Z tego co słyszałem to nie można podpiąć do tego szkła canonowskich telekonwerterów. Mam w związku z tym pytanie: czy, a jeżeli tak to z jakim skutkiem zadziała TC Kenko x1,4. Czy ktoś z was ma jakieś osobiste doświadczenie w tym temacie?
Z tego co słyszałem to nie można podpiąć do tego szkła canonowskich telekonwerterów. Mam w związku z tym pytanie: czy, a jeżeli tak to z jakim skutkiem zadziała TC Kenko x1,4. Czy ktoś z was ma jakieś osobiste doświadczenie w tym temacie?
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
No nie bądźcie tacy wstydliwi, czyżby nikt?
Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...
TC Canonowe maja specyficzna budowe fizyczna (gniazdo stykow vs soczewki) i dzialaja tylko z niektorymi Lkami.
TC Kenko nie maja takiego "defektu" i powinny dzialac z kazdym szklem, moze nawet i szerokokatnym.
Czy taki ogolny opis wystarczy ci jako odpowiedz?
Chodziło mi raczej o "osobiste" doświadczenia, czyli jak wygląda jakość zdjęć z Canona 80-200/2.8 + powiedzmy Kenko 1.4.
Canon
Na pbase znajdziesz sporo zdjęć robionych podobnym zestawem czyli TC 1.4x + 70-200/4. Wg mnie jakość jest OK. Co do Kenko, to są 2 wersje, "lepsza" nazywa się PRO, ale konstrukcję optyczną ma raczej taką samą. Jutro dostanę taki konwerter, to po weekendzie może będę mogł coś powiedzieć. Nie sądzę, żeby różnica w stosunku do Extenderów Canona była zauwazalna.
70-200/4 to jednak nie to samo co 80-200/2.8
Co do Kenko to jest jeszcze z oznaczeniem: 1.4 Teleplus DG (???)
Canon
Z rozpędu napisałem 70-200/4, miało być 70-200/2.8. To też nie to samo, ale prawie. Teleplus DG to podstawowa (tańsza, prostsza) wersja telekonwertera.
Wersja PRO jest ponoć zoptymalizowana do obiektywów o ogniskowych powyżej 100mm...