Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 60

Wątek: Nie robcie z tego forum drugiego dpreview!

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    po pierwsze zeby odsylac do niego "zielonych' (sorry marcin ;-) to nie do ciebie) a podrugie zeby...
    Nie no... masz klapsa na pierwszym lepszym plenerku

Ja za to z kolei czasem mam wrażenie, że któryś ze 'zbanowanych' się rejestruje na nowo i dla jaj zadaje tak badziewne pytania. Z tym, że to nie jest śmieszne.

Swoją drogą jednak nie ukrywam, że jak zaczynałem z forum to zdarzało mi się zapytać... czemu eLki są białe albo jakie jest najdroższe body

Domyślnie

Gdyby dobrze poszukać, to pewnie wszystkie tematy (oprócz futurystycznych typu jaki będzie Canon 3D lub 3000D) zostały już wyeksplorowane.
    Może więc zamknąć wszystkie posty a zostawić tylko bazę z search?

Tylko że z takiego "forum" to ja się wypisuję.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cood
    możliwe również, że nie maą mozliwości przetestowac kilku obiektywów i wolą zapytać bardziej doświadczonych kolegów.
    Korzystanie z doswiadczen innych to jedna sprawa. Ale gdy widze pytanie "Obiektyw do fotografowania dziecka" to mam wrazenie ze osoba pytajaca nie wie czego chce.
    Chcesz robic fotki dziecka? To zanim zapytasz nas, zapytaj siebie:
    - gdzie? w ciasnym wnetrzu czy w ogrodku przed domem?
    - z lampa czy bez?
    - ...

Widzialem watek (inne forum) gdzie dziewczyna pytala o obiektyw "taki zeby lepiej przyblizal" wiec ludzie zaczeli doradzac zoomy "Kup 75-300mm". Dopiero gdy ktos przytomnie spytal "A co tak naprawde chcesz fotografowac?" okazalo sie ze dziewczyna miala na mysli szkielko do makro.

Prawie nie ma dnia zeby na dpreview nie pojawilo sie kolejne takie pytanie. Wczoraj widzialem "Yosemite lens". A co chcesz fotografowac w tym Yosemite? Liscie na drzewach, wiewiorki, czy skaliste szczyty? Nie istnieje "Yosemite lens"!

Ptaki mozna fotografowac 600mm rura ale tez 100mm/Macro (focilem juz wroble w ten sposob z 30cm) albo nawet 14mm (jakies stado mew nad glowa na plazy). Wszystko zalezy od podejscia do tematu.

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

dokladnie dlatego zbierzmy sily i napiszmy FAQ, niestety/naszczescie apart trafil pod strzechy posiadaja go nie tylko ludzie ktorzy sie interesuja fotografia, ale takze ci ktorzy sie nia nie interesuja, jesli nie bedziemy mogli "swiezo upieczonych" wlascicieli aparatow(glownie cyfrowych) odeslac do wstepniaka do fotografii, i nie wytlumaczymy im podstwowych pojec- to nie bedziemy mogli od nich wymagac tej wiedzy....

Tak wiec Kto przygotuje liste pytan?

Uzależniony Awatar nastier
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

jeszcze jedna kwestia co do FAQ - powinno znalezc sie w dziale "Dla poczatkujacych" jako drugie podforum - na gorze, widoczne dla wszystkich, najlepiej pisane na czerwono
    na nic sprzętu kupa, gdy fotograf ****.

fotoblog

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

dokladnie dlatego zbierzmy sily i napiszmy FAQ, ....
    Tak wiec Kto przygotuje liste pytan?
    1) Jaki obiektyw do 300D/350D/10D/20D...,
    2) Jaki obiektyw do macro, portretu, pejzażu, zdjęc nocnych, wnętrz...,
    3) co zamiast KITa,
    4) jakie tele,
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    1) Jaki obiektyw do 300D/350D/10D/20D...,
    2) Jaki obiektyw do macro, portretu, pejzażu, zdjęc nocnych, wnętrz...,
    3) co zamiast KITa,
    4) jakie tele,
    I bardzo dobrze wiecej pytan wypiszcie, ulozymy je tematycznie (bo 1 i 2 to prawie to samo ;-) i sie podzielimy kazdy przygotuje po kilka odpwiedzi i w tydzien dwa mamy po klopocie :-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

dokladnie dlatego zbierzmy sily i napiszmy FAQ, niestety/naszczescie apart trafil pod strzechy posiadaja go nie tylko ludzie ktorzy sie interesuja fotografia, ale takze ci ktorzy sie nia nie interesuja, jesli nie bedziemy mogli "swiezo upieczonych" wlascicieli aparatow(glownie cyfrowych) odeslac do wstepniaka do fotografii, i nie wytlumaczymy im podstwowych pojec- to nie bedziemy mogli od nich wymagac tej wiedzy....
    Pomysł godny pochwały, tylko że opiera się na dość naiwnym założeniu że każy nowy ludek na forum zanim zada pytanie, wcześniej zajrzy do FAQ. Jak pokazuje praktyka, z powodu lenistwa, na forum ciągle zadawane są te same pytania bo rzadko komu chce się użyć opcji 'search'.
    Sam sposób zadawania pytań też pozostawia wiele do życzenia. Pytający zazwyczaj nie potrafi jasno powiedzieć o co dokładnie chodzi (pewnie sam tego nie wie). Nawet tytuły wątków są często w stylu "Mam problem", "pomocy", "nie wiem co lepsze", albo np. w dziale sprzedam "mam do sprzedania" itd. Tutaj raczej należy mieć pretensje do polskiego systemu edukacji, który wyprodukował aż tak liczną widownię Polsatu

Walka z wiatrakami

Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Pomysł godny pochwały, tylko że opiera się na dość naiwnym założeniu że każy nowy ludek na forum zanim zada pytanie, wcześniej zajrzy do FAQ.
    To ja wiem ze nadal ludzie beda tylko ludzmi, ale MY nie bedziemy musieli odpowiadac po raz kolejny na ten sam temat... bedzie poprostu uklon w strone moderatorow o usuwanie takich 'kfiatkow' ;-) po jednym dwoch dnaich tak zeby zadajacy pytanie mial szanse zobaczyc odpowiedz i wiedzial ze czekamy na nastepne sensowne pytania a nie za kazdym razem pytania o to samo..

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Ja już kiedyś próbowałem przeforsować ideę "twardej moderacji"... skończyło się generalną awanturą, obrażaniem się itp. Nie przejdzie, nie w obecnej sytuacji - co innego gdyby zacząć od zera ;-)

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów