Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: Oiektyw do fotografowania dziecka w cenie ok 350 PLN

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasielewskis
    Właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem 20D body, kupiłem go głównie z myślą o fotografowaniu mego 1,5 rocznego dziecka, doradźcie jaki obiektyw w cenie ok 350 PLN. Muszę szybko coś kupić, bo syn rośnie, a funduszy niewiele po kupnie body. Będę wdzięczny za wszelkie rady.
    Nie znam dokladnie aktualnych cen, ale na oko strzelam, ze gdybys przy ustalonych funduszach zamiast 20D kupil 350D, to zostaloby akurat mniej wiecej na Tamrona 28-75. I bylby dobry nie tylko do fotografowania dziecka A tak... zostaje kit albo 50/1.8, to chyba jedyne sensowne obiektywy w tej cenie.

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Przy dziecku 350D by się za szybko rozsypał :-D

Bywalec Awatar SenK
    Miasto
    Oświęcim / Kraków

Domyślnie

Albo by dziecko zabrało, bo taka mała zabaweczka..

Moim zdaniem 50 f/1.8.. na pewno bedziesz robił zdjęcia w domu itd, wiec jasnośc będzie jak znalazł, tylko tutaj już masz ograniczone pole manewru.. stałka to stałka.

Początki nałogu Awatar filip71
    Miasto
    Wiśniowa Góra

Domyślnie

Ja jestem kolejną osobą polecającą 50/1.8 gdyz ten obiektyw w pełni wykorzysta możliwości korpusu.
    Minusem jest zoom nożny ale można się do niego przyzwyczaić.
    Bardzo dużym plusem jest jasność obektywu i dzięki temu nie trzeba będzie często błyskać lampą dziecku po oczach.
    Później można dokupić lepsze obiektywy a 50-tka będzie ich bardzo dobrym uzupełnieniem.
    Canon 5D mkII + Battery Grip BG-E6; Canon 24-70 f/2.8L; Canon 70-200 f/2.8L IS; Canon 100-400 f/4,5-5,6L IS; Sigma 180 f/3.5 APO EX Macro; Speedlite 580EX + Sto-Fen; Epson P-2000; Lowepro CompuTrekker AW; Lowepro NOVA 4; Manfrotto 055PROB+322RC2; TC-80N3

Domyślnie

Synek ma 1.5 roku i bardzo go interesuje wszelka elektronika
    Pozdrawiam
    Sławomir Wasielewski
    --------------------
    EOS 20D + KIT 18-55 + SIGMA 70-300 APO DG

Domyślnie

Czy to chodzi o ten: http://www.allegro.pl/item94069165_c...853_54_72.html ? A co oznacza rzymska "dwójka" w oznaczeniu?
    Pozdrawiam
    Sławomir Wasielewski
    --------------------
    EOS 20D + KIT 18-55 + SIGMA 70-300 APO DG

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Ta dwójka to oznaczenie generacji obiektywu - ta rzymska dwójka to MkII (mark II).
    W przypadku 50-ki/1.8 nowsza wersja akurat jest gorsza od starszej, bo jedynka miała np. metalowy bagnet i była jakby solidniej zbudowana. No i jedynka jeszcze ma skalę odległości i lepszy pierścień do manualnego focusowania. To oczywiście nie zmienia faktu, że 50/1.8 mkII to bardzo dobre szkło jak za te pieniądze, choć wad ma kilka - np. wolny AF, co przy foceniu dziecka może być problemem :-)) (wiem, bo mam jedno i drugie - tzn. dziecko i 50-kę).

Bundy
    Ostatnio edytowane przez bundy ; 29-03-2006 o 15:42

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Swoją pięćdziesiątką robiłem zdjęcia dwuletniemu bratankowi. Dziecko było bardzo ruchliwe i żeby zrobić jakieś zdjęcie to potrzebna była druga osoba która odwracała uwagę od fotografa. Obawiam się że w pojedynkę to nawet szybszy AF niewiele pomoże.
    Krótko mówiąc: EF50mm f/1.8II to dobry i chyba jedyny wybór za tą kasę.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stdanielo
    a jak dzieciak pacnie lapka w obiektyw to nie bedzie tak szkoda jakby w jakas L-ke walnol.
    ROTFL
    I żeby nie było OT: polecam kit plus 50/1.8
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 29-03-2006 o 16:38

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

moje doświadczenia potwierdzają to, co już napisano:
    - 50mm 1:1.8 - fajne światełko, ale wolny AF
    - kit - przyzwoite fotki, ale też nie_najszybszy AF i praca tylko z flashem,
    - 28-105mm 1:3.5-4.5 USM - szybki AF, ale tylko flash i trochę gorsza jakość zdjęć

na imprezach "plenerowych" fajnie jest mieć jeszcze telezoom (tak do 200...300mm), żeby robić zdjęcia jednocześnie z bliska i z zaskoczenia.

zawsze przydaje się druga osoba do odwracania uwagi i uśmiechania malca (najlepiej stojąca za plecami fotografa).

przy starszych dzieciach przydaje się też grip - dzieci alergicznie mogą reagować na tatę z aparatem i z palcem na spuście. a grip ma drugi spust... i niespodzianka/fotka gotowa :cool:

w ogóle fotografowanie dzieci takich 3...4...5-cio letnich to jest szczególne wyzwanie, przy nim to jakieś tam samoloty, efy-szesnaste czy formuła jeden to mały pryszcz

generalnie podsumowując - koszty, koszty i przychylam się do tego co już inni napisali, a szczególnie muflon: było myśleć wcześniej i kupić tańszą puszkę, bo teraz za 350,- po prostu nie ma innych obiektywów (tylko 50 1:1.8 i kit).
    pozdro.,
    m.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów