No to av to sobie moze dobrac czas jak chce, jedna chmurka, ptok czy nawet swiatlo z wizjera i juz inny czas. Takie porownanie trzeba bylo zrobic na tych samych parametrach.
No to av to sobie moze dobrac czas jak chce, jedna chmurka, ptok czy nawet swiatlo z wizjera i juz inny czas. Takie porownanie trzeba bylo zrobic na tych samych parametrach.
Ostatnio edytowane przez xxkomarxx ; 20-08-2014 o 19:12
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To niestety często się widzi p porównaniach i testach puszek albo obiektywów publikowanych nawet przez z pozoru doświadczone osoby.
Czyli parametry naświetlenia sa identyczne, albo dobrane automatycznie.
Testy subtelnych różnic między matrycami albo np. Sigmami i Canonami należy robić tylko w jeden sposób: tak ustawić naświetlenie, żeby zdjęcia były tak samo jasne, a jak nie sa, to jeszcze poprawić w jakimś LR, żeby były identyczne. WB najlepiej ustawić na tę sama temperaturę.
To, że matryca jest o ułamek EV mniej lub bardzej czuła, albo obiektyw mniej lub bardziej jasny, to jest osobny problem. Niestety nawet bardzo niewielkie różnice naświetlenia powoduja bardzo zauważalne zmiany nasycenia kolorów i kontrastu. W tens sposób obiektyw nieco ciemniejszy albo mniej czuła matryca zawsze wygladaja lepiej.
Testy matryc sa trudniejsze niż obiektywów, bo nie zawsze można łatwo ustalić, czy różnica jest tylko wynikiem różnych ustawień producenta, które można w 100% skorygować, czy też jest to różnica, której nie da się w pełni skorygować. Jedyny sposób, to spróbować doprowadzić oba zdjęcia do identycznego wygladu, i zobaczyć na ile się to udaje.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.