Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Oryginalne części zamienne

Coś już napisał

Domyślnie Odp: Oryginalne części zamienne

Cytat Zamieszczone przez michpok Zobacz posta
    Chodziło mi oto, że na e-bayu są tylko całe mechanizmy AF, a ja potrzebuje jedynie silniczka, co pewnie zmniejszyło by koszt naprawy i fajnie by było mieć możliwość zakupu pojedynczej części Zdaję sobie sprawę, że oryginalne części tanie nie będą i niestety wiem jak wyglądają prawa rynku- o to możesz być spokojny
    A przyszło Ci do głowy ze producent ma tylko zestawy( silniczek+tasiemka) ?
    Ze jest to czesc zintegrowana?
    moje zdjęcia głownie lotnictwo:
    http://kcfoto.pl/

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Silniczek jest zintegrowany z tasiemką, więc jak się zerwie tasiemka trzeba wymienić całość. Tylko mi chodzi o to, że prawdopodobnie nie ma możliwości kupna samego silniczka z tasiemką , tylko trzeba cały mechanizm AF kupić czyli silniczek i wszystkie trybiki. a Ta reszta mi nie jest potrzebna. Tak czy owak w Polsce nie ma ani tego ani tego
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Coś już napisał

Silniczek jest zintegrowany z tasiemką, więc jak się zerwie tasiemka trzeba wymienić całość. Tylko mi chodzi o to, że prawdopodobnie nie ma możliwości kupna samego silniczka z tasiemką , tylko trzeba cały mechanizm AF kupić czyli silniczek i wszystkie trybiki. a Ta reszta mi nie jest potrzebna. Tak czy owak w Polsce nie ma ani tego ani tego
    Czyli producent produkuje zestaw i dlatego nie możesz znaleźć tylko tasiemki.
    Poszukaj w necie instrukcji serwisowej tego obiektywu i tam bedziesz widzial co i jak....
    I pytanie dlaczego jeszcze do serwisu nie napisales?
    Ostatnio edytowane przez crasta ; 27-08-2014 o 12:58
    moje zdjęcia głownie lotnictwo:
    http://kcfoto.pl/

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Kurcze, urwała mi się tasiemka od silniczka af w Canonie 50 1.4 (mechanizm działa jak trzeba)
    Słuchaj ja chyba mam w domu ten silniczek z trybikami i tasiemką. Kiedyś w serwisie wymieniałem napęd i stary mi został.
    Sprawdzę i dam Ci znać.

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

No tak to niestety często wygląda. Mi wykręciło się jedno z maleńkich łożysk w pierścieniu statywowym od 400/2.8L IS. Po przejżeniu internetu okazało sie że serwis nie wymienia pojedyńczych łożysk, a cały zestaw za około 800 euro. Na szczęście udało mi się znaleźć namiar na sklep z pasującymi łożyskami (2.50 euro za sztuke) i instrukcją jak to zrobić.
    Przy samym szkle bym jednak nie grzebał.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

michpok nawet jeśli to wymienisz to prawdopodobnie będzie potrzebna kalibracja szkła. Właśnie przerabiam kalibrację 50mm/1.4 w CSI w Warszawie i nie jest to takie proste jak ogólnie się ludziom wydaje - zrobię zdjęcie focus charta, wprowadzę korektę mikrokalibracji w body i będzie działać dobrze. Niestety nie. Naprawy często wiążą się z ponownym ustawieniem sprzętu do wzorca. Nie globalnie, ale na różnych odległościach itd.
    Obiektyw to wbrew pozorom skomplikowana konstrukcja. Tam jest trylion mikro-śrubek, możesz coś przegrzać podczas lutowania, złamać, przestawić itd.
    Osobiście nie brałbym się za to
    Miłego dnia
    moja www

Dopiero zaczyna Awatar michpok
    Miasto
    Bydgoszcz

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Słuchaj ja chyba mam w domu ten silniczek z trybikami i tasiemką. Kiedyś w serwisie wymieniałem napęd i stary mi został.
    Sprawdzę i dam Ci znać.
    Czekam na info

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez crasta Zobacz posta
    Czyli producent produkuje zestaw i dlatego nie możesz znaleźć tylko tasiemki.
    Poszukaj w necie instrukcji serwisowej tego obiektywu i tam bedziesz widzial co i jak....
    I pytanie dlaczego jeszcze do serwisu nie napisales?
    Nie szukam tasiemki, tylko silniczka z tasiemka bez reszty mechanizmu, i pierwsze co zrobilem to napisalem na zytnia i oni czesciami nie handluja
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia

Miasto
    Olsztyn

Czekam na info
    Sorki za nadzieje, sprawdziłem w kartonie i nie mam. Przypomniałem sobie, że robiłem porządki i pół roku temu wyrzuciłem.

Miasto
    Olsztyn

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Sorki za nadzieje, sprawdziłem w kartonie i nie mam. Przypomniałem sobie, że robiłem porządki i pół roku temu wyrzuciłem.
    Tutaj masz za 42$
    Lens Accessories Free Shipping Canon 50mm F1 4 Lens Motor Assembly Ensure Good | eBay

Weź od razu z silnikiem i nie kombinuj - wcześniej czy później i tak do wymiany. Przy intensywnym użytkowaniu już po kilku latach słabnie jego prędkość.
    Po za tym dość duże luzy się robią i płaszczyzna ostrości nie zawsze jest równoległa do matrycy.
    Nie oszukujmy się to sprzęt amatorski dla pasjonatów, ale po kilku latach intensywnego użytkowania silnik się wymienia. Po następnych latach już nie warto wymieniać silnika, bo oprócz jego to jeszcze i prowadnice się rozszerzają i luzują. I kupuje się po prostu nową sztukę, albo 1.2 i ma nadzieję że dłużej będzie działał jak nowy. Ja swojego 1.4 kilka razy rozbierałem, reanimowałem.
    Co do kalibracji w tym szkle nic nie trzeba kalibrować, moduł soczewek to jeden blok i w nim nie trzeba nic grzebać.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    michpok nawet jeśli to wymienisz to prawdopodobnie będzie potrzebna kalibracja szkła. Właśnie przerabiam kalibrację 50mm/1.4 w CSI w Warszawie i nie jest to takie proste jak ogólnie się ludziom wydaje - zrobię zdjęcie focus charta, wprowadzę korektę mikrokalibracji w body i będzie działać dobrze. Niestety nie. Naprawy często wiążą się z ponownym ustawieniem sprzętu do wzorca. Nie globalnie, ale na różnych odległościach itd.
    Obiektyw to wbrew pozorom skomplikowana konstrukcja. Tam jest trylion mikro-śrubek, możesz coś przegrzać podczas lutowania, złamać, przestawić itd.
    Osobiście nie brałbym się za to
    wg informacji z żytniej kalibracja jest dokonywana wyłącznie dla odległości 50 ogniskowych.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów