Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Oiektyw do fotografowania dziecka w cenie ok 350 PLN

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

moje doświadczenia potwierdzają to, co już napisano:
    - 50mm 1:1.8 - fajne światełko, ale wolny AF
    - kit - przyzwoite fotki, ale też nie_najszybszy AF i praca tylko z flashem,
    - 28-105mm 1:3.5-4.5 USM - szybki AF, ale tylko flash i trochę gorsza jakość zdjęć

na imprezach "plenerowych" fajnie jest mieć jeszcze telezoom (tak do 200...300mm), żeby robić zdjęcia jednocześnie z bliska i z zaskoczenia.

zawsze przydaje się druga osoba do odwracania uwagi i uśmiechania malca (najlepiej stojąca za plecami fotografa).

przy starszych dzieciach przydaje się też grip - dzieci alergicznie mogą reagować na tatę z aparatem i z palcem na spuście. a grip ma drugi spust... i niespodzianka/fotka gotowa :cool:

w ogóle fotografowanie dzieci takich 3...4...5-cio letnich to jest szczególne wyzwanie, przy nim to jakieś tam samoloty, efy-szesnaste czy formuła jeden to mały pryszcz

generalnie podsumowując - koszty, koszty i przychylam się do tego co już inni napisali, a szczególnie muflon: było myśleć wcześniej i kupić tańszą puszkę, bo teraz za 350,- po prostu nie ma innych obiektywów (tylko 50 1:1.8 i kit).
    pozdro.,
    m.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Dorzuce jeszcze jeden kamyczek: w reku kogos kto kupil 20D nie zastanawiajac sie co do niego podepnie, 50/1.8 to moze tez byc nienajlepszy pomysl: wnetrza, stosunkowo nieduze odleglosci, szerooooko otwarta przyslona, bardzo mala GO... i nastepny post: "dlaczego wszystkie zdjecia sa takie nieostre??"

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Dorzuce jeszcze jeden kamyczek: w reku kogos kto kupil 20D nie zastanawiajac sie co do niego podepnie, 50/1.8 to moze tez byc nienajlepszy pomysl: wnetrza, stosunkowo nieduze odleglosci, szerooooko otwarta przyslona, bardzo mala GO... i nastepny post: "dlaczego wszystkie zdjecia sa takie nieostre??"
    Co mu w takim razie proponujesz?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdrianP
    Co mu w takim razie proponujesz?
    Nic, w tej sytuacji nie mam pomysłu na żadną odpowiedź, której mógłbym udzielić z przekonaniem. A co byś odpowiedział np. na pytanie "jaki obiektyw do szybkiego sportu za 500PLN"? Założenia w końcu podobne - ruch, brak światła, tylko ogniskowa trochę dłuższa...

Edit: ale mimo wszystko chyba skłaniałbym się w stronę kita... ISO1600, f/8 i można próbować się czegoś nauczyć...

Domyślnie

Pewnie się powtórzę, ale nie mogę znaleźć - Potrzebuję instrukcję po polsku do 20D, czy ktoś może mi pomóc?
    Pozdrawiam
    Sławomir Wasielewski
    --------------------
    EOS 20D + KIT 18-55 + SIGMA 70-300 APO DG

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasielewskis
    Pewnie się powtórzę, ale nie mogę znaleźć - Potrzebuję instrukcję po polsku do 20D, czy ktoś może mi pomóc?
    Eeech...
    http://canon-board.info/showthread.php?t=3725
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Przepraszam, ale jedno mnie gnębi - kilku z Was polecających 50/1.8 pisało o wolnym AF ... czy ja mam jakąś inną 50'tkę, czy po prostu jeszcze nie wiem co to AF w dSLR? Z Canonowskich obiektywów używałem 18-55, 75-300 III USM i 50/1.8, więc AF 50'tki wydawał mi się naprawdę ok. O czymś nie wiem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Przepraszam, ale jedno mnie gnębi - kilku z Was polecających 50/1.8 pisało o wolnym AF ... czy ja mam jakąś inną 50'tkę, czy po prostu jeszcze nie wiem co to AF w dSLR? Z Canonowskich obiektywów używałem 18-55, 75-300 III USM i 50/1.8, więc AF 50'tki wydawał mi się naprawdę ok. O czymś nie wiem?
    Jak dla mnie to 50-tka też jest bardzo szybka, nie wiem o co chodzi

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Też tak myślałem, że w sumie jest ok - miałem 350 z kitem, do tego przypinałem 75-300 kolegi i potem 50/1,8 - z tym że ten ostatni przy słabym świetle czsem jeździł w obie strony - jakoś się przyswyczaiłem dopóki nie przypiąłem 24-105 L - i jakoś od razu zrozumiałem że się myliłem :-D myśląc że ten AF w tych obiektywach jest szybki.. nie miałem w rękach eLki ze światłem 2,8 (z zoomów) ani eLki stałej ale tam to dopiero musi być szybko ;-)
    Jeszcze do tego odpowiednie body i już pełen wypas ;-)

Pozdrawiam
    Artur Starz
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Coś już napisał

Domyślnie

Mam 300D z kitem (w cenie 150PLN jest nie do pobicia).
    Zoom jest przydatny np. do fot śpiącego dziecka (np. z nóżkami w górze )

Zanabyłem również dla testów Zeissa 135/3,5 (za ca 120PLN+50PLN przejściówka, na allegro trochę drożej). Wadą jest jego manualność (naaaapaaaawdę wolny AF ) i konieczność utrzymywania dużej odległości od obiektu (spacer), zaletą to, że "maleństwo" nie mówi "aba-aba" i nie puszcza się pędem do aparatu w celu otwierania i zamykania lampy - a przynajmniej nie od razu.
    Ponadto (co jest oczywiste) tak długa ogniskowa powoduje, że trzeba mieć dobre światło: no ale nadciąga lato . A po lecie może Tamronik ?

http://img516.imageshack.us/img516/1...oczydlo0tc.jpg
    http://img289.imageshack.us/my.php?i...22388001sq.jpg

Pozdrowienia
    maurycyj

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów