tylko kurde canon 15-85 uzywke w dobrej cenie ciezko dostac![]()
tylko kurde canon 15-85 uzywke w dobrej cenie ciezko dostac![]()
Twój wybór można opisać jako: zamienił stryjek siekierkę na kijek.
Widziałeś 15-85 na żywo?
On ma podobne wymiary i masę jak S10-20.
Do tego 550D waży i mierzy niemal tyle samo co 100D.
Parametry mają identyczne.
Jeśli ten wątek to nie podpucha żadna, to zamiana 550D + S10-20 na 100D + C15-85 (ze względu na masę i wymiary) nie ma najmniejszego sensu.
Nie wiem też, którą wersję Sigmy masz ale ta ze stałym światłem f/3.5 jest po prostu znakomita na APS-C.
C15-85 to zbyt droga ciemnica nadrabiająca IS'em.
Tak tylko się domyślam, że na rynku wtórnym jest mało 15-85, bo nowych też niewiele się sprzedaje.
Ostatnio edytowane przez miki450 ; 06-09-2014 o 10:54
daj spokój, przecież w tym watko nie chodziło o poprawienie jakości zdjęć tylko zaspokojenie "miecia"
jak się człowiek nudzi to robi takie deale
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Jeśli chodzi o masę i gabaryty to ok masz rację, sensu takiej zmiany nie widzę, ale w moim przypadku zamiast uwa i czegoś w zakresie 17-50 wolę kupić C 15-85 i do tego wozić ze sobą Tamrona 70-300 vc usd który mam i kryję cały potrzebny mi zakres 2ma szkłamikażde wakacje, wycieczki czy coś ogarnę i jestem zadowolony a po zakupie 15-85 będę jeszcze bardziej
![]()
jaki cały jak nie cały
15 na cropie to 24, w miarę szeroko ale to nie jest uwa
to juz lepiej kupic tamrona 18-270 i wszystko opedzic jednym,po co dzwigac klamoty
Ostatnio edytowane przez becekpl ; 06-09-2014 o 11:27
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
ale 15 w porównaniu do 17/18 jest DLA MNIE w pełni wystarczające
Psujesz mi teraz plany haha xD i rujnujesz moje ułożone plany!![]()
Ostatnio edytowane przez salas ; 06-09-2014 o 11:45
witam
Ja używam to co w stopce i na co dzień i na wyjazdy .
Jak na razie wystarcza w 100 %.
Jedynie przymierzam się do 35/2.0 z IS ( bo ten plastik 50/1.8 trochę mnie irytuje),aby mieć coś jasnego do pomieszczeń.
15-85 C jest moim głównym obiektywem i daje radę.
Tele Tamrona mam ,ale na wyjazdy wakacyjne raczej nie taskam ze sobą bo body 50D i C 15-85 plus grip wystarczająco waży....
A że mało jest ofert tego C 15-85 to fakt, odstrasza jego cena , ale dopiero po zakupie mamy zadowolenie i nie szkoda kasy bo to naprawdę fajny obiektyw jeśli chodzi o jego uniwersalność . A ,że światła mało ....Czy tak naprawdę robicie większość zdjęć przy max otworze .....ja przynajmniej nie.
Tu raczej trzeba wiedzieć do czego nam potrzebny obiektyw z dużym światłem i wtedy dokonać wyboru.
pozdrawiam Wojtek
Ostatnio edytowane przez fancik ; 06-09-2014 o 14:10
Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.
OO! To bardzo miło że kolega ,,ekspert" wie o co chodzi mimo, że nic konkretnego nie doradził - a na tym ten wątek polegał. Jak się człowiek nudzi to nabija sobie licznik postów takimi głupimi komentarzami.
Pytam ludzi, bo chcę uzyskać poradę. Mam się znów tłumaczyć o co chodzi? TAK?!
10-20 jest super, ALE WOŻĘ TEŻ INNE SZKŁA a ich zmiana w warunkach jakich podróżuję jest mi nie na rękę. Pasuje taka odpowiedź?
15-85 jest idealne i tak, miałem go wczoraj w rękach. Bardzo mi się spodobał i strata 5mm z sigmy na rzecz canona jest akceptowalne a nie potrzebuję zoomów - te 85mm jest świetne. Ktoś powiedział że na cropie z 15mm robi się 24 - fajnie, ale o czym my mówimy? 10mm to przecież też nie 10 tylko 16mm. 550D i 100D mają takie same parametry? To świetnie, bo 100D jest mniejszy! Więc chcę go ,,wymienić" by mieć jak to ktoś stwierdził ,,te same parametry" w mniejszym body. Wszystko zrozumiałe czy nadal będą pojawiać się głupie docinki?
Canon 40D + BG-E2; Sigma 10-20mm; Canon 50mm; Tamron 28-75; Speedlight 580EXII
Niekonsekwentnie przedstawiasz argumenty/pytania .
Jednym ciemnym (w porównaniu do świetnej Sigmy 10-20/3,5)15-85 nie opędzisz wszystkiego .
Szczególnie w podróży ,gdzie szeroki kąt ,ale i dobry zoom są niezbędne.
Nie ma większego bólu niż niewykorzystany rzadki/ciekawy kadr , bo ogniskowa nie taka.
IMHO
Im fotoamator bardziej zafascynowany hobby ,tym mniej pretensji ma do ciężaru i wielkości sprzętu
mierzonego w gramach i milimetrach.,
albo konieczności zmiany obiektywów.Chyba podzielę zdanie becekpl.
Ostatnio edytowane przez zysk ; 06-09-2014 o 15:01
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII