Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Czy opłaca się w moim przypadku brać pod uwagę Canona 30D ?

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

No to av to sobie moze dobrac czas jak chce, jedna chmurka, ptok czy nawet swiatlo z wizjera i juz inny czas. Takie porownanie trzeba bylo zrobic na tych samych parametrach.
    Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 20-08-2014 o 19:12

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Czy opłaca się w moim przypadku brać pod uwagę Canona 30D ?

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Obydwa wyplute z LR bez żadnych poprawek. Możliwe że jest mocniej naświetlone, ale tak właśnie wychodzą wszystkie zdjęcia z 30D. Przynajmniej z mojego. Obydwa naświetlone z Av, czyli naświetlenie dobrały sobie same aparaty. Kiedyś robiłem zdjęcia na ślubie, i wszystkie z 30D były mniej kontrastowe. Robiłem wtedy z lampą błyskową, ustawienie aparatów na M, ISO 800 czas 1/50 przysłona różnie. Obiektywy oczywiście różne na obydwu aparatach.
    Dla mnie różnica jest.
    z tego co pamiętam to starsze aparaty Canon miały czulszą o ok. 1/3 EV matrycę w stosunku do wzorca...
    EOSy

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez J.J. Zobacz posta
    Obydwa wyplute z LR bez żadnych poprawek. Możliwe że jest mocniej naświetlone, ale tak właśnie wychodzą wszystkie zdjęcia z 30D. Przynajmniej z mojego. Obydwa naświetlone z Av, czyli naświetlenie dobrały sobie same aparaty. Kiedyś robiłem zdjęcia na ślubie, i wszystkie z 30D były mniej kontrastowe. Robiłem wtedy z lampą błyskową, ustawienie aparatów na M, ISO 800 czas 1/50 przysłona różnie. Obiektywy oczywiście różne na obydwu aparatach.
    Dla mnie różnica jest.
    Realnie w rawach zdjęcia z obu są bardzo trudne do odróżnienia - dlatego to co piszesz jest albo przypadłością jednego egzemplarza albo tylko siłą sugestii .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

To niestety często się widzi p porównaniach i testach puszek albo obiektywów publikowanych nawet przez z pozoru doświadczone osoby.
    Czyli parametry naświetlenia sa identyczne, albo dobrane automatycznie.

Testy subtelnych różnic między matrycami albo np. Sigmami i Canonami należy robić tylko w jeden sposób: tak ustawić naświetlenie, żeby zdjęcia były tak samo jasne, a jak nie sa, to jeszcze poprawić w jakimś LR, żeby były identyczne. WB najlepiej ustawić na tę sama temperaturę.

To, że matryca jest o ułamek EV mniej lub bardzej czuła, albo obiektyw mniej lub bardziej jasny, to jest osobny problem. Niestety nawet bardzo niewielkie różnice naświetlenia powoduja bardzo zauważalne zmiany nasycenia kolorów i kontrastu. W tens sposób obiektyw nieco ciemniejszy albo mniej czuła matryca zawsze wygladaja lepiej.

Testy matryc sa trudniejsze niż obiektywów, bo nie zawsze można łatwo ustalić, czy różnica jest tylko wynikiem różnych ustawień producenta, które można w 100% skorygować, czy też jest to różnica, której nie da się w pełni skorygować. Jedyny sposób, to spróbować doprowadzić oba zdjęcia do identycznego wygladu, i zobaczyć na ile się to udaje.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów