Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Zamówienia publiczne na usługi fotograficzne.

Mieszany widok

Domyślnie Zamówienia publiczne na usługi fotograficzne.

Mam pytanie do Forumowiczów. Czy startujecie w publicznych przetargach na usługi fotograficzne? Np. dotyczące prowadzenia zajęć z podstaw fotografii dla uczniów szkół, czy też np. na przygotowanie folderów/przewodników itp. Z tego co wiem, to na tego typu ogłoszenia odpowiada niewielu fotografów i zastanawiam się dlaczego.

Domyślnie Odp: Zamówienia publiczne na usługi fotograficzne.

Stawki w przetargach są tak śmiesznie niskie, że ciężko byłoby wypracować najniższą krajową. Chleb za coś trzeba kupić.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Maciek Dublasiewicz Zobacz posta
    i zastanawiam się dlaczego.
    Jak wszystko w budżetówce - wymagania z kosmosu, biurokracji dużo, kasa śmieszna.
    Po prostu się nie opłaca, bo przy normalnie prowadzonej działalności gospodarczej koszty przekraczają zyski.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jak wszystko w budżetówce - wymagania z kosmosu, biurokracji dużo, kasa śmieszna.
    Po prostu się nie opłaca, bo przy normalnie prowadzonej działalności gospodarczej koszty przekraczają zyski.
    Czyli nic nowego. Podobnie jak z autostradami. Firmy padają i dróg nie przybywa.
    Ale armia urzędników się rozrasta.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Ale z drugiej strony "pewna kasa". Klient się nie wykręci od płatności, a czasem można spotkać przetargi na współpracę całkiem długofalową.

A mieliście już doświadczenie w takiej "branży"? W sensie czy piszecie o własnych doświadczeniach, czy na "obiegowej opinii" (z jaką i ja się często spotykam), że przetargi są ustawiane pod kogoś, że tylko szukają "zająca", a tak naprawdę "szwagier" już od dawna robi to zlecenie itp.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

czy na "obiegowej opinii" (z jaką i ja się często spotykam), że przetargi są ustawiane pod kogoś
    z przetargami jest ten problem, ze instytucje budzetowe musza je oglaszac nawet jesli w zasadzie maja sprawe zalatwiona. w przypadku zdjec niewykluczone, ze wlasnie juz jest ktos gotowy, kto przetarg ma wygrac, ale caly skecz i tak musi sie odbyc. zamysl tego przepisu jest dobry (zmusic instytucje do jawnego wydawania publicznych pieniedzy), ale niestety przepisy dopuszczaja takie sytuacje.

sam pamietam, z drugiej strony, jak na uczelni chcielismy zamowic kompa na serwer do instytutu i jako pasjonaci PC mielismy w zasadzie gotowa konfiguracje (konkretna plyte glowna, model procesora, pamiatek... nawet obudowe) ale ze w przetargu nie wolno wypisywac dokladnego modelu, to trzeba bylo sie pogimnastykowac z wyszczegolnieniami typu "podwojne fazy zasilania i mozliwosc ustawienia czestotliwosci FSB xxx", itd. itp. szczesliwie wiekszosc zainteresowanych przetargiem od razu dzwonila na telefon kontaktowy i wprost dopytywala o ktora dokladnie plyte Asusa nam chodzilo, bo przeciez szkoda czas marnowac na szukanie, jesli odpowiedz jest znana.

tym sposobem przetarg odbyl sie zgodnie z przepisami, byl uczciwy, ale tez szczesliwie dostalismy dokladnie to co chcielismy
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ale z drugiej strony "pewna kasa". Klient się nie wykręci od płatności, a czasem można spotkać przetargi na współpracę całkiem długofalową.

A mieliście już doświadczenie w takiej "branży"? W sensie czy piszecie o własnych doświadczeniach, czy na "obiegowej opinii" (z jaką i ja się często spotykam), że przetargi są ustawiane pod kogoś, że tylko szukają "zająca", a tak naprawdę "szwagier" już od dawna robi to zlecenie itp.
    Ja mam doświadczenie po obu stronach i prawda jest jak d.... każdy ma własną . Moim zdaniem nie ma się co nakręcać ale nie ma też co załamywać rąk. Składać ofertę według własnego uznania i możliwości, zawsze jest szansa że chwyci. Jak nie złożysz to masz pewność że nic z tego .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Moim zdaniem nie ma się co nakręcać ale nie ma też co załamywać rąk. Składać ofertę według własnego uznania i możliwości, zawsze jest szansa że chwyci. Jak nie złożysz to...
    ...w tym czasie możesz wykonać zlecenie które jakiś zysk przyniesie. Albo książkę przeczytać. Pożytek z tego będzie większy :-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    ...w tym czasie możesz wykonać zlecenie które jakiś zysk przyniesie. Albo książkę przeczytać. Pożytek z tego będzie większy :-)
    Tyle czasu zajmuje Ci wpisanie ceny i nazwy firmy w formularz, jakieś krótkie te książki .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tyle czasu zajmuje Ci wpisanie ceny i nazwy firmy w formularz, jakieś krótkie te książki .
    Paaanie, SIWZ czasem ma więcej stron niż książki które czytam (aktualnie ostatni tom GoT) :-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów