Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Wątek: Porównanie Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS z EF 17-40 mm f/4 L. Który wybrać?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Porównanie Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS z EF 17-40 mm f/4 L. Który wybrać?

Dlatego pisałem, że 17-55 rewelacją optyczną nie jest, bo jest wiele szkieł lepszych. Niestety są to albo sigmy, albo tamrony, które pod względem AFa bardzo mocno odstają. W związku z tym 17-55 nie ma za bardzo konkurencji i właściciele cropów chcąc mieć podstawowe jasne szkło szystemowe są na niego "skazani". Stąd też jego cena. Jak go kupowałem kosztował prawie 4k, więc za taką kasę oczekiwałem jako amator czegoś ekstra. Skończyło się tak, że po kilku miesiącach wymieniłem go sporo tracąc na 17-40, który pomimo swojej "ciemności" sprawdzał się lepiej.

Uzależniony Awatar RomanS
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Porównanie Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS z EF 17-40 mm f/4 L. Który wybrać?

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Dlatego pisałem, że 17-55 rewelacją optyczną nie jest, ....
    Pisząc takie opinie, było by dobrze podkreślać , że to Twoja osobista opinia, w testach obiektyw jest lepszy niż C. 17-40/4 L. A jak już pisałem i nie tylko ja , moja opinia o tym obiektywie jest wręcz przeciwna do Twojej. Kupiłem ten C. 17-55/2.8 IS jeszcze drożej niż Ty to pewnie i wcześniej, nie żałuję żadnej wydanej na niego złotówki. Wcześniej już miałem C. 17-40/4 L także mogłem porównywać pracę obu instumentow. L-ka sprawowała się trochę lepiej , przy robieniu zdjęć krajobrazowych w plenerze przy dobrym świetle i to wszystko w każdej innej sytuacji C. 17-55/2.8 IS lepszy.
    Ostatnio edytowane przez RomanS ; 30-08-2014 o 20:53

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    Pisząc takie opinie, było by dobrze podkreślać , że to Twoja osobista opinia... C. 17-55/2.8 IS lepszy
    Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem mój post #42, szczególnie pierwsze i drugie zdanie.
    Jak jesteś zadowolony, to super. Mój dziadek swego czasu też był zachwycony trabantem .

Cytat Zamieszczone przez RomanS Zobacz posta
    w testach obiektyw jest lepszy niż C. 17-40/4 L.
    Jakich testach???
    Bo testy, które ja znam mówią wyraźnie o świetności 17-55 pod względem aberracji, winietowania i pracy pod światło . O budowie chyba nie ma co pisać. Także wykresy nie wykazują wyraźnej przewagi ostrości. A w praktyce jest to nie do wychwycenia.
    17-55 jest rzeczywiście od eLki lepszy, na F2.8 .
    Ale od razu mówię, że to moja subiektywna opinia, żeby było jasne.
    Dodam jedynie, że kolega z pracy pomimo moich uwag kupił to szkło jakiś rok temu pod 60D i jak stwierdził też żałował. Przesiadł się na 16-35LII i jest zachwycony. Także nie tylko ja jestem ślepy.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 30-08-2014 o 21:22

Uprawnienia umieszczania postów