jeszcze jedna rada co do kupna - zapytaj Cichego. sprawdzi a i cena ciut nizsza![]()
jeszcze jedna rada co do kupna - zapytaj Cichego. sprawdzi a i cena ciut nizsza![]()
hmm...cena nie jest najważniejsza... najważniejsza dla mnie jest FV !![]()
Z tego co wiem to Tamron wygrywa ostatnie konkursy w tej kategorii Macro, ciagle dolaczaja nowe typy szkiel i szlifuja swoja 90ke. Canon jest rowniez doskonalym obiektywem, machanika i AF bez watpienia lepsza, ale te szkla maja juz okolo 8 lat, w prawdzie ze 3 lata temu dodali mu USM'a, ale optyka jest ta sama, co nie znaczy ze gorsza niz Tamrona. Cenowo Canon drozszy i bez hooda, na korzysc Tamrona przemawia nizsza cena, oslonka i soft case gratis.
A wiec oba obiektywy wg mnie sa na tym samym wysokim poziomem, jezeli ktos w macro potrzebuje cichy i szybki AF to canon, jezeli nie polecilbym tamrona, ktorego wlasnie szukam.
Jest dokładnie jak mówisz - oba szkła są praktycznie na podobnym wysokim poziomie optycznym. Ja kupuje Canona jednak![]()
Flanel coś taki leniwyZamieszczone przez Flanel
olej Sigmę, nie nadaje się do niczego poza robaczkami
Canon ma najszybszy AF, pewnie najprzyjemniej będzie się nim portrety fociło...
20Dset
maj łeb...
Tytys...ale portrety to jest coś zupełnie obok. 99,99% zastosowania to robaki. Przemawia do mnie to iż przy ogniskowaniu canon nie zmienia długości, co ma znacznie przy zastosowaniu doświetlacza z kartonu.
No i AF...pytanie, czy jest na tyle szybszy by przeważyć szalę na stronę Canona ? Czy lepiej lepsza optyka (pytanie NA ILE lepsza).
Powiedzmy że różnica w cenie nie jest wielka, choć na pierścień lub filtr by starczyło.... eh..
Coufi co to jest ten "hood" ?
Co ma szybki AF do portretu? No chyba że Ci modele/ki uciekają?Zamieszczone przez Tytus
![]()
Osłonka przeciwsłoneczna.Zamieszczone przez Flanel
No wiesz Tomasz...patrząc na to co pokazałeś G5, to strach się bać co teraz będzie.Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Jak byś miał pytania co do szkła, to w sobote powinno trafić w me ręce, a do nast. czwartku, powinienem już coś nim cyknąć....będzie jednak Canon 100/2,8
Problem jest taki, ze większosć sklepów, takich jak e-cyfrowe, nie mają tego teraz..na szczęscie znalazłem kontakt z firmą przez allegro..jak się uda wszystko, to w sobotę opiszę kto co jak i gdzie![]()
To czekamy na sample - gratuluję IMHO dobrego wyboru![]()
Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 29-03-2006 o 18:25
Tyle tylko, że AF nie ma żadnego znaczenia przy wyborze obiektywu macro. Lepiej już wziąść oba do ręki i zobaczyć na ile precyzyjnie/wygodnie ostrzy się ręcznie. Więc Tamron jako szkło do macro wcale nie jest gorszy od Canona (a może i lepszy).
Pozdrawiam,
jotes25