Jak mowa o 135 to ja polecam pentax-a 135mm f3,5.
SMC Pentax-M 135mm F3.5 Reviews - M Prime Lenses - Pentax Lens Reviews & Lens Database
Nie próbowałem go z canonem ale z K-5 dawał świetny obrazek.
Jak mowa o 135 to ja polecam pentax-a 135mm f3,5.
SMC Pentax-M 135mm F3.5 Reviews - M Prime Lenses - Pentax Lens Reviews & Lens Database
Nie próbowałem go z canonem ale z K-5 dawał świetny obrazek.
Właśnie dlatego zapytałem bo pierwszą myślą jest właśnie Pentacon a swoją drogą miałem jakiegoś Panagora czy inny wynalazek i szału nie było - a pytam bo w okolicach 90mm nic sensownie taniego nie znajdę a do mieszka potrzebuję
Z tym Tairem to fakt tańszy i jaśniejszy to on jest (300-400zł vs 800-900zł) no ale jak mówisz, że ostrość porównywalna to dość dobrze świadczy o zoomieTeż się zastanawiałem właśnie nad długim czymś za marny grosz i został albo Tair albo wynalazki typu 500mm f/8, narazie poluję na jakąś okazję
Wiesz, mowa była o M42 ale jeśli jest przejściówka z potwierdzeniem ostrości i ten pentax nie kosztuje fortuny to jak najbardziej można się przyjrzeć tylko jest jedno ale... na targach staroci jest czasami masa M42 w śmiesznych cenach a pentaxów nie widziałem za to ani jednego więc i przejście na M42 chyba się będzie bardziej opłacać bo wiesz, upolujesz Takumara 50mm f/1.4 za 30zł i się cieszysz :P
FF + trzydziestka piątka![]()
Poważnie Tair chodzi teraz po ponad 300 zł?
Kiedyś dawało się go kupić za 200 - 250, a za 300 w idealnym stanie od ręki. Ale to było kilka lat temu.
Przewagą Taira nad zoomem jest szerokie płaskie pole i ostrość na brzegu. Te cechy sprawiają, że jest dużo lepszy do astro, bo daje ładne, punktowe gwiazdy w szerokim polu.
Do mieszka zdecydowanie polecam Jupitera 37A. Najostrzejszy obiektyw M42 jaki widziałem i do tego śmiesznie tani (< 100 zł bez problemu się kupi).
Takumar jest w cenie i raczej za 300-400 PLN.
Do mieszka Soligor/Cosina 100/3,5 Macro - jest nawet wersja EF canona.
Możesz poszukać bardzo dobrego obiektywu manualnego MACRO MC WOŁNA - 9 2.8/50 (Volna)
Wołna 9 MC 50mm f/2.8 ? Obiektywy makro ? Makro ? Obiektywy ? po prostu fotografować..., czyli jak robić dobra zdjęcia, nie wydając fortuny na drogą optykę..
Musisz szukać obiektywów 1:1, 1:2 o średniej długości ogniskowej. Ale to temat do makro.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-08-2014 o 20:14
obaj nie załapaliście
na targach staroci da się trafić takie perełki za 30zł, traktują to jak stare śmieci i oddają za śmieszne pieniądze![]()
Ano nie załapaliśmy... albo nie mieliśmy takiego farta do Takumara
Miałem za to farta do innego szkła i kupiłem za śmieszny grosz z pierwszej serii Vivitar Series 1 70-210 mm f/ 3.5 Macro (I) Kiron w stanie "sklepowym".
Bagnet Nikon-AI, ale już założony pierścień i jestem pod wrażeniem jakości tego szkła na cropie. Tylko, że to ciężkie urządzenie - metal i szkło 879g z 1979 roku.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-08-2014 o 20:43
z salasem to my chyba na podobnych falach nadajemyco prawda Takumara tak nie kupiłem ale tatko Voigtlandera 50mm za 10zł z aparatem kupił :P a szkiełko się sprzedało za nieco ponad 200zł
rysz jak Taira trafisz samego teraz to jego realna cena to ~300zł. Inna bajka, że ludzie ponad 450zł potrafią wołać za sam obiektyw w stanie powiedzmy bdb. Oczywiście całe walizy Fotosnajpera też widywałem ale żadnej poniżej 700zł.
RobertON Volna jest droga w ciul - a boję się powtórki z Industara 61 Ł/Z a Cosina to swoją drogą zacne szkiełkomiałem właśnie z bagnetem EF
i zarobiłem na nim 50% wartości
teraz ich już nie ma a i przeróbka mieszka pod EF napotkała na początku roku na mój słomiany zapał
przecięty pierścień pośredni 31mm czeka dalej na przetoczenie i wyprowadzenie styków taśmą do góry
mam nawet rysunek mocowań do mieszka dla tokarza
Chętnie za to przygarnął bym rzeczone szkiełko w wersji pod M42
fotomih - jeszcze tylko dorwać przejściówkę z bagnetu pentaxa (K?) na M42 i do mieszka biorę :P
FF + trzydziestka piątka![]()