Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 357

Wątek: Wyzwalanie radiowe lamp Speedlite

Początki nałogu Awatar Reno
    Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Mam problem z moim phottixem. Używam od ok. miesiąca, było OK, ostatnio coraz częściej zdarzało się, że nie wyzwalał lamp, teraz nie wyzwala wcale. Tzn. gdy naciskam przycisk testowy - wyzwala, kiedy robię zdjęcie - nie.
    Czy to może być bateria nadajnika? Jaka to jest bateria? Jak się ten nadajnik otwiera, nie widzę żadnych śrubek? Podważyć po prostu?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Może wyjechała się stopka od aparatu, albo ten cypelek który łączy się ze stykiem w stopce? Z tego co pamiętam to jest on na sprężynkę. Może ona straciła już swoje właściwości sprężystości?

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Może wyjechała się stopka od aparatu, albo ten cypelek który łączy się ze stykiem w stopce? Z tego co pamiętam to jest on na sprężynkę. Może ona straciła już swoje właściwości sprężystości?
    Obawiam się, że masz rację. Stopka jest OK bo kiedy daję tam lampę, wszystko gra. Kiedy mocno docisnę nadajnik do aparatu w czasie robienia zdjęcia też wyzwala.
    Da się coś z tym zrobić?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem jak to wygląda z zewnątrz, a tym bardziej w środku. Moja diagnoza była postawiona czysto teoretycznie. Jak masz żyłkę majsterkowicza to spróbuj rozebrać i dogiąć blaszkę dociskającą ten cypelek, albo włożyć coś pod sprężynkę.

Albo kupić nowe

No jest jeszcze jedno rozwiązanie : podpiąć nadajnik przez kabel synchro do gniazda synchro w aparacie.

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

Przez kabelek wcale nie działa.
    Ja mam dwie lewe ręce ale mąż to elektronik, tyle, że chciałabym chociaż mniej więcej powiedzieć mu o co chodzi.
    A to nie może być bateria? Sorki jeśli to głupie pytanie.
    Wysłałam też maila sprzedawcy, zobaczymy co napisze. Kupione w HK ...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Bateria nie, bo przecież za pomocą przyciska "TEST" działa. Po prostu styki nie stykają. Można pogrzebać, można odesłać, można kupić nowe.

W sumie to nie wiem czy nadajnik wysyła sygnał także gdy dostanie bodziec z tego bocznego gniazda (gniazdo jack mono). Jakiś posiadacz może to zbadać?

Miasto
    Bielsko Biała

Domyślnie

W szoku jestem, wczoraj napisałam do sprzedawcy, że nie działa a dzisiaj poprosił mnie o adres, żeby wysłać nowy transmitter. Kupiłam w Hong Kongu, myślałam, że będę musiała odesłać zepsuty na swój koszt a tu nic. Jakby co, polecam tego sprzedawcę: etefore.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Reno Zobacz posta
    W szoku jestem, wczoraj napisałam do sprzedawcy, że nie działa a dzisiaj poprosił mnie o adres, żeby wysłać nowy transmitter. Kupiłam w Hong Kongu, myślałam, że będę musiała odesłać zepsuty na swój koszt a tu nic. Jakby co, polecam tego sprzedawcę: etefore.
    Koszt produkcji kilkadziesiąt razy niższy od dobrej reputacji, nawet u jednego tylko klienta. Szkoda że nie wszystkie nacje mają podobne podejście.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Wczoraj w pracy robiliśmy z kolegą serię zdjęć z użyciem lampy 580EX II, wyzwalanej moim prywatnym Phottixem PT-04TM. Ciekawostką było to, że na moim 350d transmiter działa bez problemu, a na firmowym 40D trzeba było go dociskać ręcznie do sanek. Po podłączeniu transmitera kabelkiem wszystko działało jak trzeba.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 19-12-2008 o 15:54
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Koszt produkcji kilkadziesiąt razy niższy od dobrej reputacji, nawet u jednego tylko klienta. Szkoda że nie wszystkie nacje mają podobne podejście.
    dokladnie. ale powoli u nas zmienia sie podejscie. powoli niestety.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Strona 19 z 36 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów