Pozdrawiam
Łukasz Bakuła
„Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
Tak robie i ja, ale chcę aby 580exII posłużyło do oświetlania tła stąd pytanie o postawienie jej na wspomianej kostce i wyzwalanie jej za pomocą błysku ze studyjnej. Dodatkowo mam jeszcze jakąś starą lampę unomat + kolorowe filtry, może dzięki tej kostce też jeszcze się do czegoś przyda. Tak czy siak zamówiłem już dwie jedną tylko z fotocelą drugą jeszcze gniazdem PC.
Vitez dzięki, to że tylko na M oczywiście wiem.
Kostka z fotocelą lub z PC powinna załatwić sprawę. Jak kto lubi : niezawodnie, ale możliwość zahaczenia nogami o kabel, albo czasami nie błyśnie (w niektórych ustawieniach fotocela może nie zareagować), ale jesteś wireless :P
Można zawsze powiesić fotocelę na kablu PC tak żeby lampy studyjne w tą fotocelę błyskały.
Wyzwoli, tylko widzę na sankach tej fotoceli jakieś "elektroprzewodzące" podloże, być może będzie potrzebne odizolowanie tego tak aby tylko srodkowy pin na 580ex miał kontakt z fotocelą.
Wiesz, to zależy:P Jeśli warunki pozwalają na używanie wireless'a canona, to wg mnie jest bardzo wygodnie. Oczywiście manual, ale mocą drugiej lampki moge sterować bez podchodzenia do niej (a jeśli lampka jest wywindowana na statywie 3m nad ziemią i trzeba go najpierw opuścić żeby coś zmienić, to naprawdę możliwość regulacji jej błysku z mastera jest naprawde bardzo fajnym rozwiązaniem).
Co z tego, że go wyłączysz skoro i tak błyska? Chyba, że w 550EX dało się go faktycznie wyłączyć... W 580EX niestety sie tak nie da... Dowód tutaj.Zamieszczone przez bakulik
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
No błyska, sterowanie. Jednak mimo wyłączonego błysku lampy Master, w ekspozycji bierze ona udział - jakiś tam ułamek mocy, zauważalny przy bardzo niewielkiej odległości - robiłem testy ;-)
A sprawdzałem to po przeczytaniu na żółtym forum podobnej informacji, że w CLS lampa Master też świeci, więc to przypadłość nie tylko systemu C.
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II
Panowie wybaczcie mi moją ignorancję, ale czy da się coś wykombinować żeby 430ex mieć na stopce (manual albo TTL nieważne) a dodatkowo na statywach wyzwolić radiowo 2 lampy. Ostatnio rozważam zakupienie 2 lamp (może jakieś sugestie - co do tanich lamp bez TTL, ale z regulacją siły błysku) i połaczeniu w taki sposób całości... Dziękję za pomoc![]()
EOS 6D + EF 50 1.4 + 24-105 L 4.0 + 430 EX II + Velbon Sherpa 600
W 450D chyba nie ma na body gniazda synchro, więc możesz zaopatrzec sie w kostke na sanki która "przedłuży" Ci stopke lampy i na której bedziesz miał od razu gniazdo synchro do podłączenia tiggera radiowego, ale wtedy tylko manual... Pytanie tylko po co Ci 430ex na stopce?
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Dzięki za szybką odpowiedź , gdyby był TTl to chociazby do wspierania AF ;-) ale w zasadzie jak się tak zastanwiam to lepiej by było 430 na 3ci statyw wystawić. Takie dywagacje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Sprawdziłem 450 D ma tylko gorącą stopkę :/
Ostatnio edytowane przez Krzem ; 15-02-2009 o 21:34 Powód: Automerged Doublepost
EOS 6D + EF 50 1.4 + 24-105 L 4.0 + 430 EX II + Velbon Sherpa 600