Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Lustro do 1000zł z obiektywem. 40d?

Mieszany widok

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Lustro do 1000zł z obiektywem. 40d?

Cytat Zamieszczone przez Sezamek Zobacz posta
    Wymień trzy proszę. Fajny = co najmniej akceptowalna ostrość na pełnej dziurze, po domknięciu ostry minimum w centrum kadru.
    Jak mowa o 135 to ja polecam pentax-a 135mm f3,5.
    SMC Pentax-M 135mm F3.5 Reviews - M Prime Lenses - Pentax Lens Reviews & Lens Database
    Nie próbowałem go z canonem ale z K-5 dawał świetny obrazek.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    opłaca opłaca
    instalujesz ML i jest wypas
    kupisz 50tke lepszą od 50 1.8 sporo taniej kupisz nawet 50 1.4 w cenie 50 1.8 tylko bez AF'a
    ML w 40d? Da się?

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Miałem na myśli nowe, a wtedy to powyżej 1000. Faktycznie nie doprecyzowałem. Ten Tamron to świetny obiektyw. Ostrość mz. wypada podobnie, ale zoom zdecydowanie wygrywa stabilizacją, dobrym AF, masą i trochę kontrastem. Tair jest za to jaśniejszy i kilka razy tańszy, nawet od używanego Tamrona.

Wiem, że w pierszej kolejności kojarzy się Pentacon 135/2,8, który jest kiepski, ale są lepsze:

Dwa z własnego doświadczenia - Zeiss Sonnar 135/3,5 i jego klon Jupiter 37A. Miałem drugiego, pierwszego miał kumpel. W centrum ostre od f/3,5, po przymknięciu jeszcze ostrzejsze (lepiej, niż Tair 300/4,5). Niezły jak na M42 kontrast i dobra mechanika. Ogólnie na tyle podobne, że według mnie nie warto dopłacać do Zeissa.

Trzeci to Tair 11A (135/2,8). Nie miałem osobiście, ale z opinii i zdjęć w sieci wynika, że ostrość jest niezła i bardzo ładnie rozmywa tło - przysłona ma 20 listków!

Są też wynalazki takie jak Soligor 135/2,0 i podobne jaśniejsze niż f/2,8, ale rzadko się to pojawia w sensownych cenach (kiedyś Soligor wisiał na Allegro na ~1200 zł) i nie wiem jak z jakością optyki.

Właśnie dlatego zapytałem bo pierwszą myślą jest właśnie Pentacon a swoją drogą miałem jakiegoś Panagora czy inny wynalazek i szału nie było - a pytam bo w okolicach 90mm nic sensownie taniego nie znajdę a do mieszka potrzebuję

Z tym Tairem to fakt tańszy i jaśniejszy to on jest (300-400zł vs 800-900zł) no ale jak mówisz, że ostrość porównywalna to dość dobrze świadczy o zoomie Też się zastanawiałem właśnie nad długim czymś za marny grosz i został albo Tair albo wynalazki typu 500mm f/8, narazie poluję na jakąś okazję

Cytat Zamieszczone przez fotomih Zobacz posta
    Jak mowa o 135 to ja polecam pentax-a 135mm f3,5.
    SMC Pentax-M 135mm F3.5 Reviews - M Prime Lenses - Pentax Lens Reviews & Lens Database
    Nie próbowałem go z canonem ale z K-5 dawał świetny obrazek.
    Wiesz, mowa była o M42 ale jeśli jest przejściówka z potwierdzeniem ostrości i ten pentax nie kosztuje fortuny to jak najbardziej można się przyjrzeć tylko jest jedno ale... na targach staroci jest czasami masa M42 w śmiesznych cenach a pentaxów nie widziałem za to ani jednego więc i przejście na M42 chyba się będzie bardziej opłacać bo wiesz, upolujesz Takumara 50mm f/1.4 za 30zł i się cieszysz :P
    FF + trzydziestka piątka

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Właśnie dlatego zapytałem bo pierwszą myślą jest właśnie Pentacon a swoją drogą miałem jakiegoś Panagora czy inny wynalazek i szału nie było - a pytam bo w okolicach 90mm nic sensownie taniego nie znajdę a do mieszka potrzebuję

Z tym Tairem to fakt tańszy i jaśniejszy to on jest (300-400zł vs 800-900zł) no ale jak mówisz, że ostrość porównywalna to dość dobrze świadczy o zoomie Też się zastanawiałem właśnie nad długim czymś za marny grosz i został albo Tair albo wynalazki typu 500mm f/8, narazie poluję na jakąś okazję
    Poważnie Tair chodzi teraz po ponad 300 zł?
    Kiedyś dawało się go kupić za 200 - 250, a za 300 w idealnym stanie od ręki. Ale to było kilka lat temu.
    Przewagą Taira nad zoomem jest szerokie płaskie pole i ostrość na brzegu. Te cechy sprawiają, że jest dużo lepszy do astro, bo daje ładne, punktowe gwiazdy w szerokim polu.

Do mieszka zdecydowanie polecam Jupitera 37A. Najostrzejszy obiektyw M42 jaki widziałem i do tego śmiesznie tani (< 100 zł bez problemu się kupi).

Bywalec Awatar fotomih
    Miasto
    Warszawa

Wiesz, mowa była o M42 ale jeśli jest przejściówka z potwierdzeniem ostrości i ten pentax nie kosztuje fortuny to jak najbardziej można się przyjrzeć tylko jest jedno ale... na targach staroci jest czasami masa M42 w śmiesznych cenach a pentaxów nie widziałem za to ani jednego więc i przejście na M42 chyba się będzie bardziej opłacać bo wiesz, upolujesz Takumara 50mm f/1.4 za 30zł i się cieszysz :P
    Pentax fortuny nie kosztuje f3,5 za 160zł, f2,8 za 250zł można kupić. Jakościowo przepaść np. w zestawieniu z Jupiterkiem 135mm.
    Takumara za 30zł chętnie kupie chyba zera brakło.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Takumar jest w cenie i raczej za 300-400 PLN.
    Do mieszka Soligor/Cosina 100/3,5 Macro - jest nawet wersja EF canona.
    Możesz poszukać bardzo dobrego obiektywu manualnego MACRO MC WOŁNA - 9 2.8/50 (Volna)

Wołna 9 MC 50mm f/2.8 ? Obiektywy makro ? Makro ? Obiektywy ? po prostu fotografować..., czyli jak robić dobra zdjęcia, nie wydając fortuny na drogą optykę..

Musisz szukać obiektywów 1:1, 1:2 o średniej długości ogniskowej. Ale to temat do makro.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-08-2014 o 20:14

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

obaj nie załapaliście
    na targach staroci da się trafić takie perełki za 30zł, traktują to jak stare śmieci i oddają za śmieszne pieniądze

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    obaj nie załapaliście
    na targach staroci da się trafić takie perełki za 30zł, traktują to jak stare śmieci i oddają za śmieszne pieniądze
    Ano nie załapaliśmy... albo nie mieliśmy takiego farta do Takumara

Miałem za to farta do innego szkła i kupiłem za śmieszny grosz z pierwszej serii Vivitar Series 1 70-210 mm f/ 3.5 Macro (I) Kiron w stanie "sklepowym".
    Bagnet Nikon-AI, ale już założony pierścień i jestem pod wrażeniem jakości tego szkła na cropie. Tylko, że to ciężkie urządzenie - metal i szkło 879g z 1979 roku.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-08-2014 o 20:43

Początki nałogu Awatar Sezamek
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

z salasem to my chyba na podobnych falach nadajemy co prawda Takumara tak nie kupiłem ale tatko Voigtlandera 50mm za 10zł z aparatem kupił :P a szkiełko się sprzedało za nieco ponad 200zł

rysz jak Taira trafisz samego teraz to jego realna cena to ~300zł. Inna bajka, że ludzie ponad 450zł potrafią wołać za sam obiektyw w stanie powiedzmy bdb. Oczywiście całe walizy Fotosnajpera też widywałem ale żadnej poniżej 700zł.

RobertON Volna jest droga w ciul - a boję się powtórki z Industara 61 Ł/Z a Cosina to swoją drogą zacne szkiełko miałem właśnie z bagnetem EF i zarobiłem na nim 50% wartości teraz ich już nie ma a i przeróbka mieszka pod EF napotkała na początku roku na mój słomiany zapał przecięty pierścień pośredni 31mm czeka dalej na przetoczenie i wyprowadzenie styków taśmą do góry mam nawet rysunek mocowań do mieszka dla tokarza
    Chętnie za to przygarnął bym rzeczone szkiełko w wersji pod M42

fotomih - jeszcze tylko dorwać przejściówkę z bagnetu pentaxa (K?) na M42 i do mieszka biorę :P
    FF + trzydziestka piątka

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

rysz jak Taira trafisz samego teraz to jego realna cena to ~300zł. Inna bajka, że ludzie ponad 450zł potrafią wołać za sam obiektyw w stanie powiedzmy bdb. Oczywiście całe walizy Fotosnajpera też widywałem ale żadnej poniżej 700zł.
    I pomyśleć, że miesiąc temu zastanawiałem się, czy nie sprzedać skrzyni z zestawem za 200, bo brakuje kolby od pistoletu i obudowa porysowana :P

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów