Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 165

Wątek: Pelna klatka tylez wad co i zalet ?

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez LFB
    A ja przekornie powiem że ni jak nie widzę uzasadnienia i ostatecznie mogę się zgodzić na 1dMkIIn + 5D

5D - Fantastyczny do portretów, detali i plenerów.

To fantastyczne oddanie detali przez 5D przelewasz potem na papier w formacie 15x21 (znakomita większość ślubów ląduje na takich formatach), gdzie jest ono zupełnie nie do odróżnienia od fot pochodzących np. z 30D (wiem co piszę, bo sprawdzałem pod tym kątem oba te aparaty)

Cytat Zamieszczone przez LFB
    Różnice pomiędzy 1dMkIIn a 30D są tak niewielkie, że ja wybór bym opierał na widoku przez okno*
    A używałeś kiedyś 1d czy opinię opierasz na obiegowej opinii o jego zaletach?
    Różnice są bardzo duże i nie tylko trzeba je opierać na widoku przez okno.
    (mój kolejny aparat to będzie już na bank coś z serii 1...ech....)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bundy
    To fantastyczne oddanie detali przez 5D przelewasz potem na papier w formacie 15x21 (znakomita większość ślubów ląduje na takich formatach), gdzie jest ono zupełnie nie do odróżnienia od fot pochodzących np. z 30D (wiem co piszę, bo sprawdzałem pod tym kątem oba te aparaty)
    Nawet przy tym formacie będą różnice w ilości detali, przejściach tonalnych, oddaniu głębii i ostrości. Myślę, że nie przesadzę jak napiszę, że spokojnie odróżnię 90 na 100.
    I dwa słowa wyjaśnienia: tygodniowo robię ponad 400 odbitek w takim formacie z różnych aparatów. Tylko 5D pozwala na zrobienie 15x21,5/400dpi bez rozpychania pliku. Jeśli to ja obrobię pliki, to jakość z 5D jest na razie nie do podrobienia.

Inna sprawa, że jak ktoś nie wie na co patrzeć, to faktycznie różnicy nie zobaczy. A potem powstają takie posty jak wyżej.
    Jarek

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Inna sprawa, że jak ktoś nie wie na co patrzeć, to faktycznie różnicy nie zobaczy. A potem powstają takie posty jak wyżej.
    Daruj sobie Jarku to roztaczanie aury fachowości wokół siebie :-) Wiem na co patrzeć - fotografuję od 20 lat, trochę już widziałem i mam jakieś pojęcie np. na temat jakości materiału. Zrobiłem w warunkach studyjnych testowe foty tego samego motywu i tym samym szkłem przy użyciu 5D i 30D - po przelaniu tego na papier (obróbka: c1 pro + cs2) nie zauważyłem żadnej znaczącej różnicy. Skoro ty przy takim śmiesznym formacie widzisz jakieś znaczące detale, to chyba tylko pogratulować sokolego wzroku ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przede wszystkim opisz warunki techniczne. Jeden aparat pozwala na 15x21/400 drugi na 15x21/300. W jakiej rozdzielczości robiłeś? Jeden plik rozpychałeś, czy drugi kastrowałeś? Pytanie nie jest pozbawione sensu, chciałem wiedzieć czy nie umiesz znaleźć efektów interpolacji czy może równasz wszystko w dół, żeby i tak Twój aparat wyszedł jak najlepiej.
    Wycieczki osobiste tym razem ominę.
    Jarek

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Chodziło mi o plenery i portrety a tam po pierwsze przydaje się odbitka 20x30, a czasami nawet 30x45 coby na ścianie powiesić. No i możliwość zabawy z GO, takie ostre oko, usta, czy obrączka. Nie robiłem jeszcze takich zdjęć i nie posiadam FF, ale widziałem kilka takich które naprawdę mi się podobały. I w takich zastosowaniach (teoretyzując) widział bym przewagę 5D nad 30D

A używałeś kiedyś 1d czy opinię opierasz na obiegowej opinii o jego zaletach?
    Różnice są bardzo duże i nie tylko trzeba je opierać na widoku przez okno.
    (mój kolejny aparat to będzie już na bank coś z serii 1...ech....)
    Używać nie używałem, miałem okazję tylko chwilę pomacać. Moja wypowiedź była w żartobliwym tonie, tak naprawdę nie widzę sensu w posiadaniu 1dmkIIn i 30D bo według mnie 30D w żadnym aspekcie nie przewyższa tego pierwszego i raczej mogło by pełnić tylko funkcję awaryjnego body.
    5D natomiast dzięki FF i 50% większej ilości mpix znalazło by zastosowanie jako uzupełnienie dla 1dmkIIn (abstrahujemy od ceny takiego zestawu).

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Przede wszystkim opisz warunki techniczne. Jeden aparat pozwala na 15x21/400 drugi na 15x21/300. W jakiej rozdzielczości robiłeś? Jeden plik rozpychałeś, czy drugi kastrowałeś? Pytanie nie jest pozbawione sensu, chciałem wiedzieć czy nie umiesz znaleźć efektów interpolacji czy może równasz wszystko w dół, żeby i tak Twój aparat wyszedł jak najlepiej.
    Wycieczki osobiste tym razem ominę.
    Nic nie było ani rozepchane ani wykastrowane - pliki po konwersji z RAW w C1 i obróbce w CS2 poszły do labu w oryginalnych dla każdego aparatu rozmiarach Odbitki były zrobione na Frontierze 350, która to maszyna naświetla 300dpi. Być może robiąc to samo na dLabie który jedzie na 400dpi byłoby inaczej - tutaj się nie upieram, bo nie porównywałem odbitek z tej maszyny.
    Testu nie robiłem po to, żeby mój aparat wyszedł najlepiej, ale raczej po to, żeby się przekonać od którego momentu (rozmiaru odbitek) 5d zaczyna zjadać 30D na śniadanie :-)
    A co do wycieczek - jakie wycieczki? Nie wiem o co Ci chodzi...
    Ostatnio edytowane przez bundy ; 05-05-2006 o 15:31

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co do wycieczek - jakie wycieczki? Nie wiem o co Ci chodzi...
    Masz rację, nie mam tu czego roztaczać.
    Porównanie wyszło Ci naprawdę świetne.
    Gdybyś spróbował robić najmniejsze jpgi i jeszcze wydrukował to na drukarce, to wyniki miałbyś pewnie jeszcze bardziej miarodajne.

Chcesz mi powiedzieć, że w ogóle nie przygotowałeś plików do odbicia, odbiłeś "jak leci" i na podstawie tego porównujesz wyniki i oceniasz aparaty?
    Niech inni ocenią Twoje wyniki, ja sobie odpuszczam.
    Idę się poroztaczać w inne miejsca.
    Jarek

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Niech inni ocenią Twoje wyniki, ja sobie odpuszczam.
    Idę się poroztaczać w inne miejsca.
    Masz rację Jarku - odpuść sobie, bo nie po raz pierwszy dyskusja z Tobą kończy się Twoim świętym oburzeniem i forsowaniem swoich racji (przy jednoczesnym uświadamianiu innym ich niewiedzy...).
    A mój test nie miał dowodzić niczego - ot, chciałem sobie parę ładnych obrazków z 5D porównać z tymi z mojego gruchota...
    Rozumiem, że Twoja procedura obróbki i przygotowania do labu jest taka znakomita, że efekt końcowy przebija średni cyfrowy format ;-)
    Szkoda tylko, że nie zrozumiałeś postawionej przeze mnie kwestii, w której chodziło o to, że tak na prawdę przy formatach typu 15x21 różnice między pewnymi aparatami są dla 99% populacji nie zauważalne. I tylko o to chodziło - o nic więcej.
    Dla mnie EOT, bo dalej nie ma sensu pisać. Pozdrawiam

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Masz rację Jarku - odpuść sobie, bo nie po raz pierwszy dyskusja z Tobą kończy się Twoim świętym oburzeniem i forsowaniem swoich racji (przy jednoczesnym uświadamianiu innym ich niewiedzy...).
    Sam o swojej niewiedzy pisałeś bardzo wyraźnie. Nie ma tu czego uświadamiać.
    A mój test nie miał dowodzić niczego - ot, chciałem sobie parę ładnych obrazków z 5D porównać z tymi z mojego gruchota...
    Rozumiem, że Twoja procedura obróbki i przygotowania do labu jest taka znakomita, że efekt końcowy przebija średni cyfrowy format ;-)
    Jasne, skoro nie widzisz różnicy, to wszystko da Ci się wmówić.
    Szkoda tylko, że nie zrozumiałeś postawionej przeze mnie kwestii, w której chodziło o to, że tak na prawdę przy formatach typu 15x21 różnice między pewnymi aparatami są dla 99% populacji nie zauważalne. I tylko o to chodziło - o nic więcej.
    Wyżej napisałem coś takiego:
    "Inna sprawa, że jak ktoś nie wie na co patrzeć, to faktycznie różnicy nie zobaczy."
    Przypominam, że od tego właśnie zacząłeś dyskusję i wycieczki. Ale cieszę się, że na koniec doszedłeś do tych samych wniosków. Szkoda, że nie oszczędziłeś sobie osobistych uwag.
    Jarek

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Sam o swojej niewiedzy pisałeś bardzo wyraźnie. Nie ma tu czego uświadamiać.
    Miało być EOT, ale spytam: Gdzie to sobie sam napisałem? Zacytuj, jeśli możesz.
    Zrozum, że ja nie robiłem żadnego naukowego testu i niczego na siłę nie chciałem udowodnić. Chciałem zobaczyć jak wyglądają fotki w pewnym rozmiarze z dwóch w sumie dość różnych aparatów. Żeby było ciekawie, to pokazałem fotki ludziom zupełnie nie znającym się na rzeczy z pytaniem "Znajdź widoczne różnice" i statystycznie rzecz biorąc wyszło - "Nie ma różnic".
    Oczywiście można się przyczepić, że interpolacja przez laba mogła bardziej zaszkodzić plikowi z 5D, ale tak jak napisałem - test nie był idealny i naukowy. Z czystej ciekawości powtórzę "test" robiąc odbitki na dLabie

Jasne, skoro nie widzisz różnicy, to wszystko da Ci się wmówić.
    Ok, to niech i tak będzie. W końcu nieświadomy niczego konsument, to najbardziej porządany rynkowo towar...

Teraz już definitywnie koniec, bo się niepotrzebnie zrobiło napięcie między nami (pewnie mamy podobne, trudne charaktery :-) ...).
    Ostatnio edytowane przez bundy ; 05-05-2006 o 16:21

Strona 8 z 17 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów