Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 165

Wątek: Pelna klatka tylez wad co i zalet ?

Uzależniony Awatar Zigi
    Miasto
    niedaleko Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski
    Jak juz kiedys pisalem, dla mnie jedyna wada FF jest cena. I niech mi nikt nie mowi o wydluzaniu ogniskowej w APS-C. Wykropowac to ja se moge przy wywolywaniu RAW-a bo przy 12,8 mln pikseli to nie boli.
    Marcin
    Dokładnie - cena.
    A co do wydłużania ogniskowych to niestety APS-C powoduje to wydłużanie i czasów co zdaje się dodatkowo przemawiać na rzecz FF.
    40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
    Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zigi
    A co do wydłużania ogniskowych to niestety APS-C powoduje to wydłużanie i czasów co zdaje się dodatkowo przemawiać na rzecz FF.
    APSc nie powoduje wydłużania czasów.
    Choć to działa jak konwerter, to nie ma takich wad.
    Zgodzę się z tym, że przez pozorne wydłużenie ogniskowej musisz z ręki utrzymywać dłuższe czasy niż 1/ogniskowa i jest to wada, jednak chyba nie o tym pisałeś.
    Jarek

Uzależniony

Domyślnie

Cena FF jest sztuczna, i nie wynika z ceny cmosa czy ccd, tak podzielono rynek i juz, dzis mialem sen ze crop zniknie ... co jeszcze mozna zrobic z takim 350d ... wiekszy lcd, AS w body, nowy przycisk do drukarki, wifi, 5-6 lat i na haslo crop 1.6 co mlodsi beda robic oczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Będę sprawiedliwy: ja winiety nie mam na swoich szkłach (24-70, 70-200, 100/2.8). Przypominam, że za winietę nie odpowiada tylko i wyłącznie otwór szkła, ale również sama konstrukcja obiektywu, użyta ogniskowa, że o dodatkach przed szkłem nie wspomnę. W tym wypadku zmierzam do konkluzji, że w tanich szkłach nikomu nie przyszło do głowy korygować budowy obiektywu pod takim kątem. Tak samo to szkło zachowywało się na filmie i nikt wielkiego krzyku o to nie podnosił.
    ok, ale ja pisałem o 24-105 L

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zigi, Oskarkowy, do Was obu:
    krótszych.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emisiaczek
    Cena FF jest sztuczna, i nie wynika z ceny cmosa czy ccd [...]
    Gdyby wynikała z ceny czegokolwiek, to byłaby sztuczna. A cena 5d jest naturalna: wynika z długofalowej kalkulacji podaży i popytu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Anaberg

Domyślnie

FF jest stanem podstawowym. Można analizować wady i zalety, ale porównania z cropem nie mają głębszego sensy. Crop to droga do... Po prostu wynika z niedoskonałości technologicznych. I tyle. Z "jakiś czas" nie będzie problemu. Moje typowanie to ~10lat (może krócej) i wszystko będzie FF.

30D; 17-40/4L; 70-200/4L; 50/1,4; 580

Początki nałogu

Domyślnie

JSK - myslisz ze kompakty tez beda FF? Nie wydaje mi sie, rynek amatorskich lustrzanek jeszcze dlugo bedzie APC, bo to sie oplaca, a amatorzy zwracaja mniejsza uwage na wielkosc matrycy. Zreszta wczoraj widzialem conajmniej kilka osob z 350D w krakowskim ZOO, a osob z Nikonami chyba tylko jedna i to jakas wielka puszka chyba profesjonalna. Milo bylo popatrzec :-). Z drugiejstrony nikogo z 5D lub chocby 20D nie zauwazylem.

Pozdrowki
    Paweł
    EOS 5D | EOS 30+BP-300 | 17-40/4.0L | 24-105IS/4.0L | 50/1.8 | 85/1.8 | 90-300/4.5-5.6 | 420EX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JSK
    FF jest stanem podstawowym.
    To chyba zbyt wielki skrot myslowy. Przeciez fotografia zaczela sie od wielkiego formatu a wspolczesny "fulfrejm" to tylko uproszczenie

Cytat Zamieszczone przez Paweł Grabowski
    Zreszta wczoraj widzialem conajmniej kilka osob z 350D w krakowskim ZOO, a osob z Nikonami chyba tylko jedna i to jakas wielka puszka chyba profesjonalna. Milo bylo popatrzec :-). Z drugiejstrony nikogo z 5D lub chocby 20D nie zauwazylem.
    Znaczy krotka wizyta w krakowskim ZOO i na tej podstawie zrobiona statystyka (jakze ograniczona ) jest wg ciebie argumentem o przydatnosci matrycy APS w skali globalnej? Czegos tu nie lapie

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Znaczy krotka wizyta w krakowskim ZOO i na tej podstawie zrobiona statystyka (jakze ograniczona ) jest wg ciebie argumentem o przydatnosci matrycy APS w skali globalnej? Czegos tu nie lapie
    Właśnie wróciłem z deszczowego pleneru.
    Stan sprzętowy na 30 osób to: 1x350d, 1xd70, 1x IstDs, do tego jeszcze mój aparat. Reszta to same analogi, w dodatku w dużej części bez autofocusa. Ponieważ znam dorobek artystyczny tej grupy mogę pokusić się o konkluzję: odrobinę pokory wszystkim życzę, bo daleko nam do prawdziwej fotografii.
    I żeby było na temat: ci o których piszę pracowali głównie na 35mm z winietującymi szkłami i jakoś nie przeszkadzało im to w tworzeniu naprawdę świetnych zdjęć.
    Jarek

Strona 6 z 17 PierwszyPierwszy ... 4567816 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów