzę, że nie mam co płakać na swoją sztukę %)
No to i ja powiem, że chyba swojego nie wyrzucę tylko poczekam aż oślepnę do końca i przestanę widzieć marność swoich zdjęć. Nie do końca potrafię zdiagnozować problem tego obiektywu. Zdarzyło mi się tym obiektywem zrobić kilka bardzo ostrych zdjęć. Większość jednak zaliczam do kategorii mydło i wywalam. Problem nie leży w BF lub FF (był kalibrowany pod puszkę). Problem leży w braku powtarzalności dobrych zdjęć i to niezależnie od tego czy pracuje AF czy MF. Odsetek zdjęć słabych jest bardzo duży nawet na czasach rzędu 1/600. Zdjęcia wyglądają tak jakby pokryte zostały niezbyt idealnie przezroczystą folią. Oczywiście jak zmniejszymy je na forum do 1024 px czy nawet większe to wyglądają fajnie. Oczywiście trzeba brać poprawkę że to tani obiektyw i nie oczekiwać od niego cudów ale niektóre zachwyty są delikatnie mówiąc przesadzone. Boogie nie gniewaj się, ale zdjęcia takiej jakości ja wywalam nawet na poziomie puszki. Albo masz wyjątkowo wyostrzony monitor albo ja jestem serio ślepy. Może po prostu mam zbyt duże oczekiwania w stosunku do obiektywu za 1 k z kawałkiem.
Przepraszam autora postu za brak związku z tematem. Dalszy ciąg wymiany spostrzeżeń na temat 70 - 300 możemy przenieś do stosownego wątku.
Pozdrawiam