Hej, dobrze rozpisany temat. Ok to moze tak, zacznijmy od body, myśle że przesiadka w tym wypadku na 6d to dobra opcja, body nie jest az tak strasznie drogie a napewno starczy na lata, więc myśle ze wydatek trochę wiekszej kasy ale na dłuzej opłaci się, zarówno w wyższym uzywalnym iso jak i w innych korzyściach płynących z profesjonalnego korpusu.
Co do szkieł.
Słyszałem o tamronie 16-28 dużo dobrego, ale jeżeli nie chcesz wydawać sporo a bawsz się amatorsko to możesz poszukać używanych szkieł , ja uzywam od lat sigmy 17-35/2,8-4 niby nic rewelacyjnego ale wielorkotnie dało fajne ujęcia, szkło kupiłem lata temu za 1000zł więc teraz wersja z HSM pewnie będzie znacznie tańsza. jest też canon 20-35/2,8 L , leciwe szkło ale też ciekawe, używke mozna dostac w dobrej cenie. Z nowych cięzko mi radzić bo nie testowałem.
Do portertu masz w sumie 70-200/2,8 który na FF na krótszym końcu da fajny obrazek a i 200 portafi pięknie odciąć tło, dodatkowo jeżeli np trafisz na tecgo C20-35L to przy 35mm masz pełny portret z fajną GO na 2,8 .Możesz też celować w uzywana sigme 50/1,4 tą pierwszą, bardzo zacne szkło, niewiem czy robią jeszcze bo wychodzi wersja ART. Albo poprostu 85/1,8 canona, mam jak wiele osób, świetny obrazek za niewygórowaną cene, co prawda nie jest to L , z butów też nie wyrywa, ale myśle że skoro bawisz sięa nie zarabiasz to spokojnie ci starczy.
Makro kompletnie ci nie doradze bo to nie moja działka...sorry
Lampa spokojnie możęsz kupić nieoryginalnąja mam YN-568EX II , chyba po 800 zł chodzi, mocna, w miare szybka, sprawdizła się na ślubach itp imprezach więc mysle ze do amatorskich zastosowań spkojnie mozesz kupic, dodatkowo mozna ją wyzwalać jako master, jak lubisz pobawićsięświatłem.
Moim zdaniem, weś 6d+coś szerokiego a 70-200 masz i jest pod FF , co prawda nie masz lekkiego spacerowego szkla, ale jak uzbierasz to kup albo 50 albo 85, chyba ze trafisz na 20-35L to wtedy nieweiem czy koniecznie musisz mieć coś w środku![]()