Strona 17 z 17 PierwszyPierwszy ... 7151617
Pokaż wyniki od 161 do 165 z 165

Wątek: Pelna klatka tylez wad co i zalet ?

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek

Na średnim jest to już około 80mm, a na wielkim potrafi to być 150mm albo i 200mm.
    Na APS zaś - 30mm.
    Wszystkie wartości są przybliżone, chodzi o uzyskanie podobnego kąta widzenia obrazu padającego na film.

Dlaczego tak dokładnie akurat te wartości są standardami dla danych formatów, to do końca nie rozumiem. Na penwo nie ma to za wiele wspólnego z kątem widzenia oka (oko nieruchome widzi bardzo ,,wąsko''. Chyba chodzi o skalę odwzorowania na matówce (klatce filmu). Jak patrzysz na matówkę i na obraz przed sobą, to są mniej więcej tej samej wielkości.
    I tu się chłopie mylisz.... obraz przedmiotu na filmie (matrycy jest tej samej wielkości o ile jest w tej samej odległości od obiektywu... patrz macro) Aparat średnioformatowy a raczej jego obiektyw rzuca obraz dokładnie tej samej wielkości- różnica polega na tym, że film 6x6 widzi wszystko to czego nie widzi film małoobrazkowy.... pole rzucania obrazu przez szkło średnioformatowe jest po prostu większe.
    Każda mądra książka o tym mówi. Poczytaj i nie bierz sprawy na "zdrowy rozsądek" bo to nie jest jakiś tam bank...
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Skonczcie zanim zaczniecie. Dualizm cropa Obie strony maja racje po trochu i szkoda klawiatury na udowadnianie drugiej stronie jak bardzo sie myli bo cos tam gdzies...
    ...

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Nie KuchatKu.... Tu także chodzi o to, że niektórzy doszukują się wcropie innej głębi ostrości.... tzn, że niby 50mm w cropie i 50mm w FF dają zupełnie inną głębię ostrości.... inne obiektywy w/g niktórych także... ale to już tutaj OT....a le wiem, że gdzieś była już dyskusja na ten temat....
    EOT
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Calosc sprowadza sie do tego, ze wy macie racje w jednej czesci, inni w drugiej. Niezaleznie od tego jak dlugo staracie sie udowodnic ze drudzy racji nie maja tak dlugo racji nie macie i wy. Argumenty obu stron (z pewnymi wyjatkami) sa prawdziwe.

To jak ze swiatlem... Mimo ze fala to zachowuje sie czasami jak czasteczka. Tak samo jak mamy dualizm korpuskularno-falowy swiatla tak samo mamy "dualizm cropa"

Generalnie cala dyskusja sprowadza sie do tego ze to tylko "szkoda klawiatury i czasu". EOT.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

O głębii ostrości nic nie napisałem.
    A o tym czego nie byłem pewien (i nadal nie jestem, choć już mniej) napisałem wyraźnie: Nie wiem, wydaje mi się, chyba. (takich sformułowań uzyłem)
    A o tym większym polu... owszem, widzę, - odwzorowanie na pewno jest różne. Natomiast 50mm które na średnią klatkę naświetla duuużo więcej staje się szerokim kątem. Aby naświetliło tyle samo musi być 80mm lub więcej.
    Ja też EOT. (albo koniec tematu). Nie będę się spierał z ludźmi którzy mają rację, w dodatku tą samą co ja. (-:

Strona 17 z 17 PierwszyPierwszy ... 7151617

Uprawnienia umieszczania postów