Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
Miałem na myśli nowe, a wtedy to powyżej 1000. Faktycznie nie doprecyzowałem. Ten Tamron to świetny obiektyw. Ostrość mz. wypada podobnie, ale zoom zdecydowanie wygrywa stabilizacją, dobrym AF, masą i trochę kontrastem. Tair jest za to jaśniejszy i kilka razy tańszy, nawet od używanego Tamrona.

Wiem, że w pierszej kolejności kojarzy się Pentacon 135/2,8, który jest kiepski, ale są lepsze:

Dwa z własnego doświadczenia - Zeiss Sonnar 135/3,5 i jego klon Jupiter 37A. Miałem drugiego, pierwszego miał kumpel. W centrum ostre od f/3,5, po przymknięciu jeszcze ostrzejsze (lepiej, niż Tair 300/4,5). Niezły jak na M42 kontrast i dobra mechanika. Ogólnie na tyle podobne, że według mnie nie warto dopłacać do Zeissa.

Trzeci to Tair 11A (135/2,8). Nie miałem osobiście, ale z opinii i zdjęć w sieci wynika, że ostrość jest niezła i bardzo ładnie rozmywa tło - przysłona ma 20 listków!

Są też wynalazki takie jak Soligor 135/2,0 i podobne jaśniejsze niż f/2,8, ale rzadko się to pojawia w sensownych cenach (kiedyś Soligor wisiał na Allegro na ~1200 zł) i nie wiem jak z jakością optyki.

Właśnie dlatego zapytałem bo pierwszą myślą jest właśnie Pentacon a swoją drogą miałem jakiegoś Panagora czy inny wynalazek i szału nie było - a pytam bo w okolicach 90mm nic sensownie taniego nie znajdę a do mieszka potrzebuję

Z tym Tairem to fakt tańszy i jaśniejszy to on jest (300-400zł vs 800-900zł) no ale jak mówisz, że ostrość porównywalna to dość dobrze świadczy o zoomie Też się zastanawiałem właśnie nad długim czymś za marny grosz i został albo Tair albo wynalazki typu 500mm f/8, narazie poluję na jakąś okazję

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
Jak mowa o 135 to ja polecam pentax-a 135mm f3,5.
SMC Pentax-M 135mm F3.5 Reviews - M Prime Lenses - Pentax Lens Reviews & Lens Database
Nie próbowałem go z canonem ale z K-5 dawał świetny obrazek.
Wiesz, mowa była o M42 ale jeśli jest przejściówka z potwierdzeniem ostrości i ten pentax nie kosztuje fortuny to jak najbardziej można się przyjrzeć tylko jest jedno ale... na targach staroci jest czasami masa M42 w śmiesznych cenach a pentaxów nie widziałem za to ani jednego więc i przejście na M42 chyba się będzie bardziej opłacać bo wiesz, upolujesz Takumara 50mm f/1.4 za 30zł i się cieszysz :P