Strona 30 z 36 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 357

Wątek: Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzem Zobacz posta
    Dzięki za szybką odpowiedź , gdyby był TTl to chociazby do wspierania AF ;-) ale w zasadzie jak się tak zastanwiam to lepiej by było 430 na 3ci statyw wystawić. Takie dywagacje.
    Co za dużo to nie zdrowo:P Jeśli chciałbyś tym focić "studyjnie" to i tak Ci jakieś światło stałe potrzebne, nawet jeśli nie pilot to chociażby po to żeby nie pracować w ciemnościach;-) A jeśli do plenerów, to wspomaganie Ci raczej nie bedzie potrzebne...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Hej a ja mam pytanko dot. 550EXa i 430EXa a konkretnie:
    - 550EX dziala jako nadajnik master na stopce aparatu a 430tka jest przymocowana do statywu razem z parasolka no i:
    - wylaczajac "blysk" w menu lampy 550EXa mimo wszystko lampa blyska - w trypie TTL czy M - czy to jest wina mojej 40D czy po prostu tak ma byc?
    GG: 559899

Dopiero zaczyna Awatar mi_b

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez El_Chueco Zobacz posta
    Hej a ja mam pytanko dot. 550EXa i 430EXa a konkretnie:
    - 550EX dziala jako nadajnik master na stopce aparatu a 430tka jest przymocowana do statywu razem z parasolka no i:
    - wylaczajac "blysk" w menu lampy 550EXa mimo wszystko lampa blyska - w trypie TTL czy M - czy to jest wina mojej 40D czy po prostu tak ma byc?
    Te błyski (czy błysk) który widzisz to błyski sterujące innymi lampami. Jeżeli ustawiłeś 550EX aby nie uczestniczyła w zdjęciu to na pewno tak jest. Ale musi ona powiadomić inne lampy o konieczności błyśnięcia, ustawić moc błysku pozostałych lamp - TTL itp i robi to błyskami sterującymi - nie ma powodu do niepokoju, tak ma być.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

dzięki za wyjaśnienie - pytanie tylko (jeszcze nie testowalem) - czy na powierzchniach gladkich polerowanych/szklanych nie bedzie mialo to znaczenia?

PS - nie ma ktos do sprzedania 550EXa - bo w takim razie - lepiej kupic 550EXa niz ST-E2 - chyba ze sie myle :]
    GG: 559899

tomekjasinski
    Guest

Domyślnie

Witam wszystkich, jestem tu dość nowy (choć od dłuższego czasu przeglądam różne wątki).
    Mam pytanko, i nie będę zakładał nowego Topicu (Pkt. 3. Regulaminu
    Planuje sobie skompletować przenośne studio, i próbuję dobrać wyzwalacz radiowy (na tanio - jako że nie stać mnie na Pocket Wizardy..)

Więc się zastanawiam czy ktoś miał przyjemność używać tańszych zamienników:
    199zl
    http://allegro.pl/item633432814_uniw...dbiorniki.html

225zl
    http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...dbiorniki.html

to chyba dokładnie to samo, tylko że nie wiem czy będzie działało dobrze z Canonem 40d i Speedlitem 430ex (a ktoś na forum miał problem z podobnym 'Phottix strato')

więc się pytam - co sądzicie o tym produkcie? i czy lepiej mi kupić coś innego?
    z góry dzięki za pomoc

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Według opisu na stronie Foto-netu to ustrojstwo nie działa w trybie TTL (i za tę cenę trudno byłoby się spodziewać inaczej), czyli musisz ręcznie ustawiać moc, co oczywiście da się zrobić chyba we wszystkich współczesnych lampach. U mnie któryś z Phottix-ów (wizualnie są prawie identyczne z tym tu, ale mam zestaw z dwoma odbiornikami) tak właśnie działa z 50D i 430EX: lampa wali pełną mocą albo trzeba ustawiać ręcznie, poza tym po pewnym czasie bezczynności lampa przechodzi w tryb stand-by (nie próbowałem na razie zmieniać tego w ustawieniach) i trzeba ją "obudzić", żeby zadziałała z tego radyjka.
    Tomasz M.
    Canon 50D, C 24-105 L, C 70-200/4, C 85/1.8, Speelite 430 EX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekjasinski Zobacz posta
    Witam wszystkich, jestem tu dość nowy (choć od dłuższego czasu przeglądam różne wątki).
    Mam pytanko, i nie będę zakładał nowego Topicu (Pkt. 3. Regulaminu
    Planuje sobie skompletować przenośne studio, i próbuję dobrać wyzwalacz radiowy (na tanio - jako że nie stać mnie na Pocket Wizardy..)

Więc się zastanawiam czy ktoś miał przyjemność używać tańszych zamienników:
    199zl
    http://allegro.pl/item633432814_uniw...dbiorniki.html

225zl
    http://www.foto-net.pl/sklep/produkt...dbiorniki.html

to chyba dokładnie to samo, tylko że nie wiem czy będzie działało dobrze z Canonem 40d i Speedlitem 430ex (a ktoś na forum miał problem z podobnym 'Phottix strato')

więc się pytam - co sądzicie o tym produkcie? i czy lepiej mi kupić coś innego?
    z góry dzięki za pomoc

Wygląda to jak podróbka Phottixa Tetra (pt-04)
    Nowe Phottixy Strato mają dalszy zasięg. Mini test Siudyma tu. Pierwsze wersje miały zimne luty, ale podobno ten problem już nie występuje.
    Cytat Zamieszczone przez Tomasz M. Zobacz posta
    Według opisu na stronie Foto-netu to ustrojstwo nie działa w trybie TTL (i za tę cenę trudno byłoby się spodziewać inaczej), czyli musisz ręcznie ustawiać moc, co oczywiście da się zrobić chyba we wszystkich współczesnych lampach. U mnie któryś z Phottix-ów (wizualnie są prawie identyczne z tym tu, ale mam zestaw z dwoma odbiornikami) tak właśnie działa z 50D i 430EX: lampa wali pełną mocą albo trzeba ustawiać ręcznie, poza tym po pewnym czasie bezczynności lampa przechodzi w tryb stand-by (nie próbowałem na razie zmieniać tego w ustawieniach) i trzeba ją "obudzić", żeby zadziałała z tego radyjka.
    Racja TTLa nie przenosi ani nowy ani stary Phottix, chociaż ustawianie lamp w manualu to nie jest jakiś ogromny problem jak dla mnie. Problem wybudzania lampy rozwiązuje c.fn#03 w lampie jezeli dobrze pamietam. Reasumując, bardziej od tego zestawu pt-04 opłaca się kupić nowego strato z dodatkowymi odbiornikami w opcji (narazie na allegro sa zestawy tylko z jednym odbiornikiem i mozliwoscia dokupienia 2,3,4 itd.) ze wzgledu chociaz by na wiekszy zasieg i podobno lepsza wspolprace. Też się do tych strato przymierzam, bo jak mi konstrukcja kabla nie wypali to tylko one zostają jako opcja w rozsądnej cenie. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez Opa_Apo ; 27-05-2009 o 17:00

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Czy wiecie może jak zachowuje się lampa bez pełnego manuala ale z kilkoma trybami automatyki jeśli jej się zasłoni sensor ekspozycji? Bedzie błyskać z pełną mocą czy odpowiednio do trybu?

tomekjasinski
    Guest

Domyślnie

Dzięki wam za tak szybką odpowiedź

Tomaszu, jestem przyzwyczajony do manuala gdyż wcześniej używałem innych lamp nie do końca kompatybilnych z canonem, więc to nie jest dla mnie wadą I dzięki za info o automatycznym przechodzeniu w stand-by, już wyczytałem jak to wyłączyć (strona 20/21 w instrukcji)

Opa_Apo, dzięki za info o Phottixsie Strato, właśnie wcześniej wyczytałem o problemach ze starszym modelem, ten wydaje się dużo lepszy. Podoba mi się fakt iż odbiornik jest dużo cieńszy co umożliwi zamocowanie flasha bliżej osi parasolki, tylko że nadajnik wydaje się teraz strasznie olbrzymi.. Poczekam aż będą jakieś zestawy, to może parę groszy zaoszczędzę na dodatkowych odbiornikach.

Jeszcze raz dzięki za pomoc, wiem już gdzie się zwrócić gdy będę miał więcej pytań

statler, jeżeli przez sensor ekspozycji chodzi ci o 'red grid' (nie wiem jak to jest po polsku), to to wspomaga autofocus w aparacie przesyłając informacje (powiedzmy - w dół) przez TTL, więc moc powinna być odpowiednia do tego co aparat prześle (w górę)

Dopiero zaczyna Awatar mellos

Domyślnie

To i ja się dopisze, choć nie wiem czy pod dobry temat.

Zakupiłem całkiem niedawno PHOTTIX TETRA PT-04 II kompatybilne z moimi lampkami 580 EXII i 430 EX.

Poszperałem trochę w świecie i znalazłem mody z przerobieniem ich na większy zasięg.
    Producent podaje 30m i może tak jest ale w pomieszczeniu zamkniętym czego nie dałem rady przetestować, natomiast na dworze osiągnąłem 12 kroków z czego na 5 strzałów 1 niewypał. Przy 15 kroku na 5 strzałów 4 niewypały.
    Postanowiłem więc przerobić według znalezionych modów w sieci swojego PT-04 II. jednak nigdzie nie było zdjęć o identycznej płytce. Dlatego zamieszczam przeróbkę, może się komuś przyda.

A więc, oznaczenie płytki: FDS PT-04 TX2*

Antentkę według modów można zrobić z drucika od skrętki i tak też zacząłem, długość mierzy się względem fal radiowych, tutaj link do kalkulatora:
    http://www.csgnetwork.com/freqwavelengthcalc.html, jednak ja testowałem podaną długość z tutoriala na 1/2 długość fali.

Z tego co wyczytałem to na 1/2 fali powinien wynosić 12.39 inches = 31,47 cm i tak też zrobiłem.

A oto wynik odległości:

Jednak jest to mało bo 22-25 kroków. I też 100% skuteczności nie osiągnąłem.
    Można było osiągnąć większą odległość na wyprostowanym druciku w górę, ale nie takie było przesłanie. Zależało mi na tym by drucik był schowany i nie trzeba było ponosić dodatkowych kosztów typu antena, dlatego jest w spirali by mógł się schować w obudowie.

Po kolejnych testach z drucikiem od skrętki osiągnąłem 75 kroków, lecz na 10 strzałów 2 były skuteczne.

Postanowiłem zmienić drucik na grubszy (1 mm) miedziany takiej samej długości.
    Nawinąłem go na cienki śrubokręt by schował się spokojnie pod obudowę, połączyłem ze ścieżką:

Jak widać na samej górze (czarne osmolenie przy napisie FDS) płytki tak jak idzie ścieżka anteny oryginalnej próbowałem rozdzielić tą ścieżkę tak jak jest to w innych tutkach jednak w przypadku tej płytki nie zdało to rezultatu i musiałem połączyć ją znowu.

Oczywiście sama spirala jest troszkę krótsza ze względu na odliczenie długości łączenia go innym drucikiem ze ścieżką na spodzie płytki. A oto wynik:

Jest to 50 kroków może 60m bo kroki normalne nie metrowe i na 10 strzałów wszystkie celne. Na razie więcej mi nie trzeba choć wiem że można zwiększyć zasięg nawet i do 80m.

Poniżej linki do tutoriala z którego brałem przykład oraz na którym są zamieszczone inne mody:

http://www.flickr.com/photos/25797462@N07/2429504694/#

Zdjęcia wykonane obiektywem 50 mm

Uwagi:
    Próbowałem również dorobić antenkę do odbiorników, jednak nie polecam. Po wymontowaniu anteny z jednego z odbiorników i i wlutowniu własnej, odbiornik sfiksował i zakłócał się z 2 odbiornikiem, po za tym spadła bardzo jego odległość. Udało się to naprawić po kilku lutowaniach jednak antenka w odbiorniku musi być wyregulowana co do milimetra.

Jeśli ktoś próbował moda również z odbiornikami, opiszcie - będę wdzięczny.

Podsumowanie:
    Jestem z nich zadowolony jak na tą cenę, choć trzeba było w nich trochę pogrzebać, ale nawet laik powinien sobie poradzić z kawałkiem drutu i lutownicą jeśli i ja sobie poradziłem

Pozdrawiam

Strona 30 z 36 PierwszyPierwszy ... 202829303132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów