Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
Może czytaj ze zrozumieniem co napisałem. Przecież napisałem iż "...nie zawsze jest konieczny do wyzwolenia lampy...".
Czytam ze zrozumieniem, zawsze! (tak jak Wąski zawsze sika przez zapiety rozporek).

Przy zestawie 580ex-430ex błysk mastera JEST KONIECZNY! Koniec i kropka. Dla tych, którzy uważają inaczej proponuję sprawdzić to w takiej właśnie konfiguracji, bo inaczej ich głos na temat nie ma żadnego sensu!

Sam sprawdzałem wiele razy i zapewniam Was, że jeśli zakryjemy palnik mastera (tak żeby błysk sie nie "wydostał") to slave NIE BŁYŚNIE!
Co jest wkurzające strasznie, bo tym samym nie da sie wyłączyć błysku mastera w żadnym trybie. Pisałem już gdzieś o tym na forum.

Na dowód załączam fotki: (na pierwszej jak widać błysk na masterze jest wyłączony, a jak widać na drugiej fotce, master błyska i to właśnie tym błyskiem wyzwala slave'a)

Cytat Zamieszczone przez axk
Po pierwsze, nie zamierzam się "pogodzić" z czymś co nie jest do końca prawdą. [...] Myślę iż rozmowę można by zamknąć stwierdzeniem iż 430 EX posiada układ podobny do fotoceli, z tym że "klasyczna" fotoceal to to nie jest.
A nie uważasz, że to samo właśnie napisałem? No przynajmniej pisałem to z taką intencją...