Próbowałem 70-300 (ostatnia wersja z VC) - mierne rezultaty. Zdaję sobie sprawę, że makro na pełnej dziurze robić nie będę, ale ze światłem nie będzie problemu bo mam lampę, a nawet dwie, które dodatkowo mogę odpalać zdalnie. Jakie zdjęcia? Chciałbym być w stanie pokazać detale jego budowy anatomicznej. Kądziołki, zęby jadowe itp itd. Nie muszą wypełniać całego kadru bo tu już pewnie trzeba by odwzorowanie wyższego rzędu ale chciałbym by było je widać. Oczywiście zdjęcia całego osobnika w terrarium również. Myślę, że jednak 1:1 to byłaby właściwa droga. Na ten moment pająk jest L9 więc jeszcze szału nie ma jeśli chodzi o rozmiar (jakieś 6cm jak się rozcapierzy), ale nie chcę się ograniczać do niego bo na działce mam całą masę różnego rodzaju pająków (inne robactwo też tam pełza/skacze/biega) i chciałbym i na nie zapolować. Ostatnio znalazłem nawet Kątnika Olbrzymiego większego od mojej Chromki, jakieś 7-8cmMoim największym problemem jest to, że zupełnie nie wiem jak w przypadku makrofotografii wygląda stosunek odległości od obiektywu do kąta widzenia. Szukałem filmików na YT ale nie trafiłem (może źle szukałem) na nic co pokazywałoby jednocześnie setup i rezultat.
Na ten moment chyba najlepszym rozwiązaniem będzie Salas i jego 100mm![]()