A jak sobie wyobrażasz podłączenie tego odbiornika do canonowskiej lampy?
A jak sobie wyobrażasz podłączenie tego odbiornika do canonowskiej lampy?
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Ciągle się zastanawiam co kupić - ST-E2 czy taki zestaw.
Lampy mam (na razie) dwie, 420EX i 580EX. Pracuję z nimi praktycznie tylko w domu. Czy jest jakiś powód, żeby wydać 3 razy więcej na ST-E2? Może jest coś, co przeoczyłam a będzie przeszkadzać mi w pracy? Pomóżcie!
Z canonowym transmiterem jesteś ograniczona - zestaw porozumiewa się za pomocą podczerwieni która na dworze nie lata daleko. Jeżeli w domu, to powinno styknąć. Ponadto transmiter przenosi automatykę (pomiar E-TTL).
To drugie z zasady jest na trochę większy zasięg i nie musi się widzieć (radiówka), ale nie przenosi automatyki.
Sama musisz zdecydować, co wybrać.
Ja czasem na sesje domowe zabieram 4 lampy EX (550, 580, 430, etc.) 2 moje 2 pozyczam.
Tez mysle o tym ST-E2 , bo lampa na aparacie robi jako wyzwalacz tylko, a jest to ciezkie i niewygodne. Ale tak jak pisza inni st-e2 w gorszych warunkach czy na swiezym powietrzu ma gorsze katy widzenia. Takze lepiej sie pomeczyc i miec palnik do wyzwalania, zwlaszcza ze w cenie ST-e2 mozna kupic spokojie 550EX czy jakas Sigme EF 500DG. Po drugie lampe master mozna zdjac i ustawic ja na kablu ETTL gdzies z boku.
Tutaj mam pytanie, o ile zrobilem sobie przedluzcza ETTL - 5m - dziala mi ETTL tej lampy na przedluzaczu, to juz praca z kilkoma lampami z masterem na tym przedluzaczu nie zawsze.
Jaka jest max dlugosc kabla, aby mozna bylo przedluzyc ETTLA jak master. Czy te chinskie kable ETTL - 3metrowe daja rade?
jak ktoś kupuje wyzwalacze radiowe na ebay'u, to polecam zestaw firmy Phottix PT-04 - czterokanalowe. w porownaniu do zwyklych "v2s" odbiorniki sa zasilane normalnymi bateriami AAA, a nie wymyslnymi cudakami po kilka zl/szt.
Za zestaw z trzema odbiornikami trzeba zaplacic 43 USD, co daje mniej-wiecej 125zl (i tak mniej niz 230 za te same na allegro).
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II
Tak, ale jak jeszcze chcesz uzyc parasolki - to dodajac do tego uchwyt na parasolke - palnik lampy bedzie juz bardzo daleko poza srodkiem czaszy parasolki.
Natomiast w odbiorniku brak chyba gnizda na przewod synchro do lampy - jakby mialo to wisiec obok.
Szukam czegos praktycznego do pracy z parasolka?
W zestawie z 1 odb. Odbiornik ma gniazdo synchro, w zestawie z 3 odb. Tylko 1 odb ma synchro. Przynajmniej ja takie zestawy dostalem.
"Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"
No z tymi gniazdami jest różnie. Zamawiałem dwa komplety po trzy odbiorniki, w pierwszym żaden nie ma gniazda synchro, a w drugim jeden odbiornik ma.
Ja swoje pozostałe dwa odbiorniki i tak modyfikuje - mam zamiar dodać do środka gniazdo minijack 3,5", bardziej uniwersalne niż PC.
Co do odległości lampy od osi parasolki - można zestaw lampa + wyzwalacz "położyć" praktycznie w osi parasolki, przekręcając nóżkę wyzwalacza.
Inny sposób: http://www.flickr.com/groups/strobis...57607055912340
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II
BTW baran wogóle jakiś projektował tą nóżke, przecież już po samych zdjęciach widać jakie to jest "stabilne". Po co to?:/
20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R
Jakie napięcie wytrzymują te Phottixy? Chciałbym pod nie podłączyć ruskie lampy, które mają ok 300V na stopce i zastanawiam się czy z dymem nie pójdą.
Drugie pytanie. Czy do nadajnika zawsze w komlecie jest kabelek synchro? Nadajnik miałby wisieć na tym kabelku podwieszony a nie być wsadzony w sanki... W sankach chiałbym mieć Speedlite'a wsadzonego. Jak myślicie jest to do zrobienia?