Strona 29 z 36 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 357

Wątek: Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite

Uzależniony Awatar bakulik
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Skrót myślowy.
    1) Master musi błysnąć światłem nie'IR'owym i przesłać jakieś informacje po IR, żeby wyzwolić slave'a, który światło nie'IR'owe detektuje za pomocą fotoceli (slave musi widzieć oba światła, mogą być one od czegoś odbite)
    Tak, musi błysnąć, ale może wysłać tylko przedbłyski. Błysk główny można na masterze wyłączyć (przynajmniej w 550EX; myślę, że w 580EX też).

Jeśli nie chcesz widzieć również przedbłysku, to wystarczy założyć na palnik kawałek folii/filtra IR.
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Błyskam w studio 580tką na 1/128 i odbijam od sufitu w fotocele. Błyska bez problemu.
    Tak robie i ja, ale chcę aby 580exII posłużyło do oświetlania tła stąd pytanie o postawienie jej na wspomianej kostce i wyzwalanie jej za pomocą błysku ze studyjnej. Dodatkowo mam jeszcze jakąś starą lampę unomat + kolorowe filtry, może dzięki tej kostce też jeszcze się do czegoś przyda. Tak czy siak zamówiłem już dwie jedną tylko z fotocelą drugą jeszcze gniazdem PC.

Vitez dzięki, to że tylko na M oczywiście wiem.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Kostka z fotocelą lub z PC powinna załatwić sprawę. Jak kto lubi : niezawodnie, ale możliwość zahaczenia nogami o kabel, albo czasami nie błyśnie (w niektórych ustawieniach fotocela może nie zareagować), ale jesteś wireless :P

Można zawsze powiesić fotocelę na kablu PC tak żeby lampy studyjne w tą fotocelę błyskały.

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    pytanko troche nie tamet , ale nie chce zakladac kolejengo wątku czy to http://www.allegro.pl/item540856246_...atyw_foto.html wyzwoli moją 580EXII przez błysk z lampy studyjnej ?
    Wyzwoli, tylko widzę na sankach tej fotoceli jakieś "elektroprzewodzące" podloże, być może będzie potrzebne odizolowanie tego tak aby tylko srodkowy pin na 580ex miał kontakt z fotocelą.

3) I tak najlepsza jest praca w trybie M i używanie radiowyzwalaczy :P
    Wiesz, to zależy:P Jeśli warunki pozwalają na używanie wireless'a canona, to wg mnie jest bardzo wygodnie. Oczywiście manual, ale mocą drugiej lampki moge sterować bez podchodzenia do niej (a jeśli lampka jest wywindowana na statywie 3m nad ziemią i trzeba go najpierw opuścić żeby coś zmienić, to naprawdę możliwość regulacji jej błysku z mastera jest naprawde bardzo fajnym rozwiązaniem).

Cytat Zamieszczone przez bakulik
    Błysk główny można na masterze wyłączyć (przynajmniej w 550EX; myślę, że w 580EX też).
    Co z tego, że go wyłączysz skoro i tak błyska? Chyba, że w 550EX dało się go faktycznie wyłączyć... W 580EX niestety sie tak nie da... Dowód tutaj.
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    Co z tego, że go wyłączysz skoro i tak błyska? Chyba, że w 550EX dało się go faktycznie wyłączyć... W 580EX niestety sie tak nie da... Dowód tutaj.

No błyska, sterowanie. Jednak mimo wyłączonego błysku lampy Master, w ekspozycji bierze ona udział - jakiś tam ułamek mocy, zauważalny przy bardzo niewielkiej odległości - robiłem testy ;-)

A sprawdzałem to po przeczytaniu na żółtym forum podobnej informacji, że w CLS lampa Master też świeci, więc to przypadłość nie tylko systemu C.
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomasek Zobacz posta
    No błyska, sterowanie. Jednak mimo wyłączonego błysku lampy Master, w ekspozycji bierze ona udział - jakiś tam ułamek mocy, zauważalny przy bardzo niewielkiej odległości - robiłem testy ;-)
    No niby spoko, tylko piszesz dokładnie to samo co ja
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Panowie wybaczcie mi moją ignorancję, ale czy da się coś wykombinować żeby 430ex mieć na stopce (manual albo TTL nieważne) a dodatkowo na statywach wyzwolić radiowo 2 lampy. Ostatnio rozważam zakupienie 2 lamp (może jakieś sugestie - co do tanich lamp bez TTL, ale z regulacją siły błysku) i połaczeniu w taki sposób całości... Dziękję za pomoc
    EOS 6D + EF 50 1.4 + 24-105 L 4.0 + 430 EX II + Velbon Sherpa 600

Miasto
    Londyn

Domyślnie

W 450D chyba nie ma na body gniazda synchro, więc możesz zaopatrzec sie w kostke na sanki która "przedłuży" Ci stopke lampy i na której bedziesz miał od razu gniazdo synchro do podłączenia tiggera radiowego, ale wtedy tylko manual... Pytanie tylko po co Ci 430ex na stopce?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dzięki za szybką odpowiedź , gdyby był TTl to chociazby do wspierania AF ;-) ale w zasadzie jak się tak zastanwiam to lepiej by było 430 na 3ci statyw wystawić. Takie dywagacje.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Sprawdziłem 450 D ma tylko gorącą stopkę :/
    Ostatnio edytowane przez Krzem ; 15-02-2009 o 21:34 Powód: Automerged Doublepost
    EOS 6D + EF 50 1.4 + 24-105 L 4.0 + 430 EX II + Velbon Sherpa 600

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    W 450D chyba nie ma na body gniazda synchro...
    Niestety żaden z korpusów xx0D takiego gniazda nie posiada.
    EOS + Speedlite

Strona 29 z 36 PierwszyPierwszy ... 192728293031 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów