OK, widzę, że bez odzewu, to może Flashwaves ktoś próbował?
http://g9chon.com/RS.html
Rozglądam się (na razie na spokojnie) za ewentualnymi opcjami wypadającymi cenowo (i jakościowo) pomiędzy chińszczyzną a PW. Skyporty trochę zniechęcają mnie wbudowanymi bateriami i opisywanymi kłopotami z wyzwalaniem 580EX II.
Jest jeszcze tani Radiopoppers JrX (ten bez E-TTL, sam wyzwalacz) na horyzoncie (w Europie ma być za 3 miesiące), ale ten z kolei ma mieć synchronizację tylko do 1/180...
Body, stałki, zoomik
Jak widać wyzwalacze Phottix pt04tm to niespecjalnie wymyślna konstrukcja. Odnośnie jej jakości to jak powszechnie wiadomo największy gniot to mocowanie statywowe. Zestaw z 430 ez siedzi może i pewnie ale wyraźnie kołysze się na boki i grozi złamaniem stopki wyzwalacza. W pomieszczeniach można pracować bez obaw ale wyjście w plener i zamocowanie jeszcze parasolki do uchwytu to dosyć ryzykowna wizja.
Drugim minusem jest jakość wykonania wyzwalacza montowanego w sanki aparatu. Stopka jest "niedorobiona" i albo podepniemy go dołączonym do zestawu kablem albo jak wspomniano wcześniej spiłujemy w odpowiedni sposób stopkę. Zmusimy wtedy wyzwalacz do współpracy z sankami aparatu ale i tak przynajmniej mój siedzi niepewnie i nie sposób go dokręcić.
Osiągane czasy? Na luzie wyciągniemy 1/250s
Przy czasie 1.400 zobaczymy już coś takiego:
Ciekawe czy coś się zmieni po dodaniu antenki...
Co do zasięgu działania to na moje oko w plenerze wyzwalacze działają w obrębie 15m. Jak zrobi się cieplej to skoczę przetestować z miarąW pomieszczeniach błyskają w 100% przypadków, nie mam z tym problemów.
Tutaj błysk przy 1/200. Canon 430ex i 430ez:
Podsumowanie? Kupiłem używany zestaw za 160 zł. Za takie pieniądze warto było choćby dla czystej zabawyJak tylko znajdę lutownicę to szykuje się z dodaniem antenki do nadajnika i innym mocowaniem wyzwalaczy. Coś takiego:
Dziękuję bardzo...decyzja podjęta przy moich zasobach finasowych Phottix pt04tm będzie dobrym kompromisem
Chodzi o odpalanie 580EX (II) z gniazda PC w trybie master, trzeba kombinować z dodatkowymi przeróbkami odbiornika/lampy (wydłużanie impulsu) lub łączeniem naokoło przez dodatkowy adapter. Choć przyznam, że poszperałem dalej i wygląda na to, że to bardziej przypadłość lampy.
Tak czy siak te Flashwaves wyglądają dla mnie bardziej zachęcająco. Dlaczego?
1) baterie AA a nie wbudowane,
2) zintegrowana gorąca stopka (wygląda porządnie) - zero kabelków,
3) dobre opinie na necie,
4) tańsze - Skyports w Milso to teraz 740 zł bodaj za zestaw, te Flashwaves w wersji 2 znalazłem w Funsports i Fotoellite po ok. 520 zł też za zestaw Tx+Rx oczywiście.
Body, stałki, zoomik
Witam
Mam pytanie do posiadaczy Elichrom Sky port. Jak podłączacie odbiorniki do zwykłych lamp błyskowych/nie studyjnych/.
W standardowo dołączonym okablowaniu brak kabla którym można podłączyć się do Speedlite, np 580EXII.
Potrzebna jest jakaś przejściówka??
Dzięki za pomoc
ostatnio znalazłem cos takiego
http://www.funsports.pl/p,pl,426,10+...rlux+fw-2.html
ktoś to widział używał??
50D+c17-55/2.8+c70-200/2.8+c50/1.8+c28/1.8+c430+2xyn460II+yn560III
To jest właśnie ten Flashwaves, o którym wspominałem wyżej.
Body, stałki, zoomik