Strona 10 z 36 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 357

Wątek: Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dziękuję piast9 za ten opis z mostkiem.
    Jak będziesz kiedyś w Łodzi, uprzedź - masz u mnie duże piwo.

Domyślnie

a ja ostatnio testowałem PW w terenie z lampami studyjnymi. Wnioski są następujące. 500m to może i one mają zasięgu ale jedynie w CAŁKOWICIE OTWARTYM TERENIE. Jeżeli sa w pobliżu jakieś krzaczki, drzewka to zasięg spada, niemniej jednak dalej około 100m utrzymywałem ze 100% skutecznością błysku.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andres Zobacz posta
    a ja ostatnio testowałem PW w terenie z lampami studyjnymi. Wnioski są następujące. 500m to może i one mają zasięgu ale jedynie w CAŁKOWICIE OTWARTYM TERENIE. Jeżeli sa w pobliżu jakieś krzaczki, drzewka to zasięg spada, niemniej jednak dalej około 100m utrzymywałem ze 100% skutecznością błysku.
    ja jak na razie nie potrzebuję aż takiego zasięgu... prawda jest taka, że nawet z małymi chińskimi wyzwalaczami można śmiało spory zasięg uzyskać. Jak? Kupujemy dwa identyczne zestawy wyzwalaczy, robimy anteny do odbiorników (opis na moim blogu, osiągamy ok 35m bez chybionych strzłów na odbiornik), ustawiamy tak aby wszystkie pracowały na tym samym kanale. Teraz jeden sprytny myk bierzemy jeden nadajnik i odbiornik łączymy je ze sobą w 'combo pośredniczące', tzn nadajnik wpinamy w sanki odbiornika. Takie combo umieszczamy w połowie drogi do celu. W ten oto sposób za ok 40$ mamy wyzwalacze o zasięgu ok 70m. za 80$ będziemy posiadaczami wyzwalaczy o maksymalnym zasięgu ok 140m (czyli jak pisze andres już lepszym niż PW [po lini prostej, bo aby zrobić okrąg z całym zasięgiem trzeba by wykorzystać więcej zestawów], a ciągle bardzo tanim), ponadto jakieś przeszkody mogą być na drodze (bo możesz combo pośredniczące w transmisji nadajnik-odbiornik zamieścić np na dachu przyczepy tira, betonowym ogrodzeniu etc).

Pozdr.
    Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 30-07-2008 o 14:03
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    ja jak na razie nie potrzebuję aż takiego zasięgu... prawda jest taka, że nawet z małymi chińskimi wyzwalaczami można śmiało spory zasięg uzyskać. Jak? Kupujemy dwa identyczne zestawy wyzwalaczy, robimy anteny do odbiorników (opis na moim blogu, osiągamy ok 35m bez chybionych strzłów na odbiornik), ustawiamy tak aby wszystkie pracowały na tym samym kanale. Teraz jeden sprytny myk bierzemy jeden nadajnik i odbiornik łączymy je ze sobą w 'combo pośredniczące', tzn nadajnik wpinamy w sanki odbiornika. Takie combo umieszczamy w połowie drogi do celu. W ten oto sposób za ok 40$ mamy wyzwalacze o zasięgu ok 70m. za 80$ będziemy posiadaczami wyzwalaczy o maksymalnym zasięgu ok 140m (czyli jak pisze andres już lepszym niż PW [po lini prostej, bo aby zrobić okrąg z całym zasięgiem trzeba by wykorzystać więcej zestawów], a ciągle bardzo tanim), ponadto jakieś przeszkody mogą być na drodze (bo możesz combo pośredniczące w transmisji nadajnik-odbiornik zamieścić np na dachu przyczepy tira, betonowym ogrodzeniu etc).

Pozdr.
    wiesz co... to jednak jest za dużo zabawy a i pewności nie ma. Przez rok rozsypały mi się 3 zestawy chińczyków, i nikt mnie nie przekona , że są one dobre. Ok w małym studio dają radę , ale w terenie już umierają. Robienie antenek, zestawów odbiorczo-nadawczych mija się z celem, przynajmniej w moim przypadku. 100m pisałem gdyż na takiej odległości sprawdzałem, pewnie więcej też by osiągnęło. Teraz pomyśl o rozstawianiu takich zestawów jak opisałeś w krzaczorach i zwijaniu wszystkiego jak jest ciemno. W PW zwijam tylko to co mam przy lampie i finito.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Do zdjęć studyjnych od trzech lat używam chińczyków na 220V i jak dotąd bezawaryjnie.
    Do zdjęć w terenie też je ostatnio z ciekawości sprawdziłem, ale niestety za mały zasięg.
    Sprawdzają się natomiast chińczyki bateryjne po dodaniu anteny do nadajnika i po przeróbce w/g piasta9 - jak dotąd w typowych zastosowaniach jeszcze nigdy nie zabrakło zasięgu, a i powtarzalność jest bardzo dobra. Obecnie przerabiam odbiorniki na zasilanie z baterii AAA i dodaję gniazdo minijack, aby skuteczniej współpracowały z lampami studyjnymi.
    Pewnie do ekstremalnych warunków się nie nadają, ale ile osób tak pracuje??
    Do większości zastosowań tak, wcale tak łatwo się nie psują, i kosztują ułamek PW.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

to może ktoś chce kupić chińczyki sztuki nówki? hehe
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

wlasnie leci do mnie z HK wyzwalacz do lamp studyjnej. w moim studio beda 2 lampy - 1 studyjna wyzwalana radiowo (chinczykiem), a 2 zwykly flash na fotoceli. na sankach aparatu bedzie nadajnik. czy bede musial robic przedblysk "FEL" zeby zsynchronizowac blysk lampy zalozonej na fotoceli z lampa wyzwalana przez chinczyka?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    wlasnie leci do mnie z HK wyzwalacz do lamp studyjnej. w moim studio beda 2 lampy - 1 studyjna wyzwalana radiowo (chinczykiem), a 2 zwykly flash na fotoceli. na sankach aparatu bedzie nadajnik. czy bede musial robic przedblysk "FEL" zeby zsynchronizowac blysk lampy zalozonej na fotoceli z lampa wyzwalana przez chinczyka?
    zależy chyba od lampy z fotocelą, ale raczej nie. Ja mam flashe sterowane chinczykami + czasem żarówki błyskowe sterowane z fotoceli (na tło itd) i wszystko śmiga bez "FEL'a"
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

uff.. to cale szczescie.

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Picia Zobacz posta
    No napewno nie. Jak masz na sanki załozony chiński wyzwalacz to on zdecydowanie nie obsługuje E-TTL co za tym idzie nie wysyła żadnego przedbłysku pomiarowego.
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Strona 10 z 36 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów