Cześć,
ostatnio na rynku pojawiła się ciekawa firma Samyang, szczerze powiedziawszy, wypadłem z technologicznego obiegu kilka lat temu i po prostu zająłem się robieniem zdjęć.Przyszedł czas, na szeroki obiektyw i mam kilka dylematów. Dodam, że podstawowym obiektywem jest Canon 24-70/2.8 L a puszką Canon 5D. Mam kilka grup :
TANIE :
SAMYANG 14MM F/2.8 IF ED UMC ASPHERICAL / CANON - Cyfrowe.pl
Samyang 14 mm T3.1 ED AS IF UMC VDSLR / Canon - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
TAMRON 10-24 MM F/3.5-F/4.5 DI-II LD ASPHERICAL IF/CANON - Cyfrowe.pl
Nie za bardzo wiem, czym się różnią od siebie samyangi, oczywiście poza światłem. Czy obiektyw przeznaczony do video nie może być użyty do foto ?No chyba, że nie ma AF ? Cenowo wszystkie obiektywy prezentują się fajnie. W grupie taniości jest też Tamron, ale mam ciągle takie przeświadczenie, że stałoogniskowy obiektyw rysuje ostrzej, niż zoom, zwłaszcza tak budżetowy ... Co byście polecili z tego zestawienia ?
![]()
Drugą grupą jest grupa średnia :
Tokina AT-X PRO 17-35 mm f/4.0 FX SD (IF) / Canon - Obiektywy - Foto - Sklep internetowy Cyfrowe.pl
TOKINA 16-28 MM F/2.8 AT-X PRO FX IF SDM / CANON - Cyfrowe.pl
CANON 17-40 MM F/4.0L EF USM - Cyfrowe.pl
Tutaj faworytem jest Canon, ale też jest jednocześnie najdroższy, póki co, wybór pada na niego, aczkolwiek wolałbym coś niżej niż 17mm, np. 14mm.
Jednak wydając prawei 3k pln na Lkę może warto pomyśleć nad ...
SIGMA 12-24 MM F/4.5-F/5.6 DG HSM II / CANON - Obiektywy - Foto - Cyfrowe.pl
?
Najbardziej zależy mi na ostrości względem jak najniższej ogniskowej (14mm wystarczy), na drugim miejscu jest światło a dopiero na trzecim szybki AF, bo i tak będę raczej fotografował statyczne obiekty...
Idealnie by było sprawdzić takiego samyanga.Ma ktoś może przykładowe fotki ? Mógłby ktoś coś polecić ? Czy jest sens zastanawiania się nad Samyangami ?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.![]()