Obejrzałem sanki w 350d oraz 40d i... jest różnica w ich kształcie. sanki 40d wyglądają, jakby ich wysokość zmniejszała się ku przodowi aparatu, podczas gdy w 350d jest jednakowa na całej długości. Dodatkowo w 40d wewnątrz profili sanek znajduje się sprężyna dociskająca stopkę lampy do sanek, ale w kierunku od aparatu. 350d tej sprężyny nie ma. Dodatkowe spostrzeżenie to stopka w transmiterze Phottixa jest cieńsza, niż stopka lampy błyskowej. Sądzę, że kształt sanek i właśnie grubość stopki powodują brak styku. Co do niewyzwalania transmitera przez kabel, to sądzę, że właśnie w kablu tkwi przyczyna. Może jakiś znajomy elektronik byłby w stanie wykonać dla Ciebie kabelek PC<->micro jack (nie mini, tylko micro). Wtedy zawęziło by się pole poszukiwań...
Przed chwilą przetestowaliśmy na firmowym 40d współpracę Phottixa przez kabelek jeszcze raz. Działa i z firmową 580EX II i z moja prywatną Regulą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chyba znalazłem rozwiązanie! Stopka transmitera jest zbyt długa z przodu. Wystarczy wziąć pilniczek do paznokci i delikatnie ją podpiłować. Ja tak właśnie zrobiłem i 40d już nie potrzebuje przewodu! Dosłownie o maksymalnie 1mm!!!
Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 19-12-2008 o 17:42 Powód: Automerged Doublepost
Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!
Jak dostałaś nowy transmiter za free, to sprzedaj mi ten "niedziałający" () po jakiejś atrakcyjnej cenie
![]()
Mc_iek, dzięki za szczegółowy opis, nie ma czasu się teraz za to zabrać (świąteczne przygotowania w toku ...) ale na pewno spróbuję.
Drobiazg. Wigilia idzie, ludzkim głosem gadam...
W jednym nadajniku miałem padniętą baterię - wyzwalał (dioda), na odbiorniku niby pokazywało że odebrał, a jednak nie wyzwalało. Wymiana baterii w nadajniku pomogła.
Piszę oczywiście o Phottixie.
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II
No to ja chyba już ostatni raz o Phottixie i 40D. Dzisiaj poprawiałem stopkę w nowym transmiterze, który znajoma dostała od Mikołaja. Oczywiście z jej 40D też nie chciało to współpracować bez egzorcyzmów. W sankach 40D znajduje się sprężyna, która uniemożliwia wsunięcie Phottixa do takiego położenia, w którym styki centralne w stopce i sankach będą miały pewny kontakt. To chyba taki wynalazek Canona, utrudniający korzystanie z niefirmowego osprzętu. Wystarczy lekko spiłować narożniki w stopce transmitera i problem się rozwiązuje. To już drugi Phottix, któremu wytłumaczyłem, jak współpracować z dwucyfrowym Canonem...
Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 29-12-2008 o 20:03
ja używam Phottixów z Canonem 20D i Fuji S5 Pro - wszystko działa git![]()
Mc_iek, a czym piłowałeś? Ja ciągle nie ruszyłam swojego ale dzisiaj mam zamiar.
ee pilnikiem? do metalu. Taki z drobnymi ząbkami. Coś w stylu pilniczka do paznokci.