Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 357

Wątek: Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    http://vitez.ceron.pl/PL580EXII.pdf

Strona 39 (wg pdfa strona 19 z 27) : "Należy jednak zwrócić uwagę na to, że lampa główna przekazuje dane do lamp zależnych za pośrednictwem przebłysku [zjadło im się chyba "D"]. W związku z tym kąt rozsyłu światła musi pokrywać wszystkie lampy zależne."

Co Należało Dowieść.
    Bzdura - miałeś dowieść że lampa ma fotocelę i jest wyzwolona błyskiem - z powyższego nic takiego nie wynika... Jakbyś poszukał w lepszych źródłach niż tłumaczona przez dyletantów instrukcja, to byś wyczaił że nie chodzi o przedbłysk tylko o emitowane sygnały w zakresie widzialnym albo podczerwieni (zależnie od modelu) którym lampy ze sobą się porozumiewają...
    Nie ma to nic wspólnego z fotocelą i wyzwoleniem błyskiem...

Polecam http://photonotes.org/articles/eos-f....html#wireless
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Slave poza Nadajnikiem IR lampy Master musi widzieć także jej błysk...
    Nie, nie musi. Najlepszym tego przykładem jest transmiter ST-E2 - wyzwala on lampy korzystając tylko i wyłącznie z kanału IR bez generowania jakiegokolwiek błysku.
    EOS + Speedlite

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Nie, nie musi. Najlepszym tego przykładem jest transmiter ST-E2 - wyzwala on lampy korzystając tylko i wyłącznie z kanału IR bez generowania jakiegokolwiek błysku.
    Generuje błysk... ale w podczerwieni więc go nie widzisz.
    Problem tkwi w rozumieniu słowa "błysk" . Stereotypowe rozumienie podpowiada krótki rozbłysk jasnego światła. A tak naprawdę to 'błysk' może być w dowolnym spektrum... niekoniecznie widzialnym dla ludzkich oczu.

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tak, tyle tylko iż rozmawiamy tutaj o błysku "klasycznym" (widzialnym) który to aktywuje fotocelę i który to, wbrew temu co twierdzi micles, nie zawsze jest konieczny do wyzwolenia lampy. To że urządzenia Speedlite komunikują się ze sobą za pomocą "błysków" w podczerwieni jest oczywiste, jednakże nie to jest tematem tej części dyskusji.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-02-2009 o 02:07
    EOS + Speedlite

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Bzdura - miałeś dowieść że lampa ma fotocelę i jest wyzwolona błyskiem
    A gdzie micles powiedział, że bedziej tego dowodził???

Napisał:
    Ma, ale nie taką o jaką autor pytał. Fotocela jest, tylko że działa ona tylko z dodatkowymi informacjami przesyłanymi drogą IR. Było już na forum (nawet w tym wątku chyba) o tym, że światło błyskowe z mastera musi dotrzeć do slave'a.
    i to jest prawda! Używałeś wogóle kiedykolwiek wirelessa Canon'a? Czy tylko teoretyzujesz?

nie chodzi o przedbłysk tylko o emitowane sygnały w zakresie widzialnym [...] nie ma to nic wspólnego z fotocelą
    No to co niby wg Ciebie ma odbierać te "sygnałt w zakresie widzialnym" jak nie właśnie fotocela?

rozmawiamy tutaj o błysku "klasycznym" (widzialnym) który to aktywuje fotocelę
    zapewniam Cie, ze kazdy błysk aktywuje fotocele, a nawet nie musi być to błysk, fotocele raczej chwytaja "gwaltowne" zmiany naswietlenia...
    i który to, wbrew temu co twierdzi micles, nie zawsze jest konieczny do wyzwolenia lampy.
    W przypadku kiedy masterem jest 580EX, błysk palnika jest konieczny! Nie wierzysz to sprawdź.

A więc koncem koncow, pogódźcie sie Panowie z tym że na pokładzie lamp 430EX/II i 580EX/II jest fotocela, której swoją drogą nie da używać jak "standardowo" rozumianej fotoceli...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekH Zobacz posta
    zapewniam Cie, ze kazdy błysk aktywuje fotocele, a nawet nie musi być to błysk, fotocele raczej chwytaja "gwaltowne" zmiany naswietlenia...
    Cokolwiek - fotodioda czy coś tam innego... Zaczynamy się bić o kwestię nazewnictwa, niemniej jednak nie odzywający się już w wątku Micles zdawał się twierdzić że jest tam zwykła fotocela która tylko wyzwala i nic więcej... Jakkolwiek to nazwiemy, zwykłej fotoceli tam nie ma choćby ze względu na HSS...

A więc koncem koncow, pogódźcie sie Panowie z tym że na pokładzie lamp 430EX/II i 580EX/II jest fotocela, której swoją drogą nie da używać jak "standardowo" rozumianej fotoceli...
    Ja tam się nie godzę że na pokładzie wspomnianych lamp (pominąłeś kilka modeli tak by the way) jest fotocela
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Problem tkwi w rozumieniu słowa "błysk" . Stereotypowe rozumienie podpowiada krótki rozbłysk jasnego światła. A tak naprawdę to 'błysk' może być w dowolnym spektrum... niekoniecznie widzialnym dla ludzkich oczu.
    No właśnie nie - to nie jest prymitywna synchronizacja jak w przypadku np. lamp studyjnych - cała ta komunikacja jednak zawiera trochę więcej informacji, nie ?
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 05-02-2009 o 07:30 Powód: Automerged Doublepost
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    SK

Domyślnie

To akurat niczym odkrywczym nie jest. Zapewniam Cię, iż właściwość ta jest dobrze znana.

W przypadku kiedy masterem jest 580EX, błysk palnika jest konieczny! Nie wierzysz to sprawdź.
    Może czytaj ze zrozumieniem co napisałem. Przecież napisałem iż "...nie zawsze jest konieczny do wyzwolenia lampy...". Pomiędzy "nigdy" a "nie zawsze" jest subtelna różnica.

A więc koncem koncow, pogódźcie sie Panowie z tym że na pokładzie lamp 430EX/II i 580EX/II jest fotocela,...
    Po pierwsze, nie zamierzam się "pogodzić" z czymś co nie jest do końca prawdą. Po drugie, nie rozmawiamy w tej części wątku o 580EX tylko o 430 EX. Lampa ta, tak jak napisałem wcześniej, nie posiada fotoceli w "klasycznym" rozumieniu tego słowa. Myślę iż rozmowę można by zamknąć stwierdzeniem iż 430 EX posiada układ podobny do fotoceli, z tym że "klasyczna" fotoceal to to nie jest.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-02-2009 o 11:36
    EOS + Speedlite

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie pisałem, bo ja jeszcze kiedyś śpię i chodzę do szkoły odziwo.
    Cokolwiek - fotodioda czy coś tam innego... Zaczynamy się bić o kwestię nazewnictwa, niemniej jednak nie odzywający się już w wątku Micles zdawał się twierdzić że jest tam zwykła fotocela która tylko wyzwala i nic więcej... Jakkolwiek to nazwiemy, zwykłej fotoceli tam nie ma choćby ze względu na HSS...
    Pisałem przecież, że nie chodzi mi o fotocelę jako urządzenie (jakaś kostka wpinana w stopkę od lampy) tylko o fotocelę jako część urządzenia (jakieś małe gówienko w środku naszego speedlight'a) O TU :
    jest właśnie fotocela (traktowana jako element układu, a nie jako gotowe urządzenie które łączymy z naszą lampą)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Photocell
    A mi slave jednoznacznie nie chciał się odpalać z powodu "nie widzenia" normalnego (tego nie'IR'owego) błysku (nie pamiętam w jakim trybie to sprawdzałem, ale pewnie obie lampy na M, bo raczej takie ich użycie jest kreatywniejsze). Ponadto w instrukcji pod zacytowanym przeze mnie fragmentem jest jeszcze napisane coś o tym, że musimy sprawdzić, czy po zzoomowaniu palnika na masterze reszta slave'ów będzie w zasięgu błysku nie'IR'owego, co jest drugim argumentem na to, że slave musi zobaczyć błysk nie'IR'owy.

Nie wiem dlaczego z ST-E2 działa to "normalnie", bo tego urządzonka na testach nie miałem, ale wiem na 100%, że w którymś z ustawień lamp (najprawdopodobniej M) slave musiał widzieć błysk nie'IR'owy mastera.

Miasto
    SK

Domyślnie

...nie chodzi mi o fotocelę jako urządzenie (jakaś kostka wpinana w stopkę od lampy) tylko o fotocelę jako część urządzenia (jakieś małe gówienko w środku naszego speedlight'a)
    Chyba już sam zatraciłeś się w tym co piszesz. Przecież od początku rozmawiamy o fotoceli jako integralnym elemencie lampy a nie o "kostce wpinanej w stopkę od lampy". O tym drugim rozwiązaniu, w kontekście omawianego problemu, nikt nawet słowem nie wspomniał.

...wiem na 100%, że w którymś z ustawień lamp (najprawdopodobniej M) slave musiał widzieć błysk nie'IR'owy mastera.
    Najwidoczniej nie musi. Może dla łatwiejszego zrozumienia zobrazuję to na przykładzie. Dane są dwa "zestawy błyskowe", w skład pierwszego wchodzi 430 EX oraz 580 EX, w skład drugiego natomiast 430 EX oraz ST-E2. Niezależnie od przyjętego rozwiązania 430 EX zostanie wyzwolona poprawnie. Jaki z tego wniosek? Ano taki, iż do poprawnego wyzwolenia 430 EX nie jest wymagany żaden "błysk nie'IR'owy mastera" (jest on opcjonalny a nie obligatoryjny).
    Ostatnio edytowane przez axk ; 05-02-2009 o 17:43 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Korzystając z zestawu 580-430 obligatoryjny. Obiecuję sprawdzić jeszcze raz, dokładnie, na wszystkich trybach (strobo, M, ettl) jak tylko będę miał pożyczoną drugą lampę.

Strona 27 z 36 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów