Nie pisałem, bo ja jeszcze kiedyś śpię i chodzę do szkoły odziwo.
Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
Cokolwiek - fotodioda czy coś tam innego... Zaczynamy się bić o kwestię nazewnictwa, niemniej jednak nie odzywający się już w wątku Micles zdawał się twierdzić że jest tam zwykła fotocela która tylko wyzwala i nic więcej... Jakkolwiek to nazwiemy, zwykłej fotoceli tam nie ma choćby ze względu na HSS...
Pisałem przecież, że nie chodzi mi o fotocelę jako urządzenie (jakaś kostka wpinana w stopkę od lampy) tylko o fotocelę jako część urządzenia (jakieś małe gówienko w środku naszego speedlight'a) O TU :
Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
jest właśnie fotocela (traktowana jako element układu, a nie jako gotowe urządzenie które łączymy z naszą lampą)
http://en.wikipedia.org/wiki/Photocell
A mi slave jednoznacznie nie chciał się odpalać z powodu "nie widzenia" normalnego (tego nie'IR'owego) błysku (nie pamiętam w jakim trybie to sprawdzałem, ale pewnie obie lampy na M, bo raczej takie ich użycie jest kreatywniejsze). Ponadto w instrukcji pod zacytowanym przeze mnie fragmentem jest jeszcze napisane coś o tym, że musimy sprawdzić, czy po zzoomowaniu palnika na masterze reszta slave'ów będzie w zasięgu błysku nie'IR'owego, co jest drugim argumentem na to, że slave musi zobaczyć błysk nie'IR'owy.

Nie wiem dlaczego z ST-E2 działa to "normalnie", bo tego urządzonka na testach nie miałem, ale wiem na 100%, że w którymś z ustawień lamp (najprawdopodobniej M) slave musiał widzieć błysk nie'IR'owy mastera.