Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: lampy blyskowe vs oswietlenie studyjne

Mieszany widok

proibito
    Guest

Cool lampy blyskowe vs oswietlenie studyjne

Napisał proibito
    witam.

czy ktos moze ma doswiadczenie w oswietleniu studyjnym oraz oswietleniu blyskowym z lamp blyskowych nakladanych na aparat?
    czy ktos moze uzywa jako oswietlenia studyjnego lampy lub kilku lamp blyskowych np. canona 580, oczywiscie nie na aparacie ale na statywach i np. w polaczeniu z parasolka?
    czy jest jakis praktyczny przelicznik watosekund i liczby przewodniej?

czy ktos moze fotografuje w "plenerze" (szczegolnie we wnetrzach, np. puby, restauracje) za pomoca lampy blyskowej np. canona 580 zamontowanej na statywie z parasolka?

mnie by interesowala fotografia modelek wlasnie w pomieszczeniach, ale nie chce mi sie wozic lampy studyjnej z softem i stad moje pytania.

dzieki
    andrzej
    krong@wp.pl

Uzależniony Awatar bonk
    Miasto
    Photoshop

Domyślnie

konstelegomililegotacja
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Strasznie pomieszales wszystko, ale sprobujemy pomoc ;-)
    przedewszystkim jest na forum wyszukiwarka oto link
    sprecyzuj dokladnie co bedziesz fotografowal, jakie sa te pomieszczenie (wysokosc, powierzchnia) jaki masz aparat, ile chcesz przeznaczyc na to pieniedzy, jakie efekty chcesz osiagnac (przyklad zdjeciowy ;-) )

proibito
    Guest

Domyślnie

moj sprzet to: canon 350d, obiektyw kit 18-55, 1 lampa blyskowa studyjna 250WS, softbox 80x120cm
    na razie bawie sie w fotografie studyjna (modelki) na szarym tle, ale juz troche mi sie nudzi, wiec chcialbym poprobowac troche w jakichs ladnych pomieszczeniach, np. puby itp.
    zdjecia oswietlone bylyby swiatlem zastanym, a lampa blyskowa bylaby uzyta jako dodatkowe doswietlenie modelki.
    zalaczam link do zdjecia. wlasnie taki efekt chcialbym uzyskac. zdjecie jest nie moje
    http://www.antolos.com/old/index1.html
    kolekcja caprice, ta panna z telewizorem

dziekuje z gory za informacje!
    p.s. stad moje wczesniejsze pytanie. czy do tego typu zdjec nadaje sie lampa blyskowa zamocowana z boku z parasolka zeby doswietlic modelke? zamiast dzwigac ze soba sprzet studyjny?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez proibito
    zalaczam link do zdjecia. wlasnie taki efekt chcialbym uzyskac. zdjecie jest nie moje
    http://www.antolos.com/old/index1.html
    Mi to wyglada bardziej na zdjecie panny w studio z neutralnym tlem a reszta wklejona w PS.

proibito
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Mi to wyglada bardziej na zdjecie panny w studio z neutralnym tlem a reszta wklejona w PS.
    HEY VITEZ! dzieki za opinie.
    nie jestem do konca przekonany, ze to wklejka, chociaz kto wie... wg mnie sa 2 rzeczy, ktore ciezko wmontowac w zdjecie... 1)kontakt ciala z podlozen (najczesciej sa to stopy-bardzo ciezko uzyskac naturalny efekt), 2)wlosy.

ad1. z 8 zdjec tylko na 2 (nr 1 i 7) widac kontakt ciala z podlozem
    na zdjeciu 1 widac stope i cien rzuczany w lewo. ciezko byloby ten cien tak ladnie wkomponowac w te podloge, gdyby to byla nakladka... natomiast nogi krzesla sa uciete. jednak nad wlosami widac jakies smugi co byc oznacza oznacza fotomontaz. na 7 panna siedzi na futurku na podescie (to byloby ciezko wkleic) oraz sa cienie na podescie od futerka, i na telewizorze tez...

wg mnie ciezko byloby porobic te fotomontaze tak dokladnie. i duzo czasu by to zajelo. jedyne co mnie matrwi to zdarzajace sie smugi wokol wlosow. pwoodow moze byc kilka 1. fotomontaz :-), 2. wygladzenie wlosow nieuczesanych, 3. duza kompresja jpg

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez proibito
    Trochę OT. Jeszcze nie widziałem tak masakrycznie gładzonych panienek. Nawet żebra im wygładzili ??:
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Początki nałogu Awatar beachcomber

Domyślnie

wyszukiwarka, wyszukiwarka, ja tez swego czasu szukalem przydatnych informacji w tym temacie, ale nie znalazlem zbyt wiele. to moze sie podlacze do watku lekko przeformuluje pytanie (autora watku przepraszam, ale mysle, ze chodzi nam o to samo). Tak wiec, prosze o kilka praktycznych rad dla osob, ktore maja wparawe w fotografowaniu, ale po raz pierwszy wchodza do studia. Kilka podstawowych (dla znawcy temtu) rad, co i jak z oswietleniem studyjnym. Jak wyglada kwestia pomiaru swiatla, wspolpracy lampy studyjne+lampa blyskowa mocowana na aparacie. A moze jakies linki dla osob co to bedzie ich "pierwszy studyjny raz" ? :neutral:

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

to moze zacznijcie od tego watku i linka do pdf'a
    http://canon-board.info/showthread.p...rafia+studyjna

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Użycie kilku lamp systemowych Canona typu 420,430EX czy 550, 580EX jest bardzo proste bo pracują wszystkie w E-TTLu ze wzajemną komunikacją w podczerwieni. System ten umożliwia podział siły światła z poziomu sterownika: w przypadku sterującej jednostki 550,580 - dla trzech GRUP fleszy; dla pozostałych lamp i ST2 - dla dwóch grup. Ilość lamp w GRUPACH - nieograniczona.Dodatkowe użycie sterownika ST2 poprawia komfort bo: żadnego ze źródeł światła nie masz centralnie znad obiektywu; masz lżejszy aparat i większy zasięg bo ST2 do wysyłania informacji sterujących używa palnika błyskowego. Całość - dobrze współpracuje np z BigBounce Lumiquesta i innymi tego typu rozpraszaczami. Z typowych softboxów do lamp reporterskich - Micro Apollo. Fajny system :-)

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów