Cytat Zamieszczone przez busz Zobacz posta
Zależy mi na szybkim i pewnym autofocusie, znośnych szumach na ISO do 2000, dobrze wykonanym aparacie no i długich tele do przyrody, których w P niestety nie ma, gdyby nie to zmiana systemu by mi nawet przez myśl nie przeszła.

Z góry dziękuję za pomoc.
7d jest całkiem fajną puchą do przyrody. Iso do 3200 poprawnie naświetlona spokojnie daje rade. Gorzej jak chcesz bardziej ciąć zdjęcie. Obecne programy do odszumiana też sobie dobrze z szumem radzą.
Ja wypstrykałem 40000 zdjęć siódemką z czego śmiało 38000 to typowa przyroda, wszystkie zdjęcia na mojej stronie pochodza właśnie z 7D.
AF czasami potrafił sie rozjechać na ptaku w locie, zwłaszcza w szybkiej serii. Ale w większości przypadków był szybki i pewny. Super sprawą jest możliwość konfiguracji AF i przypisania one shot/AI servo pod przyciskiem głębi ostrość. Bardzo się to w terenie przwdawało.
Jeśli chodzi o obiektywy to w Canonie zarówno jeśli chodzi o tanie i dobre systemowe szkła jak i tanie dobre zamienniki jest chyba najlepiej.
W tej chwili siódemki już są tanie i czy ich cena jeszcze spadnie również zależy czy i w jakiej czenie wyjdzie 7DII. Jednak ja wymieniłem w tamtym tygodniu 7D na 5DIII bo mnie denerwowało:
- głośna migawka (to niestety był problem w totalnej ciszy)
- matryca APS-C. Nie widze żadnej magi w FF, jednak to ja chciałem zadecydować co chce wyciąć.
- niepowtarzalny AF z 85mm/1.8.
- ISO

Tu masz obrobione zdjęcie z 7D na ISO 6400 (powinno być 12800 lub nawet więcej). Niestety mocno niedoświetlone. Światła było tak mało, że musiałem ostrzyć ręcznie.

w takich warunkach było robione
https://www.youtube.com/watch?v=KXD-9FGSw50

ISO1600

ISO3200

Generalnie przy poprawnym naświetleniu nie powinieneś mieć gorszych zdjęć od powyższych przykładów.