BRAWO - świetnie to ująłeś![]()
BRAWO - świetnie to ująłeś![]()
Nikon (i inne firmy także) nie będzie miał pełnej klatki ponieważ ma za małą średnicę bagnetu (problemy z telecentrycznością) niestety jednak to wróży nie najlepiej ponieważ docelowo bagnet będzie musiał ulec przeprojektowaniu co niesie za sobą wiadome problemy a nikon broni się jak lew i ściemnia że FF mu niepotrzebny ... jak FF zejdzie do poziomu 5000-4000 PLN to mu rurka zmięknie poważnie a że tak będzie to ja nie wątpię....
Tak ale ten crop masz np w 8mln pikseli. Kazde przekadrowanie to juz strata - rozdzielczosci przynajmniej. OK, OK i tak wiekszosc amtorszczykow drukuje do 20x30 ale fakt jest fakt, ze sie cos traci.Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Dokladnie o tym napisalem - ty cos o tych bitach wyskoczyles ni z gruchy ni z pietruchy.Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
Fotografie: obiektywni.pl gorski.cba.pl
Dlatego ludzie powinni sie interesowac tym co uzywaja i znac technike, z ktorej korzystaja. Teraz modne sa takie stwierdzenia, ze 'obiektyw jest zaprojektowany specjalnie dla dSLR' ... i chyba tylko dla laikow jest to zaleta, bo obiektyw jest po prostu OKROJONY. Zmienisz puszke na lepszy model i cala game obiektywow mozna sobie w d..pe wsadzic, no dobrze sprzedac tez moznaZamieszczone przez mjastrzebski
![]()
Canon 350D | Sigma 15-30 3.5-4.5 EX Asp IF | Sigma 75-300 4-5.6 DL Super Macro | Tamron SP AF 28-75 XR Di
Bo pytałeś dlaczego FF w 5D może mieć większą rozdzielczość tonalną...Zamieszczone przez AGO
nie pytalem o zaden aparat ... zreszta w inicjacji watku prosilem aby nie rozwodzic sie na temat aparatow (roznic miedzy nimi) a formatu samego w sobieZamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
... taka mala korekta.
Tak czy inaczej widze, ze FF to przyszlosc i ... (z przekasem) Nikoniarze sie bede martwic i wykosztowywac w przyszlosci. Moze bedzie tylko canon team?
Tak przy okazji: oko ludzkie TEŻ winietuje - i to mocno!Zamieszczone przez oskarkowy
Dla ciekawości doczepiłem do 5D obiektyw EF-S 18-55 przerobiony...No to że zablokował mi lustro - to pryszcz.Ale śmieszny jest ten efekt " S" widziany na FF...
IMHO - zdjęcia z FF są jakby bardziej ... analogowe w oglądzie?
Na to odpowiedziałem wtedy o bitach.Zamieszczone przez AGO
Tak, czy siak pełna klatka to pełna klatka - dobrze że postawiłem kiedyś na Canona![]()
forum wzajemnej adoracjiZamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
BO JA TEZ! I nie kupie napewno obiektywu Designed for Digital only!!!
Dokładnie tak jak ja - jestem, że tak powiem, przeciwnikiem EF-S'ów![]()