No to poczytaj sobie :
http://www.canon-board.info/dla-pocz...vs-500d-50466/
No to poczytaj sobie :
http://www.canon-board.info/dla-pocz...vs-500d-50466/
Zdjęcia są, nie wiem jak to nazwać, bardziej kontrastowe? klarowniejsze? W każdym razie lepsze. Może jest to spowodowane tym, że 40D ma troszkę więcej mgpx ?
Oczywiście porównanie z jednego obiektywu, np. C 24-105L.
Mając oba, zawsze wolałem focić 40D. Teraz przeszły już na zasłużoną emeryturę, i wypoczywają w szufladzie![]()
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dwa bity na kanał więcej w odczycie koloru? Tyle piszą u optycznych. Nawet nie wiem czy to widać, swojego 40d kupiłem na pewno nie z powodu tej różnicy
--- Kolejny post ---
Tej różnicy akurat - podobno - w teście nie widać, 30d przez złośliwych nazywany był 20d Mark ll ze względu na brak większych różnic między modelami. Wytykano mu kiepskie uszczelnienia, mały wyświetlacz. Te i inne zmiany wprowadzono w 40d, ale to raczej wpływu na jakość obrazu nie ma.
Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 20-08-2014 o 06:24
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ostatnio edytowane przez J.J. ; 20-08-2014 o 17:29
Różnicę oczywiście widać, ale wynika ona moim zdaniem z tego, że pierwsze zdjęcie jest ok. 0.5 EV bardziej naświetlone.
EOSy
To są nieruszane raw-y? Pierwsze zdjęcie jest mocniej naświetlone - nic nie wynika z tego co pokazałeś.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-08-2014 o 18:19
Kapitan Wagner
Obydwa wyplute z LR bez żadnych poprawek. Możliwe że jest mocniej naświetlone, ale tak właśnie wychodzą wszystkie zdjęcia z 30D. Przynajmniej z mojego. Obydwa naświetlone z Av, czyli naświetlenie dobrały sobie same aparaty. Kiedyś robiłem zdjęcia na ślubie, i wszystkie z 30D były mniej kontrastowe. Robiłem wtedy z lampą błyskową, ustawienie aparatów na M, ISO 800 czas 1/50 przysłona różnie. Obiektywy oczywiście różne na obydwu aparatach.
Dla mnie różnica jest.