Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 49 z 49

Wątek: S14 czy 17-40L, 35L czy 50L no i czy warto 85USM?

Początki nałogu

Domyślnie Odp: S14 czy 17-40L, 35L czy 50L no i czy warto 85USM?

mam 17-40, 85 i 28 1.8

jestem z Poznania, możemy się umówić na testy

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez Witek.K Zobacz posta
    W niektorych przypadkach nadmiar wiedzy szkodzi. Szczegolnie jak jest to wiedza zaczerpnieta JEDYNIE z internetu.
    Akurat kolega tomfoot znany jest z tego stylu wypowiedzi. Jeszcze nie widziałem jego jednego postu opartego na doświadczeniu własnym. Tylko teoria, albo bezsensowne komentarze...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Akurat kolega tomfoot znany jest z tego stylu wypowiedzi. Jeszcze nie widziałem jego jednego postu opartego na doświadczeniu własnym. Tylko teoria, albo bezsensowne komentarze...
    Powiedział matsil wklepując 1770 post, z którego jak zwykle nie wynika kompletnie nic. Tak to jest jak się zycie spędza jako forumowy znawca od wszystkiego we własnym przemądrzałym mniemaniu.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Ja preferuję siłę argumentu, tomfoot argument siły, czyli kolejny bzdurny post bez żadnych podstaw. Jak już dawno temu napisałem, ja odpuszczam te głupkowate zaczepki, mądremu dość. A twórczości kolegi tomfoot raczyłbym się przyjrzeć moderatorom, bo notoryczne trollowanie możliwe jest jedynie na tym forum...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Po pierwsze siłę argumentu pomyliłeś z siłą własnego lansiarstwa, które uprawiasz. Po drugie faktycznie już dawno temu napisałeś, że nie będziesz więcej prowokował kłótni na forum, nawet za to mnie przepraszałeś. Niestety rozumiem, ze jak po kilku forach dziennie klepiesz dziesiątki postów, to tego co piszesz po prostu nie pamiętasz. Po trzecie spójrz na swoje kilkanaście ostatnich postów i zobacz jakimi bzdurami się zajmujesz i jakie bez sensu wtręty co chwila zamieszczasz we wszystkich wątkach. Po czwarte to ja przestanę, bo nie chce mi się gadać z cwanym lanserem, którym niestety jesteś.
    Bez odzewu.

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Matsil - Twoje uwagi są bardzo cenne - dzięki raz jeszcze za informacje zawarte w wątku. Masz też niepodważalnie rację, że trollowanie na tym forum to zwykła codzienność, dlatego jak kiedyś gdzieś napisałem, więcej tutaj czytam niż piszę, bo jak się czyta tomfoot'a to się odechciewa pisać i nieraz nawet i czytać.
    tomfoot - masz chyba jakiś problem... ze sobą, czegoś Ci brakuje, kompleks, że Matsil ma 1771 postów i zarejestrowany jest 4 lata przed Tobą?
    Moderatorze - ukróć ten jad!

Wracając do meritum sprawy:

krolewicz - dzięki za możliwości testowe. Na szczęście jeszcze w Poznaniu akurat Twoją szklarnię mogę w kilku miejscach przestrzelić. Ale faktem jest, że znalezienie obecnie sklepu z dostępnością 24L, 35L, 50L jest... ufff - bardzo trudne

pozdrawiam wszystkich i dziękuję za zaangażowanie w mojej sprawie!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    Ja preferuję siłę argumentu, tomfoot argument siły, czyli kolejny bzdurny post bez żadnych podstaw. Jak już dawno temu napisałem, ja odpuszczam te głupkowate zaczepki, mądremu dość. A twórczości kolegi tomfoot raczyłbym się przyjrzeć moderatorom, bo notoryczne trollowanie możliwe jest jedynie na tym forum...
    Eeee... na innych też się zdarza .

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Po pierwsze siłę argumentu pomyliłeś z siłą własnego lansiarstwa, które uprawiasz. Po drugie faktycznie już dawno temu napisałeś, że nie będziesz więcej prowokował kłótni na forum, nawet za to mnie przepraszałeś. Niestety rozumiem, ze jak po kilku forach dziennie klepiesz dziesiątki postów, to tego co piszesz po prostu nie pamiętasz. Po trzecie spójrz na swoje kilkanaście ostatnich postów i zobacz jakimi bzdurami się zajmujesz i jakie bez sensu wtręty co chwila zamieszczasz we wszystkich wątkach. Po czwarte to ja przestanę, bo nie chce mi się gadać z cwanym lanserem, którym niestety jesteś.
    Bez odzewu.
    Ja mam propozycję nie do odrzucenia dla kolegi - urlop 3 dni na przemyślenie, bo obawiam się że kolega jest w wielkim odosobnieniu w ocenie tego kto tutaj klepie "dziesiątki postów bez sensu".
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

A ja mam takie pytanie. Na codzień używam staruszka 20-35 f3.5-4.5 na FF i jest bardzo fajny. Ciężko przyczepić się gdziekolwiek do ostrości. Tak się zastanawiam nad wymianą na 17-40 f4L bo to zawsze szerzej.. Czy ktoś już robił takie przejście? Widać różnicę w kolorach, kontraście? Czy rogi nie są słabsze? krótko mówiąc, czy to 17 będzie użyteczne, czy będę i tak kadrował do 20, a niepotrzebnie nosił cięższe szkło?
    Fotografia głównie w podróży, architektura, krajobrazy no i ludzie.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez mcgyver Zobacz posta
    A ja mam takie pytanie. Na codzień używam staruszka 20-35 f3.5-4.5 na FF i jest bardzo fajny. Ciężko przyczepić się gdziekolwiek do ostrości. Tak się zastanawiam nad wymianą na 17-40 f4L bo to zawsze szerzej.. Czy ktoś już robił takie przejście? Widać różnicę w kolorach, kontraście? Czy rogi nie są słabsze? krótko mówiąc, czy to 17 będzie użyteczne, czy będę i tak kadrował do 20, a niepotrzebnie nosił cięższe szkło?
    Fotografia głównie w podróży, architektura, krajobrazy no i ludzie.
    Miałem przez wiele lat C20-35/3.5-4.5 jeszcze w czasach analoga, potem na APS-C i sprawował się bardzo dobrze. Sprzedałem go zanim kupiłem 5DII więc nie mam zdjęć porównawczych bezpośrednio do C17-40L, który służył mi kilka lat.
    Jestem przekonany, że kolory, kontrast, CA oraz praca pod światło będą w L-ce znacznie lepsze. Ostrość w centrum również ale bez przesady. Potwierdzają to zresztą testy (np. na PZ) i wykresy MTF Canona.
    Rogi będą gorsze w L-ce na szerokim kącie - to pewne, o ile gorsze trudno powiedzieć.
    C20-35/3.5-4.5 przymknięty do ok. F=8 dawał rogi rozmyte ale mniej (sprawdziłem na slajdach).
    Z wykresów MTF Canona wynika, że rogi C17-40L będą znacznie bardziej rozmyte. Chodzi o na prawdę skrajne rogi bo na środkach krawędzi kadru jest już dobrze. Na ile jest to problem praktyczny napisano już chyba wszystko na CB i nie tylko.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów