Gdzie je znaleźć ? Odkąd odkryłem to forum to sam nie wiem czy to dobrze czy źle się stało.... Pod wpływem Waszych postów zacząłem baczniej oglądać...albo raczej skanować....w powiększeniu 100% moje fotki![]()
I utraciłem spokój ducha.... Bo sam już nie wiem, czy wtopiłem 2,5 tyś w Elę czy też to co oglądam...to tak ma być....? Czy to normalne np. że przy 17mm i przysłonie f5.6 obraz na obrzeżach foty jest lekko nieostry ? Szczerze mówiąc to przymykanie do f8 niewiele zmienia....może trochę na plus. Ale to widać tylko jak się powiększy fotę do 100% na ekranie monitora... W sumie i tak wydaje mi się, że zdjęcie trzeba zawsze trochę podostrzyć na PeeSiee, żeby wyeliminować nieco efekt interpolacji danych. Kiedyś na szkoleniu z obiektywów Sigma oglądałem foty robione Sigmą 70-200/2.8 z korpusem Sigmy SD-10 i Nikonem D70. Mimo, że Sigma miała 9 MP ale w trzech warstwach (czyli fizycznie 3MP) a Nikon 6MP, to foty z Sigmy były dużo ostrzejsze w detalach bo tam nie było interpolacji danych, a foty z Nikona w tym samym stopniu powiększone były już lekko nieostrawe....
A wracając do Eli... Masowa produkcja rządzi się swoimi prawami, wiem, bo sam sprzedaję aparaty, mój szef widział kiedyś obiektyw Sigmy z banieczką powietrza w przedniej soczewce, więc różne rzeczy mogą sie zdarzyćAle...skąd można sobie ściągnąć jakieś foty do porównań ? Takie wzorcowe na różnych ogniskowych i przysłonach....bo te całe wykresy MTF itp zupełnie do mnie nie przemawiają....to chyba jakieś uśrednione jest i tyle....a ja chcę konkret
![]()