"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Dokładnie. Do wykonania zdjęcia obiektyw nie jest niezbędny.
A jeśli już się kupuje, trzeba wybrać pod własne potrzeby.
I to niekoniecznie 18-200.
18-200 to dobry zakres na wycieczkę, łapiesz prawie wszystko. 50/1.8 do pakszotów będzie dobry, ale do sportu szukaj czegoś szybkiego i jasnego.
Z takim budżetem bez szkieł to nie ma znaczenia jakie body sobie kupisz ;-) I tak nie zobaczysz różnicy. Napisz konkretnie ile masz na body i szkła.
Na początek proponuje trzymać się szkieł Canona systemowych czyli np z tańszych 18-135 i 55-250 ( oczywiście bez STM). 50mm 1.8 używka kosztuje koło 200 zł.
A co do body to wystarczy Ci na początek 500D do wyrwania mało używane poniżej 1000 zł.
Dobra trochę się pośmialiśmy ale ja pytam na serioNa body i szkło mam przeznaczone 2 tyś
Będę miał to na uwadzeNa początek proponuje trzymać się szkieł Canona systemowych czyli np z tańszych 18-135 i 55-250 ( oczywiście bez STM). 50mm 1.8 używka kosztuje koło 200 zł.
A co do body to wystarczy Ci na początek 500D do wyrwania mało używane poniżej 1000 zł.
Czyli możesz sobie pozwolić na 40D, a może nawet 50D.
Do tego jakiegoś niedrogiego zooma i stałkę.
Uniwersalny zoom i niedrogi to Sigma 18-200/3,5-6,3 II DC OS HSM ze szkłem FLD.
Całkiem niezłe szkło i nieraz mnie zaskakuje zwłaszcza na szerszym końcu, a teraz nowe kosztuje poniżej 1k zł.
Pozostanie jeszcze coś na światło do domowego studia.
Powodzenia.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 19-08-2014 o 15:30
Dzięki wielkie za odpowiedziTa Sigma mnie zainteresowała będę wypatrywał okazji. A tak wracając do tematu body to w takim razie oprócz 40D będę szukał również 500D i co się trafi lepszego to wezmę (priorytetem będą wiadomo aukcje z moich okolić aby można było sprawdzić przed kupnem)
Porównaj specyfikacje 40d i 500d i zdecyduj co ci jest potrzebne.